Monday, April 22, 2013

Hospital Tuanku Ja'afar Seremban; pembangunan untuk siapa?

Kepada orang Negeri Sembilan, Hospital Tuanku Ja'afar atau HTJ memang bukan asing lagi. Sebut ajer HTJ, akan terbayanglah kesusahan mendapat tempat meletak kenderaan, pendakian yang separa membunuh nak sampai ke pintu depan, dan ruang wad yang mengalahkan keadaan bilik kecemasan di Syria, contohnya.
HTJ ialah hospital kerajaan. Dan seperti lagak mana-mana agensi yang ada nama 'kerajaan' dalamnya, mutu servis memang takboleh nak komen lebih-lebih. Apa taknya, kalau nakkan layanan yang baik, marhaen yang layak BR1M dan PR1MA tu boleh dapatkan dari spital swasta macam Hospital Columbia atau KPJ atau Salam. Memang dah biasa dah dapat layanan macam taik di HTJ dan jika kita tegur (camana baik la pun), potensi teguran itu menjadi punca kita ditaikkan lagi, amat tinggi. Tak caya? Cubalah hari ini! Lol.
Pasal masalah parking pulak, kalau sesapa pergi ke HTJ baru-baru ini akan perasan ada projek bangunan baru yang dah siap. Dulu-dulu mati-mati semua orang (termasuk staff nurse sekalipun), ingatkan ini bangunan tempat letak kereta bertingkat. Bila dah siap, rupanya ia adalah Klinik Bersalin dan Kanak-kanak dan parking di situ perlu dibayar. Wow! Para doktor dalam management HTJ bukan saja pakar dalam bidang masing-masing, malah dan pandai nak jadi kapitalis pulak. Yang membuatkan kita terfikir, nilai kemurniaan profesi seorang penyembuh yang mengeksploitasi keadaan terdesak seseorang untuk buat duit.
Bahkan kalau perasan, Klinik 1Malaysia, hanya mula diperkenal bila dah nak dekat pilihanraya, walhal kelemahan itu telah ada sejak 1980-an lagi. Kenapa baru sekarang nak bina? Adakah benar ia atas dasar keprihatinan, atau ini semua sandiwara politik? Pada gua, alasan sandiwara itu, lebih menyerlah. Itu tak cerita para petugas yg bermuka palat, berbahasa kasar dan suka tanya soalan-soalan bodoh yang jawapannya ada tertulis dalam report kad yang dia wajibkan bawak tiapkali mendapatkan rawatan.
Tak cukup dengan itu, sistem di bilik kecemasan juga tak kurang tahapa-hapanya. Mereka letak doktor-'doktor junior dibarisan hadapan. Jika anda mendapatkan rawatan pada petang Jumaat misalnya, besar kemungkinan anda akan ditahan diwad sampai hari Isnin sebelum dilepaskan oleh doktor senior. Mereka komplen mereka overloaded dan tak cukup kaki dan kepalalutut, tapi itu semua adalah perbuatan merekaz sendiri.  Dah la sebegitu, masa ditahan diwad, pastikan anda mengikuti dengan ketat perkembangan anda atau anda akan dirawat kemudian, selepas kes-kes kritikal, sedaramara mereka, dan orang-orang yang lantang bersuara. Diorang pedulik apa?

Semalam, setelah mengelak nak ke spital sekian lama, gua terpaksa akur juga. Setelah mendaftar di Bilik Kecemasan, gua disaring oleh pembantu perubatan sebelum dibiarkan menunggu giliran mendapatkan rawatan dari pakar. Gua perasan pada Piagam Pelanggan yang tertampal di dinding yang setiap pesakit akan dilayan dalam 20-30 minit. Gua pun tunggu.
Tunggu punyya tunggu, dari Cerita Nona mula, sampailah habis, nombor gua tak naik-naik jugak. Ada dua orang pelajar negro duduk di sebelah gua. Salah sorang darinya, tanya mana satu nombor gilirannya. Gua cakap nombor dia 3083, sementara gua pulak 3079. Mamat tu puas hati. Kami pun menunggu. Last-last mamat negro dan rakannya yang masuk dulu. Gua mula berang. Gua tanya registrar tu, camana orang kemudian boleh masuk dulu. Abam resistrar kata, diorang cuma berikan nombor dan doktor-doktor kat dalam yang panggil. Fine. Gua masuk ke bilik di mana doktornya sedang leka berborak terkekeh-kekeh tanpa pesakit. Gua tanya bila giliran gua. Tak sempat mereka menjawab, gua campak nombor giliran gua tu kat muka sorang doktor perempuan (yang obes) berbangsa India. Ketuanya cuba nak tenangkan gua, tapi gua cakap, gua nak pegi daftar kat spital gila pulak sebab diorang dah buat gua gila.
Di luar, para pesakit yang menunggu disajikan dengan montage dari Jabatan Kesihatan pasal Liow Tiong Lai yang nak lancarkan kempen 'Nak Sihat' secara besar-besaran mulai Mei. Gua pikir, ini pun taktik politik. Apa taknya? Sistem nombor giliran pun huruhara, doktor sendiri pun diameter perut lagi besar dari tong dram, dan sistem yang tak mesra pelanggan tidak ditangani, tapi nak kempen-kempen suruh kita jaga kesihatan. Mungkin agar mereka dapat goyang kaki macam penjawat-penjawat awam yang lain, bila jumlah orang sakit berkurangan. Atau ini semua taktik nak lakukan makanan kesihatan yang sole distributornya adalah sedaramara.

Malaysia ni negara kapitalis. Takde sapa yang pedulikkan rakyat. Lu ingat 5tahun mereka diberi mandat, mereka akan lakukan perubahan untuk lu, ke? Piiraaa mabuk.

Published with Blogger-droid v2.0.10

Monday, March 18, 2013

Port Dickson, Waifai Free dan Speed Boat.

Sejak isu pencerobohan di Lahad Datu, hati tetiba terpanggil nak ke Port Dickson. Setelah merancang berbulan-bulan lamanya, serta setelah menabung dan mengumpulkan sakibaki BR1M yang telah dibelanjawankan, dapatlah seorang bapak, menyampaikan hajatnya nak bawa anak-anak dan famili, ke PD.
Dah lama tak pegi PD. Kali terakhir sampai ke sini ialah masa pilihanraya kecil yang dimenangi oleh Datuk Isa Samad, yang mengetuai Felda Vultures, sekarang. Seingat saya, antara janji beliau kalau menang di Bagan Pinang ialah akan sediakan free wifi sepanjang pantai peranginan PD, serta jadikan PD bandar tentera. Kami sekeluarga mendatangi PD melalui jalan Rantau-Sua Betong. Kalau ikut jalan ni, kami akan lalu Kem Askar PD dulu.
Sesampainya kami di kawasan yang jalanrayanya warna merah tu, saya teringat perarakan sempena sambutan Hari Tentera Darat ke 80 yang diadakan baru-baru ini. Kalau tak silap, pada hari yang sama Lahad Datu dicerobohi. Lamunan terhenti ketika menghampiri gerbang yang tertulis: 'PD, Bandar Tentera'. Bila kita masuk ke tempat yang berpintu gerbang dengan tulisan sebegitu, anggapannya kelibat trak askar, atau abam askar berpakaian celoreng melintas jalan, atau sekurang-kurangnya lifeguard bertubuhsasa ala-ala komando akan kelihatan sekitar pantai peranginan. Tapi tidak. Tak nampak langsung keaskaran satu-satunya bandar yang berpusatkan pantai di Negeri Sembilan ini. Itu satu.
Hepi punya pasal, konon-konon nak apdet blog dan fesbuk bagitau kengkawan yang kami sekeluarga berada di PD. Maka onkanlah wifi di smatfon yang dibeli hasil rebat kerajaan haritu. Tunggu punya tunggu, yang ada hanyalah waifai orang yang berkunci. Waifi 1NS, malas nak daftar. Mana waifai percuma yang dijanjikan? Takde pun? Usahkan waifai, talian #fuckmaxis pun putus-putus di sesetengah kawasan. Try punya try tak jumpa. Akhirnya, kami jumpa tempat nak lepak yang sesuai dulu, sebelum kami jumpa waifai free. Well, waifai tu tak jumpa-jumpa pun sampai balik. Mungkin saya salah dengar masa orang yang berjanji tu bercakap. Mungkin bukan waifai free tapi wafel free.
Nak pegi ke area pantai yang cantik-cantik, semua dah diconquer oleh empunya resort dan hotel peranginan. Sebagaia rakyat marhaen, kami pun joinlah orang ramai di batu berapa ntah yang ada roundabout dan kuda padi tu. Kalau berjaya dapat parking first time masuk kawasan tu, memang luck. Kami tak. Kami terpaksa keluarr balik dan masuk ke area pantai dia yang sebelah. Yang keta parking belakang deretan gerai tu. Alhamdulillah, dapat tempat parking yang cantik. Bukan apa. Dahla tengah panas, bawak pulak anak-anak kecil. Kang terhiburnya tak berapa nak dapat, demamnya pulak yang dapat. Anyway...
Kami terus ke kawasan pantai nak cari tempat nak bentang tikar. Sebab matahari tengah terik, keredupan tempat itu amatlah mustahak. Apa yang kami lihat, tempat yang teduh semua dahada kanopi siap meja dan kerusi. Kalau nak bentang tikar, ruang yang ada ialah di tengah panas pantai tu ajer. Nak tak nak, kami pun tanya pada sorang akak yang rupa macam tuanpunyya kanopi. Sewa kanopi ialah RM20 satu hari. Kami pun ambik memandangkan kedudukannya yang strategik memandang laut.
Selesai berkemas dan bertukar, saya pun nak bawak anak-anak mandi. Sampai di bibir pantai, baru perasan deretan speedboat, banana boat, kayak dan amender lagi ntah memenuhi pantai. Keterujaan melihat ombak yang gulung-gemulung melupakan saya sekejap. Kami anak beranak masuk ke dalam air. Kelihatan permukaan air yang berpelangi dek tompokan minyak dari bot. Dan seraya itu juga, sebuah enjin bot dihidupkan nak menarik sebijik pisang yang berisi manusia berbaju oren yang terjerit-jerit. Asap dari enjin memenuhi sekitar pantai kami berdiri. Tiba-tiba, imaginasi saya tentang pantai yang indah dengan udara yang nyaman, dikejutkan oleh realiti yang terasa seperti menunggu lampu hijau di trafik light, hasil dari asap speedboat tadi. Saya rasa enjin itu memerlukan servis yang teliti.
video

Kami beralih ke tempat yang takde pelangi, cuba mencari ruang nak basah-basah rambut di celah-celah bot yang diparking. Ada sekali dalam leka bergurau menyakat anak-anak, kepala saya nyaris tersadung propeler enjin bot yang tiba-tiba beroleng hampir dengan saya, dek ombak Selat Melaka. Mujur tak terkena kalau tidak, saya risau darah dari dahi saya akan menarik perhatian ikan-ikan pemangsa yang berhampiran jer.
Ingatkan dah selamat dahi. Sedang leka mengimbangi anak-anak di kedua-dua tangan mengharungi ombak yang ganas, kaki pulak terpijak benda keras macam besi di dasar. Setelah diteliti, rupanya itu adalah anchor untuk bot yang diparking itu. By that time, segala rasa rendah diri atau sabar terus hilang. Rasa nak mengamuk ajer dengan menghayunkan sauh tu ke bot-bot yang berhampiran. Mujur otak masih boleh lagi buat matematik berdasarkan jumlah tuanpunya bot yang ramai berbanding diri sendiri yang seorang. Nak tak nak, terpaksa telan ajerlah perasaan tak puas hati tadi tu, sekali dengan air laut Pokdeksen yang semakin masin.
Apapun, point saya kalini ialah pertama; betapa Janji tak ditepati di PD. Saya pelik kenapa muda-mudi PD tak saman Isa Samad sebab tak kotakan janji seperti yang berlaku di Selangor. Kedua ialah pasal peniaga kanopi yang conquer pantai. Kalau datang time-time pablik holiday, jangan haraplah nak bentang tikar bawah pepohonan rimbun macam dulu-dulu. Semua spot yang cun dah diambil dan abang boleh sewa cuma RM20 sehari. Free kerusi. Sampah sila kutip sendiri.
Ketiga ialah pasal indastri speedboat yang bagaikan tiada pemantauan di pesisiran pantai.  Bukan kadar tambang atau rupa bot yang macam tak berapa sesuai dengan taraf global pantai peranginan PD ni, tapi pasal bot-bot mereka yang diparking memenuhi pantai sampai dah takde ruang nak buat balik kuang dari atas pelampung. Patutnya bot-bot ini diparking sekian meternya dari bibir pantai dan semuuanya diparking di satu tempat. Ni bersepah-sepah. Dahlah nak elakkan bot lagi, dengan asap bau tutinya lagi, dengan sauhnya yang tersembunyi lagi. Pantai PD dah tak selamat.
Keempat ialah kedai-kedai makan yang macam tak stended mutu makanannya. Itu satu hal. Kedai-kedai tutup yang macam berhantu pun nampak mencurigakan. Patutnya pihak berkuasa memastikan suasana pantai, bermula dengan premis yang dibina sendiri oleh mereka, berada dalam keadaan cantik dan berjaga. Ini macam tandas awam jer. Bandingkan Port Dickson dengan Teluk Cempedak, misalnya.
Letih betul jadi rakyat Malaysia, ni..
Published with Blogger-droid v2.0.10

Wednesday, February 6, 2013

Komen kepada Kepiramlian Malaysia - #3Abdul


Gua dah tahap fedap dengan RTM. Kalau lagenda jer, P Ramlee. Kalau hitamputih jer, P Ramlee. Padahal, semua movie beliau yang meletup tu, semua dihasilkan di Singapura. Bahkan, jika beliau sebegitu disanjung, patutnya anak keturunan beliau hidup senang. Bahkan dikatakan, karier seni beliau dibunuh oleh industri negara ini. Entahlah. Banyak benda pelik kat Malaysia ni...
Tapi itu bukanlah point gua. Point gua dalam posting kalini ialah gua nak suarakan pendapat gua pasal #3Abdul. Malam semalam gua 'memaksa diri' tonton cerita ni dari mula sampai habis atas sebab-sebab teknikal. Dan seraya dengan itu juga, jiwa ketukangkomenan gua, hidup semula.
Dalam cerita tu, adik-beradik anak Ismet Ulam Raja, memperisterikan anak-anak Sadiq Sigaraga. Kat sini pun dah tunjuk kekurangsensitifan penulis skrip tentang ilmu syariat Islam. Kat sini pun patut dah digam movie ini.

Masa majlis keramaian time Sadiq memperkenalkan Ghasidah kepada Abdul Wahub pun, didapati setiap tetamu memegang gelas wine. Ini seolah-olah mempromosikan gaya minum wine berdiri yang diamalkan oleh socialite pada zaman itu (atau sekarang). Dapat pulak cerita 3Abdul ni dah ditayangkan beratus kali di siaran TV free negara ini. Tidak hairanlah jika bebudak muda (atau segelintir orang tua) terpengaruh dengan gaya bersosial sebegini. Ini bercanggah dengan 'transformasi sosial' yang baru saja dilancarkan melalui #MyBeautifulMalaysia 3 Feb lalu.

Tak cukup dengan itu, lenggok bahasa yang digunakan dalam cerita itu juga tidak selari dengan gelombang moderasi yang dilaungkan oleh pemimpin-pemimpin negara. Menjahanamkan orang. Menyetankan orang yang lebih tua. Bahkan kekurang-ajaran itu diindoktrinasikan sebagai 'lawak' oleh movie ini (dan kebanyakan movie komedi lakonan arwah).
Sungguhpun begitu, gua terpanggil nak membandingkan dialog-dialog dalam movie ini, dengan dialog dari drama-drama cinta korporat di slot 'Akasial' di #RTM3. Gua kalau boleh taknak dengar dialog dalam cerita #RTM3 tu, meluat! Tapi, despite semua yang gua komen di atas, gua tak kesah mendengar dialog-dialog kuang ajar dalam cerita ni berulangkali. Kat sini ada mesej yang sangat mendalam kepada pejuang moderasi yang cuba nak jadi hero di Twitter, tu... No wonder betapa ramai pun yang block gua kat twitter, last-last diorang mesti nak stalk jugak timeline gua. Sebabnya? Kerana gua guna taktik dialog PRamlee ini dalam tweet-tweet gua. Oops. Terpendedahan eksklusif, pulaks...
Apapun, gua nak suarakan kepada yang pedulik, agar biarlah P Ramlee rest in peace. Sudah-sudahlah kita siarkan cerita-cerita beliau. Perangai kita dok rerun cerita dia kat TV, menggambarkan ketidaksensitifan kita pula pada agama Islam. Kesian. Bukannya nak sedekahkan Al-Fatihah ke apa...
Sudah sampai masanya negara melihat lagenda baru. Dan dah sampai masanya kita berjuang menentang kebullshitan yang dah semakin sebati sampaikan kita sendiri taktau, apa yang betul apa yang salah. Mangkuk, betul...
Published with Blogger-droid v2.0.10
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...