Monday, February 28, 2011

Repost: BIARKANLAH SI LUNCAI DENGAN LABUNYA


Bila ditanya si Luncai tentang dakwaan bahawa ada pihak tak senang hati dengan terjunannya, Si Luncai menjawab:

"Mereka jeles sebab mereka takde labu, tu bang!"

..dan hilang di celah ombak lautan...



p/s: ada 2 hari lagi sebelum free-twit aku tamat. tweetosphere: watchout!

Sunday, February 27, 2011

SARKASTAS


Harihari mau jenguk blog rakan-rakan. Aku akan selak selai-selai isik blog mereka satu persatu. Komen sedas dua untuk entry yang menyentuh aku. Kengkadang ada benda yang aku tak habis lagi cakap. Kengkadang ada salahfaham yang aku masih hutang. Kengkadang saja jer nak ambik berkat having the last laugh (?)

Aku akan cuba selami hati nurani kengkawan alamaya aku ni. Gempak sebenarnya perhubungan style cenggini. Rasa cam rapat dan mesra tapi batang hidung pun taknah nampak. Mungkin ada benarnya pendapat orang; tak kenal maka tak benci. Arakian dalam mengekalkan kesukaan ini, hubungan itu dikekalkan dalam kemisteriusan yang berpanjangan. Siapa diriku tak sepenting apa yang aku perjuang atau yang aku makan pagi tadi sebagai sarapan.


Aku letih betul dengan blog yang nak kena tekan butang "Kau rugi kalau tak baca lagi". Tak kisahlah dia kawan ke idak. Dahlah taruk 3-4 entry jer satu page, setiap entry pulak ada butang read more. Maka akibatnya, sementara menunggu dia habis loading page, aku akan ke blog orang lain dulu. Dan akibatnya aku terus merapu kat blog orang tu. Dan terus terlupa blog kengkawan tadi sampai kredit aku kat kaunter CC ni habis. Ni pendapat aku jer. Hehehe. Sukati lah nak taruk lagu ke, nak taruk gambar konteks lens ke, mata ayu ker, ye tak?

Dan masa melepak dalam blog member, aku akan tengok apa-apa yang aku boleh usik dalam blog dia tu. Haritu aku challenged myself nak jadi pengomen teratas selama dua hari berturut-turut di blog sukaramai: Sorrow Di Waktu Senja. Ada jugak kengkadang aku support kengkawan aku dengan melibatkan diri dalam perselisihan faham yang takde kena mengena denganku. Apa-apa jelah yang dapat menghiburkanku tatkala keboringan melanda sebagai Tukang Komen.


Lately tah kenapa aku tengok kebanyakan blog bercerita pasal benda yang sama ajer. Walaupun ini satu perkembangan yang baik (dulu blogosphere Malaysia banyak dipengaruhi oleh topik politik dan agama, kini blogger dah ada isu mereka sendiri) Yang cerita pasal benda tu secara direct mahupun yang cuba lari dari bercerita tentangnya dengan bercerita tentangnya dengan lebih dalam lagi. Sorang cerita A, semua cerita A dari sudut mereka. Sorang citer B, yang lain pun buat versi B mereka siap ada anti B lagi. Sorang nak jadi Tukang Komen yang lain pun nak jadi Tukang Komen jugak. Hishhhh...


Tu sebab kengkadang bila aku tengok ada trend sebegitu, aku akan lari dari orbitku. Aku akan ke orbit atas atau bawah atau lepas sampai orbit paling luar sekali. Untung-untung aku akan terlepas dari cengkaman graviti.

Masa tu, barulah komenan aku kat dalam blog ini, FREE...

Saturday, February 26, 2011

SARKASIS: Gadis Pudarnama


Gadis Pudarnama

Aku suka sajak dia yang sharp dan deep.

Cuma dia tak banyak sangat menulis dalam blog ni, maka sukar aku nak dapat feel mengomen dia. Jika benarlah seperti yang di tagline, maka tak salah jika aku andaikan bahawa hidup Cik GP ni amatlah simple. Sebab entry pun sebulan dua-tiga das jer.

Pada pendapat aku, kalau sesapa ada skil nak bersajak, buatlah sajak bebanyak. Sajak tak semestinya panjang-panjang. Yang penting dalam sajak ialah pesanannya. Mesej emosi yang nak dikongsi, tu.

Cuma, aku particularly attracted dengan entry dia yang ni. Nice!


Friday, February 25, 2011

SARKASIS: BadekGonzales



Suka cara dia memandang sesuatu isu itu dari watak yang berbeza. Aku ingatkan dia ni seorang mamat yang serius. Aku pun terjah blog dia...

Memang dia seorang yang serius. Bulan Feb 2011, koman-koman sehari satu entry. Aku suka blog yang macamni. Tak kisahlah walau dia update blognya dengan sehelai dot kat tengah skrin ke (sebab takde idea). Itu menunjukkan dia ambik berat dengan perkembangan blognya. Dan orang camni aku nak kenali...

Pepehalpun, link ke blog budak ni memang bagus kalau di taruk dalam blog kita sebab barulah bloglist kita nampak fresh dan berkembang. Takdelah semua dalam list tu stok 6 bulan tak update dan ke atas jer...

Lagipun entry dia ada ciri islamik sikit so kiranya dapat la pahala seketul dua kat mana-mana...

Meneroka gaya penulisan cam bagus:


(sebelum aku mula dengan sarkasis...)

"...Hidupku bergelumang dengan data dan fakta. 
Alamaya ini padaku adalah eskapisma. 
Nyah kau dari sini andai buku teks itu yang kau cari..."

~tukang komen           

SARKASIS: Clarky Afif (Mimpi Poppy)




Aku suka presentation blog dia yang ringan. Background hitam, tulisan putih menghighlightkan point yang dia nak sampaikan. Tambahan pula, kebanyakan pointnya aku tengok, adalah yang sharp-sharp jugak. Banyak cerita pasal emosi, pasal pemerhatian dan paling baru: siri Novel Melayu Klise.


Aku belum explore lagi elater ego dia kat dalam Sarkasis. Tapi aku expect kat sana mesti lagi best dari kat sini sebab kat sana tengah top...  ;p.

Cuma aku harap Cik Clarky afif update blog yang ni tiap-tiap hari. Itu jer. Sekian,


p/s: lagi sarkasis malam nantik! sorilah lambat..sibuk tweet-tweet ajer...heheehhe..@akuskizo

Sarkasis: Tukar design, yer?

Wei...Amender ni? Ingatkan salah blog tadi...

Thursday, February 24, 2011

Blogging: Membaca Peribadi si Tuan Tanah


Apa yang aku tulis kat bawah ni hanyalah sekadar catatan aku sendiri tentang apa yang aku dah belajar sejak 5 bulan berblogging. Dan aku cuma bercakap dari sudut ketukangkomenan, yakni falsafah di sebalik blog aderberani ini. Maka di sini, aku kongsikan bagaimana cara aku melakukannya (@Al, aku pernah cerita tak, benda ni?)


Header
Dari Header aku dapat rough idea tentang blog itu. Sama ada ia sebuah blog politik, blogshop, blog peribadi, atau blog cari makan. Takde konsep khas yang aku gunakan dalam hal membaca perwatakan seseorang melalui Header. Dari Header ni aku suka teka ni blog laki ke pompuan. Kemudian aku verify dengan membaca entrynya.


Entry
Dari entry-entry kita dapat beberapa imej tentang penulis. Takbley nak construct imej berdasarkan satu entry. Aku suka baca sekali imbas tajuk-tajuk entrynya dan frekuensi dia mengepost entrynya. Dari situ aku dapat imej tentang kepentingan blog ini padanya.

Dengan memperhatikan haribulan, tarikh dan hari setiap entry dipost pula, serta signature-signature emosi yang terdapat di dalam setiap entry tadi, aku dapat construct satu graf tentang trend emosi si penulis. Adakah dia ni jenis berangin, cool, ada kepala dia sendiri atau neutral dan peace loving (macam aku). By this time biasanya, aku dah tau topi mana yang aku nak pakai kalau aku mengomen entry atau diblognya nanti. Contoh macam aku pakai topi seorang peminat yang keanak-anakan semasa di KulupSakah, seorang mamat ART semasa di blogbeginsatforty, atau sebagai orang tua yang cibai dan pushy di blog cik Una Berry. Hahaha. Mari-mari. Komen-komen.



Followers
Jumlah Followers memberikan pelbagai maklumat kepadaku. Nak senang aku cross check jumlah follower dengan arkib blog dia. Aku park kat sini dulu.


Popular Post
Masa browse entry-entry tuan tanah, aku akan cari entry yang menarik. Kalau takde aku klik kat popular post. Seperti baisa, aku klik kat mana yang aku boleh relate. Takkanlah aku nak mengomen pasal camana nak tanggalkan cat yang melekat kat laci kayu jati pulak? Aku cari satu untuk dibuat entry untuk blog ni (hehe). Kalau takde, aku akan baca popular post yang lain dan tengok apa jenis crowd yang dikumpulkan oleh blog ini. Kemudian aku beralih ke jumlah Komen


Jumlah Komen
Aku tak kalut dengan jumlah komen yang banyak. Aku pernah jumpa orang komen dirinya sendiri sampai seratus lebih. Si Kucing Gemuk ke apa. Aku pun dah tak ingat. Kalau tuan tanah banyak jawab komen dan jawab pun secara teliti dan mengikut adab-adab yang tertulis dalam #bloggercode, maka tak heranlah follower dia riban-riban. Dari cara tuan rumah menjawab komen juga kita dapat satu lagi imej tentang dirinya. Data inilah yang paling membantu.


Kesedaran Kepada Isu Semasa
Dari entry yang di tulis, aku boleh agak si tuan tanah ni seorang bergaul atau seorang yang bersifat menyendiri. Ini penting dalam menetapkan intonasi dalam komen yang akan ditulis di aderberani nanti. Ia dapat dikenalpasti melalui adakah si penulis ada menyelitkan isu-isu semasa yang relevan dengan masa entry di post. Dia pedulik tak dengan bola, contohnya. Dia pedulik tak dengan politik atau isu semasa sama ada yang dalam sokkabar atau yang dalam alamaya. Kalau dia jenis yang uptodate, aku elakkan mengomen tentang benda yang aku taktau melainkan aku ingin tau. Nampak tak?


Banyak lagi elemen yang boleh aku peratikan selain dari yang di atas macam entry yang emo, atau gambar, atau konsistensi dia dalam mempertahankan pendiriannya. Macamacam. Pendek kata, aku boleh nampak apa yang aku nak tengok. Hahahaha...

Wednesday, February 23, 2011

Siri Sarkasis


Seperti yang dijanjikan, minggu ini Tukang Komen akan mem-feature-kan satu lagi blog yang menjadi faveret. Sarkasis terdiri dari 13 orang penulis yang LEBIH FRIENDLY dari skuad TERFAKTAB minggu lepas. Dua orang yang aku suka kacau ialah Ghost Writer dan Sca NDx.


Aku saiko dengan Sarkasis ni sebab dia update berkali-kali dalam satu hari. Kalau korang perasan, dua tiga minggu ni, aku agak hevay mengupdate blog aku sebab nak celen frekuensi update diorang ni. Pada aku, jika jumlah entry per bulan blog banyak penulis camni tak dapat celen jumlah entry kat blog-blog aku, aku tak terjah mereka. Tapi sarkasis memang cibai. Dan sebab kecibaian itu, aku nak meng-offer diri aku untuk mensarkasiskan diri aku dengan mengejoin mereka...

Jadi, rajin-rajinlah menerjah blog ini untuk lihat..siapa yang KENA...hehehe...


p/s: Minggu depan: 100 Penulis? (kau dah gila ke Scuba? Banyak tuuu)

Tuesday, February 22, 2011

Rekomendasi kepada: Fat Bidin

Secara seriesnya, aku nak rekomen site kawan aku ni. 
Dia ni sihat sikit dari aku tapi kami ni sama-sama dilabel sebagai "berpenyakit"
That  is a "peace" sign.  Not related to Tauhid or anything


Komen kepada: Petanda besar kamu belum cukup bersedia bermain di dunia blog.



Entry asal:


Dewasa ini, aku kira, orang yang buta huruf sahaja yang tidak tahu apa itu blog. Kanak-kanak pun dah tahu. Bapak-bapak dan ibu-ibu politik, Tan Sri atau Pak Menteri yang dahulunya buta it sampai nak akses Maybank2u.com pun nak panggil orang assist, pun kini, sudah tangkas dalam selok belok dunia Blog.

Ada yang menggunakan blog sebagai platform untuk menjana populariti. Ada yang guna blog untuk berkenalan dengan kawan-kawan baru. Pertubuhan komuniti. Ruang lepas geram. Diari publik. Sumber wang poket dan sebagainya lah.

.
.
.
Bila kau cerita tentang A, mungkin 10 orang rasa kau betul
Bila kau cerita tentang A jugak, mungkin ada 20 orang rasa kau merapu.
Kau cerita lagi tentang A, mungkin ada 5 orang akan berfikiran jauh dari orang yang 10 dan 20 sebelum ini.

Persoalannya, bersediakah kau, yang secara publik dan keterbukaannya kau di dunia maya ini melontarkan pendapat, menerima pendapat orang lain yang secara publiknya, menyangkal kembali pendapat kau? Mungkin ada yang sangkal dalam hati. Mungkin ada yang sangkal depan-depan. Mungkin ada yang baling batu sorok tangan.



baca sampai habis...



Salam Cik LadyNoe,

Kengkadang, mood kita masa menulis, amat berlainan dengan mood semasa menjawab komen. Masa menulis, kita penuh dengan semangat dan niat dan pelbagai harapan dan agenda. Kita pun mulalah mencurahkan segala jerih dan idea ke dalam sebuah artikel yang entah sapalah nak baca.

Dan normallah bila orang mengomen dengan pujian, kita akan suka dan teruja.
Normal juga untuk kita emo jika ada cacian yang tepat tempat persinggahannya.

Serupa juga dengan wartawan, journalist, orang media, blogger. Bukankah semua ini ada ART dan seni sepatutnya? Tapi lately, kita tengok, semua ini semakin terhakis dek arus kapitalisme. Saya sendiri pun sama.

Tapi, tak kisahlah apa jua agenda atau kelayakan seorang blogger, pedulikan ajerler...Itu tugas dia.
Tugas kita sebagai pembaca cumalah menghadam apa yang disajikan....

Takbley hadam, kita luehkan semula dan move on...



Monday, February 21, 2011

Pengumuman!



Akuskizo akan memulakan sebuah siri bertajuk
  "Update FB Yang Tegang" 
yang akan bermula pada selasa nantik.

Entri ini akan dipost pada waktu-waktu yang ditetapkan sebagai menjaga mood dalam cerita tersebut. Dalam sehari sekurang-kurangnya ada 3 entry dan ia berterusan sepanjang minggu sehinggalah Sabtu nantik.

Presentation nyer yang berupa macam status update dari akaun FB seorang budak lepasan SPM itu dirasakan relevan dengan gaya pembacaaan pembaca blog yang datang ke dalam dunia internet tak tentu masa, dan merangkumi kebanyakan pengunjung alamaya kerana kebanyakan orang berinternet di Malaysia ni semuanya pernah merasai dunia selepas SPM.

Semoga siri ini akan menginspirasikan lagi rakan-rakan blogger untuk terus berkarya dan memenarikkan lagi blog mereka dalam usaha menarik bebudak yang dok layan movie dan main game dalam FB tu untuk membaca dan mengambil tahu. Sekian.

Yang Skizo,
Akuskizo

Sunday, February 20, 2011

Komen kepada Gentleman Frog





Entry yang menginspirasikan aku:


http://kreatifne.blogspot.com/2011/02/angst.html
http://kreatifne.blogspot.com/2011/02/tq-dr-f.html


Salam Cik GentlemanFrog,

At first glance I thought I was entering an oversea blog like from an American or a Dutch guy. Then I note the 'salam' banner and the tagline. Skipped the Valentine article and went straight to the TQ  DR F. Then to the ANGST article. Then I can't stop pressing the "older post" button to know more about Mr. G-Frog.


From your entries, sounds like you're having panic attack whenever you think that you're sick. I ain't a doctor but I think you need to work on this before going out and socializing. You're panic because you're afraid of losing control. In this case, you're afraid of losing control over your health. This is amplified especially when it comes to sickness.

The first thing to do whenever you're strike with such attack is to chant the syahadah. Then selawat. Then Istighfar until you're bored. Then you chant "Ya zal Jalaliwal ikram, amitna 'ala dinil Islam". Insya Allah, youre pounding heart will start to slow down.

While chanting, you confront the sickness with logic. If you're having  gastric attack for example, ask yourself did you skipped a meal or did you ate the wrong food or things like that. Try to understand why you're having it that time. There must be a reason that triggered it. Usually when we know more about our problem, we'd tend to be more relaxed in handling them. Take mental notes about the lesson learned and try to avoid the sickness next time.

Weather change usually affect people with low immunity . Most of us might appear healthy but when exposed to weather change, we easily catch a cold and feeling drowsy. Especially to those who work in a confined, air-conditioned area (most Malaysian start to enter this region at their 30's). For these kinda people, it is recommended not to ever drink cold drinks or take oily food. Always stick with hot drinks as it elevates the body temperature and helps our immune system in killing the intruding viruses. And flush the dead viruses with lotsandlotsof clear boiled water.

On another note, try to think less about your health (but do take good care of it). Try not to talk or blog about it. The more you talked about it, the more concerned you are for it. Try to see things differently. Write short stories. Write appreciation articles.



Hope whatever I write here helps. hehehe

Saturday, February 19, 2011

Haters and Lovers




For every action, there will be a reaction. The reaction could be favorable or less favorable. To the favorables, we memorize the steps in achieveing it so that we could repeat it. Taking blogging as an example, the best part for me is working on the less favorables. In laymen term: working with the haters.


There are be many types of haters. There could be haters because of what I wrote. Haters because of what I stand for. Haters because of the way I design my blog. Or haters simply because they have a reputation to uphold. I usually park the latter (because that is easy) and focus more on the first two types.


Some people may hate me for what I write. As a blogger, I must admit that the kick of having a "daily-updated blog" is getting to me. Thus sometimes I do write messy things and people get confused by it. Heck, I myself get confused all the time. But when replying the comments to THAT messy entry, I am usually more focused and will change my perspective if I was proven wrong or shallow. In this blog for example, I abuse this knowledge by purposely portraying a wrong image and wait if the person come to rectify me. If they don't come, oh well, I move on.


Some people may hate me for what I stand for. The AKUSKIZO blog is one of such example. Some REAL schizophrenics hate me because I use the medical term as my blog's title, as if mocking those who suffers the sickness. Or the copy-paste issue (refer Popular Post at sidebar). I like playing around with this kinda people because they have different perspective than mine and this differences help in boosting my learning curve in the blogging world and in understanding myself. And most of the time, in order to keep them the way they are (egoistic and feeling self-righteousness so that they will come and correct me in the future), I let them win the discussion (or have the last say).



Mostly the haters are there because of misunderstanding. I believe nobody (in their sane mind) wants to be a villain in this world. There must be a reason to why a person is behaving the way they do. Especially the naughty ones. Exception to those who are mentally ill. They need to be segregated from the society before they start infecting others. Insanity is infectious!


The point here, whenever we encounter these s-o cussing and saying gibberish in our comment box, give them some space. Help them letting it all out first by enhancing their hate. After all their bullets have run out, then only we talk to them nicely.

Happy commenting! Hehehe.



Friday, February 18, 2011

komen kepada: kau komen aku...aku komen kau balik...



Entry asal:

Assalammualaikum...

Macam macam kerenah ada dalam dunia blog ni kan...
sebelum ni..aku suka sangat baca blog lain...tapi belum buat blog sendiri la....

bila dah ada blog sendiri...perhhh...mcm mcm ragam ada or..
ke aku sorang je perasan?...aku la tu kot...hehehe...

semakin banyak FOLLOWER makin berat tanggungjawab aku..
aku nak kena habiskan masa utk singgah dan komen...
tapi aku seronok...baca entry blogger lain...
byk ilmu blh di kutip...byk pengalaman blh di share...


banyak juga isu yang tak pernah habis...
 mcm isu kondem mengkodem...mcm budak budak ok!!!...
aku pun naik bosan baca...isu blogger otai...blogger baru...fuuuhhh...

baca sampai habis....




Salam Cik kure-kure,

Tajuk entry macam panas, tapi rupanya sebuah entry penghargaan. Aku pun nak ambik kesempatan ini dengan memberikan TERIMA KASIH kepada para pengomen yang bersengkang mata dan terkebas jari nak mengomen di blog ini. Dan aku pun nak tumpang mesej-mesej penting yang dinyatakan dalam entry cik KureKure kepada pembaca blog aku juga.

Kalau aku tak buat blog ni, mampus aku tak mengomen kat blog orang. Aku pasti sibuk dengan entry-entry aku dan menumpukan kepada meningkatkan organik trafik dan follower jer. Bila dah buat blog yang mengomen entry orang camni, ia memaksa aku untuk baca entry orang tu sampai habis. Kalau aku berminat, aku akan explore lagi blog terjahan aku tu dalam-dalam.

Kepada Cik kurekure yang rendah diri, semoga Cik kure-kure sudi mengomen saya walaupun saya ni sibuk melayan komenan bebudak...

Rekomendasi kepada: Aku fobia




Klik di sini


Blog ni adalah antara blog adik-adik yang terawal aku suka. Sebab budak ni ada kelas dia tersendiri dan aku suka style dia mempersembahkan entry-entry dia. Cam cero Null and Alternate sikit-sikit. Tapi Cero lagi saiko. Kejap OK, kejap tak OK.

Pepehal pun, mesej aku ialah orang macam adik asyraf ni patut digalakkan dan diasah potensinya. Tak kisahlah blog diorang tu poyo atau tahapa-hapa. Bukan di tembak beramai-ramai sampai budak tu dok dalam almari dan jadi gay atau sebagainya.

Itu ajer...

Blogodiary


Blogging is special to me. Well, at least until recently. You see, I'm the kinda guy who writes in a diary. I use a diary to help me organize my thoughts which you can see, are derived from myriads of perspectives, which often times conflict with each other. Writing helps in managing the confusion and eases me in order to get my daily dose of sleep.


Blogging also helps me in organizing my life. After a while writing in a diary, I learned that I need to have a plan in life. I started with short term plans like what I want to do tomorrow or next week up to long term plans like investment or education plans for my kids. I synchronize my handphone alarm to remind me to do things for the plan. I'd jot my progress on a piece of paper or tie my finger with a string of thread. All these to remind me to update my progress in my diary.

I like reading my own diary. And unlike most diary writers, I LIKE my diary to be read by somebody. And I like to receive comments about what they read in there. Especially those that have different views than mine. I'd like to understand their point of view and learn something out of it. I could do this easily by blogging without ever have to 'forgetfully' leaving my black book at my friends' cribs or 'misplacing' it somewhere between my cousin's house or Atan's car. Plus the fact that I could get the comments almost instantly by blogging. Tweeting for me is for attention-whore. Twitting over time, I tend to be talking about things that doesn't concerned me. Check your timeline!

The best thing about blogging is putting the image in my writting. I love it! Blame Google Image Search for this! By putting imagery in my writtings, it helps in soothes the eyes as we go through the paragraphs. Plus it helps in conveying the message or giving the impact to our sentences. I try to use simple words as much as I can so that a pra-sekolah reader could read and relate.


And the best thing I found recently is the auto-post function. I love it! This way I could have my blog auto-updated according to my liking (which depends on the trend of the blogo-traffic). Relating this to diary writting, this mean I could have messages sent to my future self. Wow! This is cool! So instead of READING about the past, I can now as if, WRITE MY OWN FUTURE. Wow! Cool...


So here goes nothing...


Hahahahahahaha....

Thursday, February 17, 2011

Komen kepada: Hellioz




Ahhhh...Fuck this bitch!
BI pun tak betul dah nak mencarut.

Kau toksah buat entry dalam BI lah dol, buat malu jer.
Entry rage kau dah jadi cam lawak. Aku bukanlah taknak galakkan kau berlatih menulis dalam BI, tapi aku lagi taknak GELAKKAN kau. Kalau kau tak keberatan, kau boleh hantarkan entry kau kat aku dulu (series!) kasi aku raet (check). Dah OK, baru kau publish. Barulah nama Hellioz tu bikin Mazidul goyang...

Lagi satu, kalau orang yang kita nak ambik perhatian tu dah ditegur cara elok tapi masih tak balas komen, barulah kita carutkan dia. Ni baru 1st comment dah caci maki, apa barang, dol? Kau ingat dia nak kasi lepas ke?

Facts or no facts, when you cuss, even Karpal Singh pun kena kick dari court dan proceeding takkan ke mana...Belajar tinggi tapi tak pernah aplikasi. Kau samalah cam orang yang kau dok kutuk-kutuk tu.

Aku nak tengok kau berubah. Kau ada future tapi kau takleh bla kalau kau asyik dengan style bebudak kau ni...

Komen kepada: Alexia Aqram



Budak cibai yang buat entry yang menjengkelkan satu masa dulu tu. Aku tak kisah pun. Biasalah. Dalam satu kumpulan, mesti ada orang yang perasan dia kapla. Tapi sebab kapla ni paham apa yang berlaku, aku pun tak layan sangat kapla aku setelah membaca entry itu.

Aku tersedak membaca side bar kat blog dia yang tertulis azimat tu. Aku terasa part yang kaler striking tu. Huhu. Sekali lagi, tak kisahhh. Aku tak nak assume apa-apa.

Aku cuma nak cakap aku setuju dengan titik butir dia dalam entry ini. Itu ajer.

Lagi satu, kat sini juga aku nak bagitau pada dia dan semua bahawa aku berminat nak join terfaktab sebagai ahli ketiga belas. Aku berminat sebab entry ni dan ni  yang berjaya membuatkan gggg.

Lagipun aku rasa aku semakin faktab lately.

Kalau diorang terima, Alhamdulillah. Kalau diorang tak terima; Piirahhhh....



hahahaha.

Wednesday, February 16, 2011

Komen kepada: Gedek. ..You got Me

I don't know why
When in terms of kids
I get psychologically emotional


Then I went to visit one of my 'inspiration'...This is what I see...

Then I realized: I haven't visit KulupSakah for a while! I clicked and I read this:

I stopped.



I logged off.







I wandered...


I felt something. And I remembered Diddy..


yeah.

I remember the feeling...

Komen kepada: Aku bukan si penggoda



Aku pun heran camana Cik Zue ni bley ada dalam list angkatan Terfaktab yang dianggotai oleh orang macam Hellioz dan Aqram. Mungkin sebab Cik Zue ni adalah unsur yang boleh memfemininkan blog yang seakan-akan ditulis oleh para jantan-wan. Atau mungkin Cik Zue ni juga ada link ke koleksi cerpennya. Atau mungkin kerana Cik Zue ada orang -alam sehingga boleh bersekongkol dengan 11 lagi bloggers yang aku rasa amat ganas dalam blogosphere Malaysia.

Aku tertarik membaca entry Cik Zue yang ni. Cerita ni mengingatkan aku kepada kebanyakan perangai kengkawan pompuan aku masa kat U dulu.

Kalau kesah, cakaplah kesah.
Kalau Tak OK, katalah AKU TAK OK (sebab aku bukan gay)
Jangan badan mengingkari apa yang dilafaz oleh lidah.
Nantik clashing. Nantik air mengalir deras.

Apa-apahal pun, nasihat aku kepada Cik Zue; jalan tarekat "I'm Alone but I'm not Lonely" adalah jalan tarekat yang amat getir, namun ia memberikan hasil yang lebih memuaskan jika kita sanggup menggagahinya. Hukum utama dalam tarekat ini ialah jangan ada pergantungan secara emosional kepada sesiapa saja, walhal keluarga sekalipun. Jangan harapkan apa-apa dari sesiapa dan kita juga buat sesuatu kerana kita nak buat dan bukan sebab nak jaga hati.
Dan untuk mengekalkan "loneliness" tu di tempat yang sepatutnya, Cik Zue kena ada agenda dalam hidup Cik. Sebab emo akan menyerang bila ditiup setan. Setan pulak datang bila otak kita lemah atau kosong. Jadi, jangan ada dua perkara ni dalam kepala Cik. Jangan bersikap lemah (tonjolkan sisi yang kuat tu) dan sentiasa lakukan sesuatu. Jangan biarkan ada slot dalam jadual Cik tu yang bakal diisi dengan termenung. Ni bahaya. Dan jika sekiranya pun Cik perlu bergantung kepada sesiapa, jangan ada heart feeling jika dia tak tolong. Cik kena ada Plan B, C dan D untuk masa-masa sebegini sebab Cik adalah independent dan bley take good care of diri Cik sendiri..."Insya Allah, ada jalannya", bak kata Maheir Zain.

Komen kepada: Penulis saja.



Cik Penulis.saja ni lebih mudah nak aku fahami. walaupun banyak entrynya yang open-ended dan boleh membawa kepada pelbagai interpretasi, semuanya berbaur di sekeliling satu tema: hidup seseorang yang dalam transisi dari remaja ke dewasa. Aku suka sebab aku pun SEDANG melalui fasa yang sama. Mungkin dia fasa 3 dan aku fasa 4tambahan tapi tak kisahlah. Yang penting satu taman.

Aku cakap satu taman sebab aku assume dia suka menulis (sebab tajuk blog dia dan ada link ke label 'cerpen'). Boleh dikatakan kebanyakan tulisannya ada unsur romantika dan dari first person perspective. Kebanyakan ceritanya adalah cerita dari kisah hidupnya yang ada relevan dengan kejadian pada masa kini (macam entry ini  yang ada kena mengena dengan LTDL). Jadi takdelah entrynya completely takde info. Cuma bukan secara direct lah.

Aku suka dengan style penulisannya dan aku juga perasan sejak bulan Feb 2011, frekuensi entry semakin bagus (Januari: dua hari sekali, Feb: sehari satu entry).  

Aku suka terjah blog yang update hari-hari.
Jadi, kalau taknak kena terjah, jangan update blog...hehehehe...lawak jer.

Tuesday, February 15, 2011

Komen Kepada: The Bent Pencil


Dalam ramai-ramai yang faktab, aku memang addicted dengan Bent Pencil. Pertama; sebab aku assume dia seorang perempuan. Kedua; sebab kebanyakan entrynya adalah komik lukisan sendiri yang SEMUA ORANG BOLEH BUAT (cubalah). Maknanya blog dia ada element. Ada konsep. Bukan main ambik kat internet dan link back. Atau kutuk orang yang tak reti nak menjawab balik...

Tapi sejak beliau join Terfaktab, aku tengok entry dalam blog bentpencil jadi slow. Ini memaktabkan aku. Nak ajer aku lempang admin blog faktab tu. Namun, setelah menerjah blog BentPencil, aku dapati beliau mula bereksperimen. Dan aku suka. Antara entry cool terbaru dari beliau adalah:

1) Kartun lawak dia yang ni. gggg sensorang aku dibuatnya.
2) Short Story The Bent Pencil. Bila nak sambung?

Anyway, aku harap Cik Pensil Bengkok, sudi-sudilah mengomen saya yang selurus pensil 6B yang belum berasah ni. Moga-moga saya juga bengkok macam Cik.

Komen kepada: The Other Khairul




Aku mulamula terkejut bila tengok dia copy paste entry Obefiend kat blog dia. Aku ingatkan dia ni dah misguided. Rupa-rupanya entry itu di label sebagai fake. Maka pahamlah aku Cik Khairul ni camana orangnya.

Tu jer. Hehehe.

Siri: Terfaktab!!!


Aku nak mulakan dengan mengucapkan tahniah kepasa skuad Terfaktab sebab telah menjadikan site terfaktab.blogspot.com tu satu site yang giler faktab dan menarik. Dahlah penulis nya yang terdiri dari pelbagai personaliti. Ditambah lagi dengan Cik Zara. Pergh..Takbley tahan. Mesti mau hari-hari klik kat ikon dia.

Tujuan siri ini ialah satu usaha aku dalam cuba memahami hati nurani penulis blog lain melalui blog mereka. Sayangnya, Cik Eleena dan Husky Pusky takde blog. Aku malas lah nak selak satusatu dalam terfaktab by clicking the label ER or such. Nantik ah.

Anyway, diorang ni bakal (eh? ker, dah jadi?) menjadi satu kuasa besar dalam arena perblog-an yang semakin pudar dimamah tweeter dan fesbuk.

Entry dalam siri ini akan tersiar mulai malam ini lepas Isya', sampailah habis semua orang dalam Terfaktab tu. Sesiapa yang tau, bolehlah tweetkan kat diorang bagitau ada orang komen diorang. Kita lihatlah apa akan jadi nantik. Semoga kita semua saling kenal-mengenal dan bertolak ansur antara satu sama lain...Thehehehe


"Scuba, I think your curiosity is fatal..."




Next week: Siri SARKASIS pulak...hehehehe


Ikuti Kisah menarik sepanjang hari INI!

Esok, pihak Blog payabesarpedas akan mengadakan 
Entry-Marathon

Kepada yang berminat, bolehlah ringankan jari mengeklik ke blog ini....
Entry akan di post setiap sejam sekali mulai jam 6 pagi...hahahaha

Monday, February 14, 2011

Contoh Blogger yang Konsisten

Aku sarankan korang pergi ke blog ni.
Blog ni, dari mula aku blogging, sampailah ke hari ni,
Masih mengekalkan ciri-ciri ketimuran
dan Perjuangannya dalam dunia blogosphere

Walaupun Kerajaan siap buat iklan untuk lawan perjuangan dia,
Dia tetap vigilant!

Dan harini (ko tengok date-date entry dia),
AmirHisham kata dia nak berenti kerja.
cute sialll

Korang nak Belajar cara tulis message yang berkesan?

Kengkadang kita datang blog kawan kita,
Kita naklah tinggalkan bukti yang kita dah datang.
Atau kepada kawan rapat,
Kita tinggalkan bukti yang kita dah baca entry terbaru dia.

Tapi kepada blogwalkers,
Mereka cari STRICTLY shoutbox kita ajer.
Datang, skrol atas bawah,
tulis dalam kotak, SHOUT!

Kena tulis ayat power
Atau ayat yang kiutmiut
Baru orang nak datang..
Tapi kalau takde idea nak tulis apa,
Kat shoutbox dia.

Lawak giler!

Woii!!! Ada sesapa nak berenti kerja takkk?

Aku masih mencari orang yang nak sambung cerita aku...huhu...

ikuti perkembangan projek ini di sini:


(korang kena baca dari DISCLAIMER, baru paham...)

So..happy VDAY

Sunday, February 13, 2011

Recommendation: See somehingstrange.com



Updated daily!

Action speaks louder than words.
Picture shouts thousands of actions!
And this blog do well in promoting the artist featured.

I hope Cik Diane Irby put a short remark as the caption for each picture. Something to remind ourselves about the feeling at the moment we write the caption. And maybe put some technical details about the art like the size, the medium used or the phylosophy behind it.

I haven't come across such a blog from Malaysia but that's probably because I got carried away by the blogging instead of 'art'. I need to slow down on my internet intake. I gotta lay down.

And continue looking for more strange things here...

Lu apahal? Nak Gado?



Lu apa hal daring-daring wa satu macam? 
Buntang-buntang mata cam sial, sekali wa lempang, kang!
Nak GADO?
hah?!

NAK GADOGADO?
Nahh...Tempe yang tak tahan tuuu
Nak lagi? Nah! Kau..
sedap?

Friday, February 11, 2011

Rekomendasi kepada: 300 words

click me
Korang pernah tengok movie 300? Korang pernah habiskan RM300 dengan membeli buku? Anda pernah jumpa blog yang setiap entrynya adalah tidak lebih dari 300 patah perkataan? Haaa...Aku dah jumpa...Dia punya profail pun camtu gak.
Dari satu sudut, blog ni mungkin lebih macam kepada golongan penulis. Tapi dari sudut search engine dan blogging tips, menulis entry dengan limitation sebegini mengajar kita untuk menulis sesuatu dengan lebih precise. Kita akan gunakan perkataan yang tepat dan efektif. Dan ilmu ini penting sebab kita kena pakai ayat pendek yang power masa main tweet-tweet. Korang mula dengan entry yang ni:


Enjoy!

Have you watch the 300 movie? Have you ever spent RM300 to buy books? Or have you ever come across a blog where each if the entries are not more than 300 words? Haaa..I did. Even the blog owner's profile is written not more than 300 words.

From one angle, this blog could be more inclined towards the 'writers' crowd. But from search engine and blogging tips point of view, writting entries which such limitation teaches us to be more precise with our words. We will use the right and effective word to convey the writting's message. And this skill is important because we need to use short and sharp sentences in our tweets to our friends. So, lets start with this entry.

Enjoy!

Komen kepada: tak payahlah....cancel!




Entry asal: 

Berdua-duaan dengan emak dalam kereta memang best. Sebab emak kaki berborak, tidak seperti saya yang menurun sifat aruah ayah, lebih banyak diam mendengar. Cuma sekali sekala menyampuk dan bertanya itu ini dengan emak.

Perjalanan sejam setengah ke hospital menjadi pendek dan tak terasa, walau suasana di luar masih gelap pagi selepas subuh.

"Kaki emak camana? "

Baca sampai habis...

Salam cikgu normah,

Saya suka dengan soalan ice breaker cik dalam keta. Saya boleh relate walaupun mak saya takde masalah kat kakinya. Ataupun saya ni berminat dengan berbekam. Yang boleh relate tu ialah pengalaman berborak dengan mak dalam keta.

Macam dalam kes cikgu, pengalaman itu berakhir dengan keindahan. Masing-masing ketawa dengan lawak dapat period lepas berbekam. Ada setengah orang punya pengalaman berborak dengan mak pula lain dari cikgu punya. Ada yang takde pengalaman langsung. Secara subliminalnya, perenggan ini menggalakkan pembaca untuk mula membawa mak mereka berborak dalam kereta sebelum terlambat. Dan pastikan berborak dalam keta itu semasa dalam perjalanan ke satu tempat yang mak kita suka. Kalau berborak dalam keta dan keta kat dalam garaj, alamat tak lama lepas tu mak kita akan mula sakit kaki...

Apapun, saya tertarik sebab saya suka nama blog cikgu. Cool la. Ingatkan blog pasal nightlife atau clubbing atau senarai mapler terhangat dalam KL tadi...

cayang mak!

Komen kepada: Outlaw Artist: The Curious Case of Mark Augustus Landis







Entry asal:

Forgery is the bane of the art world. An artist passes his work off under another artist’s name and reaps financial gain. But what does it mean when a forger practices his trade for art’s sake without accepting a cent in return? In a recent issue of Financial Times, John Gapper documents the curious case of Mark Augustus Landis (shown above), a forger who for the past three decades donned disguises to coax museums across the United States to accept his work as a “donation” done by a name (but not too big a name) artist. As far as anyone can tell, Landis hasn’t broken any laws by asking for nothing in return for his art, but has he violated a different code through his actions? Or has this strange outlaw given a unique testimonial to the power of art to drive an individual to go to any lengths for self-expression?


selami dunia seni Bob di sini.

Hi Bob!

I just knew there's such a person like Mark Ausgustus in this world after reading your entry. I wonder what motivated Mark in doing what he did. Did he really do it for the sake of self-expression? This is already beyond the issues of forgery. It almost sound psychological. Like a "Wow!"

For me, once a piece of art (like a painting) is presented to the world, segments of the 'message' has been sent. The message could be to the painter himself, the object in the painting, or to those who took the time to understand. There's thousands of sent messages all over the world that need to be read. I could spend hours in galleries, libraries and internet chat forums (what?).

So there are senders and there are receivers.
I think Mark was trying to say something. We need to look at the pictures and arrange them and ask Mark what does it mean...


Then only, I think Mark's ART is complete.

Thursday, February 10, 2011

Rekomendasi kepada: Followers Beriban Idaman Kalbu


Hahaha!


Aku kenal dengan cik ni melalui Sahabat Blogger. Ada satu hari tu aku tak dapat tido dan bereksperimen dengan FB sebaik wifi free yang mungkin. Dalam reramai kekupu yang aku jumpa, kekupunilah yang paling kecik
Tapi bijik mater dier besar, weyhhhh. Warna biru laktu!. Aku pun, terjah,lahhh...

Sekali masuk, tengok beribu-ribu gambar yang dilabelkan sesetengah sebagai cam whore. Siap buat contest I love MySelf and My Blog lagi. Aku terus I love myslef and I want to puke. Siap antara syaratnya ialah taruk gambar sendiri dan tulis artikel kenapa kita suka dengan diri sendiri. Dari sudut Fadilah Kamsah dan psikotropiknya, memang cool contest ni. Dari sudut FB, Tweetblog dan mtweet pun bley bla gak ni kalau gambar profail bermata biru gitugitu digunakan dan diphotoshopkan sikit pipi tu. Takpun Cik Yuyu cuba gunakan SK2; 2 splash 3 kali seminggu. Mesti lepas ni Nora Danish pun berenti kejer dan jual ubat herba secara series. Orangnya pun bertudung. Lagi elok berlilit daripada open-air. Mata pun berkonteklens. haimentenens.

Aku pun browse lagi entry-entry yang sempat aku save pagekan. Eh? OK gak laaa..(hehehe) Sekali aku baca entry pasal camana nak dapatkan follower riban-riban ni, aku bersetuju dengan semuanya.Bagus kerja rumah yang cik yuyu lakukan. Memang cik yuyu ni sejenis Nora Danish yang bakal menghaniszalikhakan blogosphere malaysia sempena PRU13.

Cuma aku tak suka sebab takde link ke blog kengkawan cik Yuyu yang lain.
Aku sarankan agar cik Yuyu mulakan dengan menaruk link blog aku kat situ. Hahaha.


Apapun, selamat berjaya dalam perjuangan cik dan doakan agar anak-anak saya comel-comel dan bijak macam cik yuyu jugak.





p/s: Power tak ayat gua?

Komen kepada: A hungry man.




Entry asal:

Excuse me people.
Do you not understand it is a man's need to eat?
To swallow it whole?
Like a python devouring his food.

NEVER EVER not scrape the bones. Best part!

There may be times where I, well, space out and well.. before I know it, the shared food became MY food.
 click here



Waddap G? 

I saw you snoopin around my joints the other day thru the nuffnang site, so I come to check YOU out. My, cool blog you got there, bro. Hei, do you really work for nuffnang? Can you do something about my earnings? I want to sell my old car and get a new one. Anyway, here's my comment for this entry:

I agree that we need to finish our meal. Malaysian should reduce the amount of food they throw away in the thrash can. We should only take what we need and finish what we put in our plates. Don't take what we're not sure we could finish. It's not about saving the money or food for the greater good or things like that. For me, I think of it like this:


Imagine a cat meow-ing beside you, while you're eating chicken rice at a warung. You throw a chunk of meat to the cat. But the cat just sniffed the chunk, licked it a few times, make a disgusted face, and then fleet off the scene. How would that make you feel?
That is how I feel if the rezki I have in front of me is not well managed or used. A good cat should finish his chunk of meat.

And no matter how intriguingly funny I might sound with the meow-ing cat example, that doesn't mean I could eat my meal any way I want. We must respect the food. We must treat them differently like the way we treat our socks, the car, our chair or the barley-making girl. Again, we go back to the meow-ing cat:


Imagine instead of eating the piece of chunk we threw at him, the cat eat it ruthlessly and smear stain and oil all over the floor.


Or the cat just looked at the piece by moving its head a little bit, uninterested. Then it put its right paw on it as if saying "so?"

I think that is why there's table manners or adab makan as the Malay call it. Like we must cut our meal in bite size so it fits into our mouth. Or chew our meal quietly or talk slowly while eating.


But I always wondered, why do you guys use the left hand to eat?
Is there any reason?

May I propose another way? I propose we eat using the right hand.
Because the left hand we use for you know what. So we segregate. Cool or not?


Nicky conveying his feelings




I hope you hang around here often.





There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...