Wednesday, January 26, 2011

Special News Buletin


"We're sorry to interrupt this program to bring you a special NEWS BULETIN from the tukang komen himself"



To Cik Asmaroro, about me posting the picture, I am truly sorry. Hope you like John Travolta.

And about me calling you Jomblo, I'm sorry too. Just checking if you were reading the other entries after what had happend.

And I admire your point of view. Your perspective is an ideal case for a muslimah. I hope you can adjust well once the term 'family' for you is handed over to your husband.

Of course family stick forever (more like 'stuck' to me). We can't change our DNA blueprints, can we? That's a silly statement.
Friends come and go so don't get too excited when they do. Because for girls, you won't have time for your friends once you're married...

But my point of view in that entry was meant for the electrical/electronic engineering guys in UNITEN, which I think need to congregate and communicate more especially once they got married.

hehe


You see Cik Asmaroro, electrical engineers aren't like mechanical engineers. Mech Engineering students are good in networking and keeping it after they grad from university. EE guys don't really talk with each other, even among EE guys. This is a Uniten trend.

And what does all of this got anything to do with you?
Nothing.

Just the fact that you're from UNITEN. That's all.


Anyway Cik Asma, great family you have there. You're the only girl in your family, eh? A celebrated princess, la ni?

Is your mother a Malay?

Rekomendasi kepada: Aku mahu jadi orang baikbaik

(korang mungkin tak paham, tapi aku tengah meneutralizekan traffic. Ni dah hari Rabu, ni...)

Inilah entry original dari tukang komen untuk minggu ini.

Ye. Tukang Komen ialah FAN KEPADA PAYABESARPEDAS.BLOGSPOT.COM. In fact, tukang komen ialah fanatik pbp. By the way, tajuk asal sajak tersebut ialah:

Sorrow tukang komen yang skizo



Semoga terhibur dengan wa punyer entry.

hehe

;p



Rekomendasi kepada: Pesanan Wali Songo ~ Kaitan dalam Usaha Dakwah II



Asik-asik nak rekomen benda yang kelakar dan menarik ajer, kalini kita lakukan tanggungjawab sosial dengan merekomen entry yang berupa tazkirah ini. Lagipun kita ramai Islam kat sini kan? Tak kisah lah sempurna tak sempurna yang penting lepas Ramadhan korang berhari Raya.

Jadi mari kita ikuti pesanan dan point yang menunjukkan kaitan rapat antara kewalian dan kependakwahan. Semog aia akan menjadi iktibar kepada semua.

Menyelam sampai puas di sini:

komen kepada: Maher Zain Minat Yuna


Aku terjumpa entry ni dan semasa membacanya aku dapat rasakan rage yang membara dari si penulis. Cik Fdaus Ahmad kita ni baru ader berani. Tak kisah lah dia berani sebab apa.

Bukan sepanjang masa dia RAGE. Fdaus Amad adalah OK. Dia mungkin ada pandangan berbeza, tapi dia OK. Kot? Korang check sendiri laaa:



Kau baca jer entry selanjutnya dan komen di sini la (kat sana dah ramai. Cik Fdaus pun tak suka orang komen entry lama dia...)


hehehe

Komen kepada: 48 Power dan kepala botak ezzuraza





Entry asal berupa snapshot beberapa point penting pasal falsafah dalam hidup dari sebuah buku bertajuk power (kot).



Aku dah lama cari point nak komen blog ni sebab nama blog dia cam bagus, tapi sebab aku tengok ezzuraza ni cam orang baikbaik jer, aku tak jadi mengusik. Dapatlak dia baca bukubuku camni. Goyang weyhhh...Muka pun cam gangster...


Rekomendasi kepada: :: 20 cara untuk jadikan roommate anda gila :




Bengang dengan roommate? Tak tahu apa nak buat? Get ready for the payback time...

(gila saiko cik adik sorang ni. Muka innocentt jer. Tapi kau tengok point-point dia. Sibbbaik aku dah kawin. Selamattt aku. eh? Amacam lain macam plak bunyinya ni?)


Antara point yang aku suka:

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 Tolong, kat mana aku berada ni? dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat Horee...!. bukak lampu semula.

10. Kata kat roommate Ada pesanan penting untuk kau. Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap Eh...aku dah ingat. Lepas tu pengsan balik.

20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.

hehe..try lah...

Try lagi kat sini:


Cik Farien,

Boleh saya tahu;


apa masalah Cik Farien?

Komen kepada: Antenna Yagi-Uda+Directional


Entry asal:

Anda mungkin terlupa bahawa sebelum memasang ASTRO dekat rumah, television anda mempunyai antenna jenis outdoor macam tulang ikan. Sesetengah orang meyebutnya Area TV. Namun nama sebenarnya adalah Yagi-Uda. Saya ulangi Yagi-Uda. Siapa yang menciptanya?


Pada 1926, Dr Shintaro Uda dan Dr Hidetsugu Yagi dari Tohoku Imperial University mencipta sebuah sistem antena directional yang terdiri dari array (tersusun) dwikutub digabungkan selari.


baca pasal antenna dan tengok gambarajah cool di sana:

Salam Hafizm,

Gila saiko punya entry la dey. Mana kau ceduk info ni? Tapi ok gak lah kepada yang berminat atau nak memulakan perniagaan menjual antenna di tanah borneo. Aku dengar kat sana banyak lubang projek.

Entry ni lebih kepada sejarah dan penerangan ringkas pasal konsep antenna tulang ikan yang duludulu popular sebelum Asstru mula menguasai ruang atap rumah di Malaysia.

Aku ingat masa kecik-kecik pakai antenna tudung tin. Sekadar dapat RTM jer. Tahun 85, RTM3 keluar. Puaslah mencuri-curi pergi tengok Werewolf kat rumah orang yang dapat siaran RTM3. Nak dapat siaran kena ada antenna tulang ikan. Baru clear. Kalau tak movie tak clear. Tak syok la. Dahlah citer kat RTM3 masa tu best-best. Bukan cam sekarang, lebih banyak iklan dan dakyah daripada info dan hiburan. Rancangan keislaman pun semkin hilang auranya. Harap kat Ustaz Amirul jer lah. Aiseh...Emo plak...


Kan aku dah saiko jadinya baca entry kau ni...

kipidap!

Rekomendasi kepada: Weed and Bandages




Aku rasa isu Dari tak juling boleh jadi juling (klik sini ) yang ditulisnya pada bulan September tahun lalu masih relevan pada tarikh entry aku ni dipostkan. Aku taknak komen entry yang ni.

In fact aku taknak komen apa pun. Aku cuma nak menumpang promosi ajer dengan kegempakan blog Weed and Bandages sebab permulaan entry ini ada kena mengena dengan isu yang aku bincangkan kat sini (cam bagusnya).

Aku suka para Cikgu. Dapatlak cikgu yang macam gilagila sikit.

Aku nak tengok berapa laju generasi akan datang ni boleh berlari pulak...

Pertanyaan kepada: Katakan TIDAK pada nasik


Salam Solomolo,

Kalau kau nak tau, entry yang ini diinspirasikan oleh entry kau yang ini. Terima kasih.

Aku hadiahkan gambar yang kat bawah sekali kat entry tersebut kepada kau dengan mesej:





Rekomendasi kepada: Anak sulong saya part 2


(gila menyayat hati punya entry weyh. Jangan baca kalau tengah bad mood atau emo sekarang. Gila original...)

Entry asal:

Hari ni Abang Jijie belum balik lagi.
Jadi Insyirah asyik ingatkan semua rutin yang aku perlu buat.

Nak pegi mengaji tadi dia pesan jangan lupa ambil pukul 8pm
Turun kereta dia pesan jangan lupa amik dia
7.55pm dia call bitau dia dah siap mengaji
Aku baru nak keluar rumah waktu tu.

Tadi kat kedai beli nasi goreng
Aku reverse kereta sebab Ayesha dah bosan menunggu
Insyirah datang dekat lambai2
(Sebab dia je turun pegi order)
Dekat kedai memang macam org tua.
Nengok berita tv3
Naik je kereta dia bitau aku dia takut aku lupa dia
"akak takut ma rasa akk dah duduk belakang"
aku jawab takkanlah mama lupa kakak. buruk manapun, mama tetap sayang anak mama...

(malangnya aku tak jumpa lagi URL entry asal. AKu harap tuan rumah akan kongsikan link nya setelah membacakan komen ini.  Rugi woo, tak baca)

Check lagi entry lain:

upadte 27 Jan 2011:  Tuan tanah datang dan bagi URL. Klik kat sini...Thanks!

komen kepada: Bloggerman





Blog ni aku terjumpa masa aku trace nuffnanger yang mengunjungi blog aku. Aku tertarik dengan gambar pinggu kat stesen minyak tu. Walaupun aku pernah tengok gambar tu melalui email yang diforwardkan padaku, aku tetap ketawa melihat gambar ni dalam blog Bloggerman.

Bila aku scroll atas dan bawah, aku tengok banyak lagi benda yang diceduk dari google, blog orang atau apa saja yang boleh di copy and paste. Blog ni mesti faveret kepada hellioz yang tengah kemaruk nak masuk Selamat Pagi Malaysia, tu.

Tapi ada jugak bloggerman taruk gambar ori macam entry bertarikh Wednesday, August 25, 2010 dan ni:


Apapahal pun, aku hanya ucapkan keepipdap dan semoga aku lebih kreatif dalam berkarya. Aku menekan x lajulaju setelah mengesavepagekannya.

Nice try, Bloggerman. Batkipapdegudwek.


komen kepada: SANG PENASIHAT CINTA SETIA;


Entry asal:

aku rasa aku boleh tambah status ni;
selain seorang, anak, pelajar, hamba kepada pencipta;
dan banyak lagi status diri;
mungkin aku juga seorang penasihat cinta;
walaupun aku bukanlah seorang pencinta;
lebih tepat=single;

adeii;
poyo lak eh;
aku sentiasa jadi tempat rujukan nasihat kalau;
orang baru nak bercinta;
baru putus cinta;
ada masalah dalam bercinta;
dan apa yang berkaitan;

frankly speaking;
serius aku tak penah rasa terbeban;
aku best je dapat kongsi pengalaman;
at least aku boleh gunakan pengalaman tu untuk diri aku;
apa yang aku boleh tolong, aku tolong;

nota kaki;
peliknya aku tak pandai selesai masalah sendiri;
dan;


Baca lagi blog ni:



Friendship 

Salam Cik Paradoks Hati,

Memang best masa bagi nasihat. Atau tengok accident. Dapat lak benda yang bala tu tak kena mengena dengan kita. Sedap mulutt jer bagi nasihat. Pandangan tu pandangan ni. Hehehe.

Dapatlak dalam hal cinta. Semua bercakap macam diorang ni pakar dalam percintaan. Bagi solution bagaikan hidup kengkawan kita tadi tu sekadar bahan ujikaji dalam kenaifan kita melihat cinta.

Tapi persoalan di nota kaki itulah tamparan yang paling best bagi seorang penulis, sebenarnya.
Tamparan padu maut, tu. Pada saya, laa.

Saya suka pradoks hati sebab kebanyakan entrynya ialah perbualan antara penulis dengan pembaca, so hubungan tu jelas. Senang aku nak relate. Dan isu yang disentuh pun OK. Cara menyentuh pun lain. Aku suka

Launching Siri "Sebelum Aku Delete"



Memandangkan aku gila kuantiti dan nak menyaingi diri sendiri, dan baki bulan pertama tahun baru masih ada lagi, maka aku gali balik arkib-arkib lama dan mengomen blog-blog yang aku save masa aku mula berblogging ni dulu. Apa kejadahnya aku pun taktau tapi sebab aku gempak, maka aku mulakan siri:

"Sebelum Aku Delete" 

pada saat ini. Ia akan berakhir dengan berakhirnya bulan Januari 2011 atau pun habis semua blog yang ada dalam simpananku dikomen. Aku doakan aku agar aku berjaya dan semoga aku lebih waras dalam keadaan masa yang genting dua tiga menjak ini. hissshh...

Ia hanyalah sekadar komen pendek kepada blog-blog yang menemaniku masa aku mulamula berblogging. This Series is my way of showing my appreciation to whoever are blogging for whatever the reason right now. Keep it up, guys!


Let the world keep watching!

(sila take note tarikh dan waktu anda membaca entry ini. dah? Bagus...)











Note to self: 14 in 1hour 1 minute
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...