Monday, January 24, 2011

Komen kepada: Abah's Words of Wisdom

hehehe

Entry asal:

"Family sticks with you forever. But friends come and go."

Not everyone can apply this in their life, but I certainly can. I come from a family oriented background and I am so thankful to Allah for giving me the greatest gifts anyone could ever ask for. From parents to brothers to grandparents to cousins to aunts and uncles...I have 'em all and I love 'em all!


Pergi terjah blog dia:



Salam Asma,

Family memang stick together. Tapi bila semua ahli family tak dapat membantu, kat sapa kau nak mintak bantuan?

Masa aku belajar dulu, aku pun pikir camni jugak. Dapatlak aku telah banyak menempuh cabaran dalam part persahabatan ni. Dan akibatnya, selepas Uniten, aku kurang mengutamakan kengkawan aku. Aku hanya hidup dalam dunia eighttofive aku yang dikelilingi oleh adik beradik aku ajer.

Tapi sejak adikadik aku semakin membesar, aku mula rasa. Aku mula rasa dunia aku semakin sempit sebab pandangan aku asyik dibenarkan saja oleh adik-adik aku yang mengidolakan aku. Orang pertama yang cuba membuka mataku kepada kepentingan kengkawan ialah Abang Saiful. Tapi aku tengok dia pun sell-out dan became confused jugak dengan prinsip nya dalam persahabatan. Dan ini menguatkan lagi peganganku kepada ayat wisdom dari ayah Cik Asma tadi.

Tapi sejak dah jadi ayah ni, pandanganku terhadap dunia dan kehidupan telah berubah. Aku mula menghargai nilai sebuah persahabatan. Dan banyak kali aku ditempelak oleh tuhan bila kengkawan lebih bersedia nak menolong aku dengan ikhlasnya daripada sedara mara aku sendiri.

Dari situ, aku mula mengkais-kais kembali sisa persahabatan yang masih ada. Aku mula menghubungi kengkawan lamaku, walal musuh-musuh ku juga.

Dan aku dapati, walaupun blood is thicker than water, I can't live without water. Blood is what given to me. It will always be inside me. But water, I need to find.


Sekian.

23 comments:

eszol said...

ayat last tu mengancam

Irwan said...

ye ke? Kau suka ke?

Anonymous said...

salam..kepada saudara OWNER BLOG nie..tolongla jgn pakai gmbar kawan2 saye utk bg LAKU blog saudara...kawan2 saye bukan utk dijual mukenye dan ingat sme orang ade priority masing2...MMG LAH TITLE BLOG nie ADERBERANI tp agak2la nk pakai muke kite ke hape...pls respek bro...

Anonymous said...

pls delete that picture atas dasar kemanusiaan.Org buat baek pada saudara,saudara balas dgn baek..sekian.

eszol said...

chill la anon

when upload something that means u r ready to share what u upload

there's no privacy on d internet

that's why its called dunia tanpa sempadan

Dark Half said...

agree with eszol
at least tukangkomen had leave a link to inform the blog owner. btw, does the pic above boleh LAKU kan this blog? rasanya kitorang tak sangap sgt

most people experience 'family sticks with you forever. But friends come and go'

yeap, not everyone can apply that in life. for me, it's vice-versa from yours

Anonymous said...

xksah laaa ko nak komen ape2 sal blog org or nak cr publisiti murahan o wth.. pls respect each other leh x? mmg dunia tanpa sepadan, x perlu laa sampai nak post pic org lain dkt sini.. pic org yg x terlibat pon nak d libat kan, ape prasaan klo aku upload pic bini ko plak?

Irwan said...

ok-ok...aku yang salah. aku akan deletekan dan ganti dengan yang lain, ok.


Maaf seribu kali.


Entry ni nak aku delete kan sekali tak? AKu tak kisah pun

Irwan said...

nak upload gambar bini aku (atau bini sesapa saja) ? Boleh tapi pastikan yang bertutup aurat, ok?takyah..aku dah buat dah..

Anak pun ader...
http://mywifenkids.blogspot.com/


Dark, Eszol, Thanks!

This proves it, bros

asmaroro said...

Salam Mr.Irwan,

Next time, please ask my permission first before taking any context from my blog. Much appreciated. Thank you.

First of all, I respect your opinion because it is based on your own life experiences, and not mine.

Like I said, not everyone can apply this concept in their life...and apparently...you are one of them.

Just because you had your own issues, or problems or whatever it is with your family, DOESN'T MEAN MY FAMILY is going to be the same like YOURS in the future.

Please note that every family is different.

When you said and I quote: "Tapi bila semua ahli family tak dapat membantu, kat sapa kau nak mintak bantuan?"
I will help myself first, and then I will ask for my friends help. Why? Because I don't like to be a burden to my friends, even if it is okay to them. I always feel ashamed of myself when I ask for their help. Don't you?

The point of me posting the quote is to remind myself that wherever I go and whatever happened to me...I have my family by my side at all times regardless of distance or time. Parents, brothers, grandparents, cousins, aunts and uncles...I have them all!

Friends? I don't put myself high on their list as they have their own family to take care of.

AND one more thing... Seriously, you have to learn how to respect others' points of view. It may be ok for you if other people want to post your family pictures, but it's not okay to some.

Peace.

Al said...

kbanyakan org msh pikir dia blh ade privasi kat dunia internet..huhu

eh..klo privatekn blog,gmbr still blh ade kat gugel x?just curious

scuba,gmbr cik asma msh mlekat kat linkwithin la,haha
terlajal perahu blh diundur,terlajak letak gambar......(sile sambung)

Al said...

btw, as for me,both family and friends stick wih me forever...hope so

asmaroro said...

@Al: You don't have to tell me about privacy on the Internet. I am 100% aware of it. Like I said, if he wants to take any context from my blog, he can ask for MY PERMISSION FIRST. At least I am aware of it before he posts anything that has to do with my blog.


Btw, thanks for removing the picture. I appreciate it.

Fikri Fadzil said...

Al: privasi dengan hak cipta merupakan 2 benda berbeza. walaupun ada orang post gambar bogel skalipun, hak cipta tu milik org tu. so, org lain x de hak sikit pon utk amek gambar tu.

maybe ko baru dlm dunia internet. tapi, itu lah realiti dunia internet sebenar. ko kena blaja sblom buta-buta ko kena saman bodoh. lagi-lagi pic org lain sbb bnda itu memang sensitif.

to eszol~ memang internet ni org ckp dunia tanpa sempadan. maksud dia, ko bleh cari maklumat dengan bebas. bukannya curi harta intelek dengan bebas.

korang kena amek tau psl undang-undang cyber crime sblom buat apa-apa tindakan kat internet. dlm bnyk kes, bnda yg korang rasa kecil; dah ramai kena saman sampai berpuluh juta. so, beware~

Dark Half said...

pehhh... lagi serius dari so-called serbanistas kat TTGB. kahkahkah

scuba, kau patut terkencing dlm seluar skrg jugak

~* chirpy_chummy *~ said...

ape yg kecoh2 ni??

rilek2.. ini hanyalah pendapat = opinion = point of view = buah fikiran = fruit of thinking[??]

sukeati la..korang nk blood ke water.amik laa..dua2 pn menang. dah dah. chill~

AI - kalo gmb kita tarok dgn nama yg no meaning(eg: 8y698oyhiuhgoui.jpeg) xklua la kt gugel. tp kalo kita tarok nama pic tu dgn bermaksud ttg gmb tu (eg: gmb sebuah basikal - basikal.jpeg ), bese klua gak kt gugel bila d search..

Irwan said...

dark: aku tengah dah kencing tadi..
aku rasa ada 'ter' sikit la tadi. Tak tusss...


Anyway, saya mintak mahap pada asmaroro. Betul, kita ada copyright laws dan untuk itu, saya hadiahkan entry ini:

http://aderberani.blogspot.com/2011/01/fasa-kedua-by-tukang-komen.html

eszol said...

damn!

gua terlepas

Al said...

Wahhh nma gua dipetik
gile x smpt ak nk bace sume entri
dah la bz skrg

To Fikri Fadzil,mybe u r right
ak xtau sgt psl ni kot
sbb yg ak tau klo nak claim harta intelek,kne daftar dlu
klo x daftar blh ke claim pstu saman
kite ckp psl copyright kn...erk

apepun ambil hak org tanpa kbenaran ttp salah,wlaupon owner ksh atau tidak
wlau ak pon cilok gmbr gugel atas dasar owner x ksh
lgpon kite pon xtau mne owner yg sbnr bl gmbr tu berlambak kt internet kn
ok sori mbebel pnjg plak

Dark: serbanistas ke sosialistas?
kahkahkah

Dark Half said...

@Al
serbanistas la yg salu dok hangin kat nami. wpun si nami realist yg berpegang pd seeing is believing, kdg tu dia nak sarkas-tik pun disalaherti. wpun ada benda yg aku x setuju dgn nami, x semestinya aku akan bantai fact dia yg make sense

semuanya nak kena serius ke macam kes cik roro. benda kecik camni pun kita nak bergaduh sesama muslim. dah la, irwan pun dah minta maaf elok2. semunya salah faham. some people just wanna be serious all his/her life. dorang cuma ketawa bila tgk rajalawak

*jomblo punye pasal pun der..kekeke..next time, pls goooogle!

Irwan said...

sebelum apa-apa, aku nak timer kasih kat Fikri for the reminder...


Dark: kau layan lagi mamat tu?

una berry said...

jomblo tu single eh?ada blog perempuan jomblo yg blogger dia nama Lady Noe tu kan?

Irwan said...

una, dinasihatkan jangan ganggu LAdy Noe kalau taknak sleepless nights...hehehe

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...