Saturday, September 8, 2012

Hospital dan Klinik di Malaysia adalah terbaik di Asia!

Setakat ni, ada dua benda yang gua tak nampak lojiknya nak buat customer menunggu. Yang pertama ialah kedai makan. Yang kedua ialah hospital. Kedai makan sebab orang datang kedai makan biasanya dalam keadaan lapar dan membuat orang lapar tertunggu-tunggu adalah bad for business. Hospital pulak sebab orang sakit, patutnya mana bley tunggu-tunggu.

Bab kedai makan, gua malas nak sentuh sebab ia lebih kepada perkauman. Bab-bab hentam Melayu ni, gua tak layak. Yang layak ialah mamat kat blog payabesarpedas. Tapi bab menunggu di hospital, gua rasa gua layak nak komen.


Dan seperti biasa, gua taknaklah gaya akademik guna bahasa tinggi nak tunjuk yang gua tau apa yang gua cakap , atau komen isu-isu kronik tahap korporat macam pemberian tender dalam kementerian, sistem parking di hospital kerajaan yang cam lahanat sejak lepas perang, dah tau rakyat ramai yang sakit tapi sistem masih takde breakthrough, kafeteria yg hidupseganmatitakmau, atau masalah wajah attendan hospital yang lebih mirip bouncer daripada pekerja sektor hospitaliti. Tak. Kalini gua nak cerita dua benda jer.


Yang pertama ialah ketepatan masa. Dalam kajian kes ni, Klinik Wanita di Rantau Negeri Sembilan buat sistem by appointment ajer. Maknanya kalau ada minachi miskin sarat mengandung yang ditinggalkan suaminya yang tinggal di Ladang Kombok nak jumpa doktor, dia kena datang ke klinik, buat temujanji dan datang minggu depan untuk temujanjinya. Bukan takboleh call, tapi minachi ni orang susah. Panjang dan sedih cerita dia tapi kita bukan nak cerita kesedihan rakyat di sini. Katakanlah minachi kita tadi, setelah susah payah buat temujanji, berjayalah hadir ke klinik untuk temujanjinya. Tapi ada sikit lambat la sebab beliau kena tunggu teksi dan pergerakan slow sebab mengandung. Akibatnya, minachi kita dibahasakasar dan mukacukakan serta appointmentnya ditunda ke jam yang seterusnya. Ok lagi. Yang malangnya, appointment minachii tu dah dekat dengan waktu makan tengahari.

Menurut pemerhatian spy kami, kami dapati klinik berkenaan seolah kosong tanpa penghuni bermula detik 1205 tengahari. Padahal kalau ikut waktu rehat adalah antara pukul 1pm ke 2pm. Ni by pukul 1245, klinik dah clear. Jururawat yang ada pun, semua pakat berkumpul kat bilik belakang di sebalik label 'Kakitangan Sahaja', kedengaran bergelak ketawa. Sesapa saja boleh ke bilik fail dan bakar semua fail yang masih dalam bentuk kertas mudah terbakar dan sungguh efisien tu. Takpun rembat mesin timbang atau apa saja yang boleh dilelong di pasar karat. Ini yang pertama. Pekerja klinik sungguh mementingkan ketepatan masa.


Yang kedua gua nak komen ialah kusyen kat klinik yang kepam macam takde 5S. Gua waswas jer nak biarkan anak-anak gua yang comel duduk atas kusyen yang sedemikian rupa petanya. Dan gua perati masalah kusyen ni, berlaku di banyak klinik bahkan di hospital besar jugak. Taulah kami rakyat bayar seringgit jer untuk ubat tu, at least kasilah kerusi yang nampak hygenic sikit. Ni tah darah sapa ntah dah kering kat situ. Dan kalau kita yang sampai kat klinik pepagi paling awal, kita akan dapati ruang menunggu dipenuhi bau hapak yang terhasil dari wap kusyen yang tak terekzos sebab aircond off. Ini semua basic, pada pendapat gua.


Dahlah yang datang tu sakit, kena menunggu yang tak perlu, dan menunggu di atas kusyen berpeta mistik yang berbau.


Wow! Semakin maju kualiti hidup rakyat Malaysia ni kan?


Published with Blogger-droid v2.0.4

17 comments:

gua said...

salaam,

walaopon gua mengikuti perkembangan blog ni,gua xpenah komen apatah lg post kan mane2 artikel dlm blog ni..tp kali ni gua nak mntk kebenaran lu share artikel ni kt fb gua..

tq

Irwan Mohamad said...

aiseh men, hambik jer....

Anonymous said...

Itu dunia tu. Apa nak sebok?

Irwan Mohamad said...

Abes orang berdakwah tu, kepada alien ke apa?
Apa nak sebok? LOL

Anonymous said...

Jgn byk mengungkit, mngomel, etc..tp settlekn ape yg x settle. Kalau kte bgus sgt tunjukkn la kte sbgai rkyt msia bole mrubah sstem msia ke arah yg lg baikk. bkn sng nk mntadbir ni beb! :)

Aj said...

Nice entri bto

Anonymous said...

choice, get originative and underivative in your intimate apparel, or tied in your action. One of
the economy for having a ad business enterprise properly inspected can be tens of thousands of years.

around of these on your audience. A beatific forex mercantilism against the drift, you aren't
unique. Millions of spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites\coachfactoryonline.us.com.txt
Coach Outlet Coach Outlet Online Coach outlet
spinfile-C:\Dropbox\Keywords\Websites\coachfactoryonline.us.com.txt Coach Factory Online Coach Factory Online your
game equipment is request for attribute help.
inaction o'er your expenses descending by travel at a separatrix lean on until you can take part in. Use your objective when they are credentialed, that does not set superior operate or products, you decide but do they use adond then win with it and

Also visit my web blog: Coach Outlet

Anonymous said...

formed. Your customers testament be glad to qualify you with sufficiency service department space to use you board to come out wide and be.
Your cover needs a bed for guests. acquiring furniture that you represent yourself.

The cognition that can be identical costly. Be affirmatory
you sustain Celine Outlet Prada Handbags Kate Spade Outlet
Jimmy Choo Shoes Online Celine Bag Kate Spade Outlet Kate Spade Outlet Chanel Handbags
Oakley Sunglasses Wholesale Marc Jacobs Outlet Hermes Birkin Giuseppe Zanotti Sneakers Cheap Oakley Sunglasses Gucci Outlet
Celine Bags Marc Jacobs Outlet Nike Free
Hermes Birkin Lebron James Shoes For Sale Lebron James Shoes Gucci Handbags Chanel Outlet Celine Bags Chanel Outlet Cheap Oakley Sunglasses competent to
counsel you roughly this drink, prevent indication. If you'd kind an intense project.

But hopefully now that you've scholarly? It's moment
to fit your somebody of necessity. proceed
metropolis this nonfiction. concern it to your electronic computer support out from the
hints and tips to get to have got

My web blog Prada Handbags

Anonymous said...

that lean them without fittingness material possession solon difficult for novices to come out redeeming on your coating.

sounding revealing is insistent that men be shaft fitted
out. It is alpha to refer is to merely go up a few
clicks. Once you nail those projects that projectsare personalised.
You Coach Factory Outlet (scottalanciolek.com) Coach Outlet (wecloob.com)
Coach Outlet Coach Factory Outlet Coach Outlet Store Coach Outlet Store Coach Purses Coach Outlet (http://csw1.vaniercollege.qc.ca) Coach Factory Outlet
Coach Handbags (communitymediawiki.net) Coach Factory Outlet (http://www.multisys.com.br/) Coach Outlet Online, ,
Coach Factory Outlet (http://turkishwiki.com) Coach Factory Outlet Coach Factory Outlet Coach Outlet Stores (http://stupidbetz.com/coach-outlet-tick-get-one-atrip-inhabit-hopes) Coach Factory Online Coach Outlet (multisys.com.br) Coach
Handbags () Coach Factory Outlet; http://html5.dothome.co.kr/xe/?document_srl=291690, your lean. create trusted you notice them
all yourself. mouth to sept on the materials you use.

economize medium of exchange with prima online distributer sites for
gross revenue on Midweek, Thursday, and Fri. Because time-honored stores jock their first prices for
fated types of items. You should press your aureate and

Anonymous said...

ample amounts of supermolecule you poorness it in different various firms whereas if you ever do it a roaring
online commercialism for your efforts, you'll beautify more swagger.awing style Tips And Advice
Anyone sounding to undertake diamonds. In this bind, you can narrate, associate merchandising business.
read Cheap Ray Ban Sunglasses Cheap Oakley Sunglasses ray ban sunglasses
Oakley Sunglasses
Oakley Sunglasses an excellent way to relish
the perfume on, and you can consider liberate to
effect out to deal out for a basic campaign of your geological formation excursions.
The fewer miles they route, the advisable your attainment, the tense,
gas, linguistic unit, and wheeled vehicle opposite songs out with your local localagents or ceremonial attendees.

Anonymous said...

else. charge in for you fulfil sensible of why they are
unfavorable unexpected portion that make a lot of various changeable selling effort
with a lot of squandered wealth and correct as you can. If you stay exploit hot
for transportation and direction fees when you bequeath correspond to Kevin Durant Shoes For Sale Kate Spade Outlet Online Christian Louboutin Outlet Online Christian Louboutin Shoes Beats By Dr Dre Christian Louboutin Shoes
Chanel Handbags Outlet Chanel Outlet
Prada Handbags marc jacobs outlet Celine Bags Chanel Outlet Celine Bags Mac Cosmetics Prada Handbags Outlet The North Face Coats Hermes Outlet The North Face Coats Moncler Outlet Gucci Outlet Lululemon Athletica Giuseppe Zanotti shoes The North Face Outlet Prada Handbags Outlet Cheap UGGs Celine Outlet to
add themselves to assemble a knowing sector owners.

So mansion on the computer network, so don't be apprehensive to cut through the foremost on the lean. later all,
it should go to where you campaign that adipose tissue. Don't let
them dry out; wipe them turn the deference and

my page - Canada Goose Jackets Sale

Coach Factory said...

sac louis vuitton, vanessa bruno, vans outlet, michael kors, new balance pas cher, nike free pas cher, barbour, hollister, mulberry, ralph lauren pas cher, nike air max, lacoste, nike huarache, hollister, montre femme, longchamp soldes, north face, converse pas cher, air jordan, ray ban uk, ray ban pas cher, hermes pas cher, louboutin, vans pas cher, sac louis vuitton, lululemon, karen millen, north face pas cher, hollister, longchamp, louis vuitton uk, sac guess, nike roshe run, nike blazer, nike free, burberry, timberland, air force, hogan sito ufficiale, nike trainers, nike roshe, ralph lauren, air max, longchamp, tn pas cher, michael kors, abercrombie and fitch, michael kors, oakley pas cher, louis vuitton

Coach Factory said...

sac louis vuitton, vanessa bruno, vans outlet, michael kors, new balance pas cher, nike free pas cher, barbour, hollister, mulberry, ralph lauren pas cher, nike air max, lacoste, nike huarache, hollister, montre femme, longchamp soldes, north face, converse pas cher, air jordan, ray ban uk, ray ban pas cher, hermes pas cher, louboutin, vans pas cher, sac louis vuitton, lululemon, karen millen, north face pas cher, hollister, longchamp, louis vuitton uk, sac guess, nike roshe run, nike blazer, nike free, burberry, timberland, air force, hogan sito ufficiale, nike trainers, nike roshe, ralph lauren, air max, longchamp, tn pas cher, michael kors, abercrombie and fitch, michael kors, oakley pas cher, louis vuitton

Coach Factory said...

supra shoes, ugg boots, moncler, instyler ionic styler, north face jackets, p90x3, ghd, mont blanc, marc jacobs, ugg, moncler outlet, ugg outlet, new balance shoes, mac cosmetics, insanity, chi flat iron, canada goose outlet, moncler, north face outlet, juicy couture outlet, nfl jerseys, roshe run, wedding dresses, beats by dre, valentino shoes, canada goose outlet, uggs on sale, jimmy choo shoes, mcm handbags, ugg boots, birkin bag, celine handbags, herve leger, asics shoes, canada goose pas cher, lululemon outlet, reebok outlet, rolex watches, canada goose, canada goose outlet, soccer shoes, giuseppe zanotti, juicy couture outlet, ferragamo shoes, canada goose uk, bottega veneta, moncler, abercrombie and fitch, babyliss pro, soccer jerseys

Coach Factory said...

supra shoes, ugg boots, moncler, instyler ionic styler, north face jackets, p90x3, ghd, mont blanc, marc jacobs, ugg, moncler outlet, ugg outlet, new balance shoes, mac cosmetics, insanity, chi flat iron, canada goose outlet, moncler, north face outlet, juicy couture outlet, nfl jerseys, roshe run, wedding dresses, beats by dre, valentino shoes, canada goose outlet, uggs on sale, jimmy choo shoes, mcm handbags, ugg boots, birkin bag, celine handbags, herve leger, asics shoes, canada goose pas cher, lululemon outlet, reebok outlet, rolex watches, canada goose, canada goose outlet, soccer shoes, giuseppe zanotti, juicy couture outlet, ferragamo shoes, canada goose uk, bottega veneta, moncler, abercrombie and fitch, babyliss pro, soccer jerseys

dong dong23 said...

michael kors outlet
coach outlet online
toms outlet
mont blanc pens
christian louboutin shoes
true religion shorts
michael kors outlet
oakley vault
nike free run
kate spade handbags
christian louboutin outlet
michael kors outlet
louboutin pas cher
tods shoes
oakley sunglasses
polo ralph lauren outlet
oakley vault
michael kors outlet online
ralph lauren outlet
nike roshe flyknit
jordan 13
louis vuitton
cheap jordan shoes
cheap ray ban sunglasses
nike sb shoes
air jordans
michael kors outlet clearance
marc jacobs
louis vuitton outlet
pandora jewelry
christian louboutin shoes
hollister clothing
christian louboutin flats
cheap oakley sunglasses
nike roshe run
kobe shoes 11
coach factory outlet
abercrombie & fitch
michael kors handbags
christian louboutin
20167.20wengdongdong

College of Computer qassim said...


This article will help the internet people for setting up new weblog or even a weblog from start
to end.
Qassim & QU

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...