Monday, July 23, 2012

Tarikh PilihanRaya Umum Ke 13

Sejak dari puasa tahun lepas, sampailah puasa tahun ni, soalan glamer yang bermain di kedai-kedai kopi dan blog-blog bikin panas di Malaysia-phere adalah: bilakah tarikh pilihanraya umum ke 13?


Soalan yang semakin menarik sejak terjadinya peristiwa Reformasi pada tahun 1998. Kalau dulu, takde sapa pun pedulik time pilihanraya sebab BN sure menang, keadaan itu tidak lagi berlaku kini, 14 tahun kemudian. Golongan muda yang dipelopori oleh mahasiswa, semakin berminat untuk menyatakan suara mereka dalam Parlimen. Golongan minoriti yang selama ini terpinggir, kini semakin menjadi kuasa yang perlu dipertimbang ketika membuat kenyataan di media. Gaya-gaya pemikiran yang selama ini kita anggap abnormal untuk negara 'Islam' seperti Malaysia, kini adalah piawai kepada taraf gaya hidup yang maju. Globalisasi semakin mencengkam hinggakan semua hilang landasan integrasi diri atau batas kemanusiaan sekalipun. Krisis ekonomi, bencana alam serta kapitalisma, menambahkan garam dan rencah kepada kari kehidupan urban.


Sedar tak sedar, kita dah masuk ke bahagian kedua 2012. Namun persoalan kepada bilakah tarikh keramat untuk kita turun menutup huha yang terapung-apung di fikiran para peniaga dan pelabur ini masih belum terjawab. Akibatnya, banyak keputusan, banyak projek, banyak duit tak dapat mengalir kerana semua tertunggu-tunggu bilakah akan berlakunya pilihanraya, yang sememangnya akan mengubah halatuju, serta carta organisasi dalam semua agensi kerajaan. Pihak swasta pun tak berani nak labur lebih-lebih sebab kang dia dah bayar mamat BN ni kaw-kaw, last-last mereka down macam kat Selangor dulu. Sampai sekarang main ungkit-ungkit tu berlaku.


Mesej yang nak disampaikan disini ialah, @NajibRazak menyukarkan kami nak menempuh Ramadhan ini. Kami perlukan sen. Tapi komisen tak komfem selagi projek tak sign. Projek pulak takbley nak proceed sebab takut, pengarah, board of director atau akak cleaner tu bakal berubah, selepas #PRU13 nantik. Lagi lama Najib on hold PRU13 dan main-main dengan soalan ini, tensi para rakyat dari akar umbi sampailah ke pucuk baru, semakin meningkat.


Dan tekanan dek duit, adalah jauh lebih berbahaya dari segala dadah, atau blog-blog penghasut yang power.


Fikirkan.


Published with Blogger-droid v2.0.4

2 comments:

Anonymous said...

JT anggap mengundi haram. Lu apa nak sebok?

Irwan Mohamad said...

Well, mufti2 otai mengatakan TV, radio, JOM Heboh, hiburan, Valentine's Day haram.

Apa nak sibuk?

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...