Tuesday, October 26, 2010

Otak aku pakai Diesel Power
Komen kepada: NGO Sarankan Pengharaman Iklan Pampers dan Tongkat Ali


Entry asal:

Kuala Lumpur -24 Oktober 2010. Sebuah NGO yang menggelarkan diri mereka Belia Elak Rogol dan Zina Malaysia (BERZINA Malaysia) hari ini mensarankan agar kerajaan segera mengharamkan Iklan Pampers dan Tongkat Ali dari ditayangkan di kaca TV negara. Mereka mengeluarkan kenytaan ini sebagai tanda sokongan kepada Azura Mohd Afandi, Ketua Puteri Johor Baharu yang mengkaitkan iklan tuala wanita kepada peningkatan masalah sosial di Malaysiabaru-baru ini.


read more...

Salam Obefiend,

Aku mula paham kenapa kau disukai. Dah lama aku tak baca artikel pedas dan penuh dengan mesej subliminal macam artikel ni. Kali terakhir ialah dalam GiliGila tahun 1990. Aku bagi dua ibu jari untuk ditambah ke dalam koleksi ibuibu jari dalam lemari kau.

Tajuk artikel menyedarkan puak bloggers kepada persidangan UMNO barubaru ni. Ia juga menempelak puak bangang dalam UMNO yang suka buat kongklusi pra matang dari satu atau dua pemerhatian yang jumud.

Isu iklan pampers, tongkat Ali dan tuala wanita adalah satu fresh-air kepada isu media di negara kita. Kenaifan dan ketidak perihatinan pihak yang membuat iklan terhadap sosio-budaya Malaysia amatlah membimbangkan dewasa ini. Kalau warna kulit ketiak pun nak dijadikan competitive advantage oleh pembuat deodoran, aku tak terbayang apa yang Fair and Lovely akan iklankan untuk memastikan warna kulit sekata di kawasan sulit pula.


Isu Facebook dan tandatangan petition ialah satu lagi isu menarik. Aku tertarik sebab ia mengingatkan aku kepada golongan blogger pengomen tegar yang hanya berani komen (tinggalkan jejak) dalam entry yang generic dan tak penting, tapi tak berani dikaitkan daripada menunjukkan pandangan/bangkangan mereka terhadap isu politik, kebudayaan atau agama. Mungkin itu sebab blog macam MalaysiaKini atau Kickdefella ada trafik yang tinggi, tapi yang mengomen hanyalah tunggul atau orang yang nak tinggalkan link. Dah takde dah orang yang ada bebola dalam skrotum mereka. Begitu juga dalam underground Malaysia. Semuanya ikut-ikutan.

Aku sarankan agar kau sentuh isu RTM3 yang beria-ia melaporkan UMNOSTOCK mengalahkan RTM sendiri barubaru ini. Lepas tu kita sama-sama ke Putrajaya pulak. Hahaha.

Komen kepada: Bila Ego Setinggi Langit Memang Akan Jadi Susah Untuk Mengaku Kelemahan Diri


Entry asal:

Minggu ini adalah minggu yang penuh dengan cabaran duniawi. Cabaran duniawi nih meliputi hati, tindakan, perasaan, perbuatan dan gerak - geri anggota badan masing - masing. Seperti yang kita sedia maklum di dalam setiap pertarungan pasti ada yang menang dan pasti ada yang kalah. Yang menang tidak bererti betul - betul hebat atau kuat dan yang kalah tidak bererti tewas selamanya ataupun lemah dari segala segi.

read more...

Salam Hans,

Artikel yang baik, straight forward, generic dan penuh dengan pepatah Melayu. Artikel ini dapat menarik search engine kalau ada sapa-sapa yang nak cari pepatah yang kau mention dalam artikel ni. Tajuk artikel pun menarik sehingga aku sendiri pun tersampai di sini.

Setiap perenggan ada punchline yang di boldkan. Walaupun penyampaiannya agak sederhana, namun ayat dalam setiap perenggan bijak di alun dengan intonasi provokasi. Pembaca terasa seolah-olah dialah yang makan cili.
Namun dalam dunia blog, kita nakkan komen dan trafik. Untuk dapatkan komen, artikel ini perlu di cilikan lagi. Ayat-ayat tenang perlu dikocakkan. Contoh:

Ayat asal:

Tidak perlu bermain dengan api kerana api sewaktu kecil menjadi kawan tetapi bila besar menjadi lawan. Cubalah belajar untuk menerima kenyataan. Jangan melawan kata - kata guru anda kerana guru anda lebih banyak pengalaman dan sudah masak dengan rencah kehidupan di luar sana. Apabila orang lain dipuji dan anda pula dikritik maka cuba duduk dan berfikir kembali. Apa silap anda? Apa kelemahan anda? Jangan terus membiarkan godaan syaitan itu semakin menguasai hati anda.

Ayat aku:

Tidak perlu melayan api kerana api sewaktu kecil menjadi kawan tapi bila dah besar menjadi sialan. Cubalah belajar menerima kenyataan. Jangan lawan katakata guru kerana guru lebih otai dan lebih berpotensi terkena darah tinggi. Bila orang lebih dan kita kurang, pandanglah cermin dan sikat rambut belah berlainan.  Mesti ada sebab kenapa kita diusik. Kalahkan setan dengan akal dan lojik.


Akhiri setiap perenggan dengan galakkan agar pembaca terdorong untuk membaca perenggan seterusnya. Ini kita panggil sebagai wacana. Susah payah kita suruh pembaca baca artikel kita tapi kita sendiri yang suruh mereka berenti di akhir perenggan pertama. Ini akan membuatkan pembaca tak boring dan artikel panjang kita tak terasa panjangnya. Indirectly, ia akan membuatkan pembaca tertarik untuk membaca lagi artikel kita yang lain.

Aku dah lama nak datang ke blog ini sebab nama kau. Kau ni suka hindustan atau perasan shah rukh khan? Atau kau ada darah kacukan macam Hans Isaac? Anyway, kipap degudwek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...