Monday, January 31, 2011

Pengakuan Berani Dari Pert Otak dan Jantung.


Aku setuju dengan mamat ni.

Kalau aku kaya pun aku cam dia gak.
Kalau korang kaya, korang camner?

Baca kat sini pengakuan beraninyer...

Rekomendasi kepada: Blog Abang Joni




Pergh! Ni memang kelas la. Simple dan straight forward. Personal yet very generic. Pergh. Abang Jonni ni kartunis Oren ke aper? Kalau ye, pergh...wa memang suka dengan huruf o. O itu "or-renn"

Pepehal kita kembali ke dunia sebenar, aku harap, Abang Joni sudi mengomen aku juga.

Rekomendasi kepada: Adab Bangun Tidur


Kepada yang dah tau, ia sebagai refreshment.
Kepada yang belum tau, ia sebagai addition.
Kepada yang buatbuat tak tahu, ia sebagai pelempang-ation

Sila klik di sini

Komen kepada: Ikan


Salam cik Kucingorengemuk

Nama cik mengingatkan saya kepada stokin. Saya risau keberadaan mayat kucing kesayangan saya tu. Adik saya yang saiko telah menuduh stokin ditangkap oleh orang Vietnam yang duduk kat rumah belakang. Sebab haritu adik saya nampak diorang goreng benda banyak-banyak. Dari style tulangnya, nampak macma kucing...Ntahlah. Anyway,


Posting yang ini memang padat. Anak cik insya Allah mempunyai bakat seorang visionary. Jika diasah dengan ilmu kepemimpinan, bakat sesuai dalam bidang strategi atau menghasilkan plan tindakan baru. Banyak lagi posting yang bagus2 dan original di sini.



Masalahnya ialah kepada kita ajer;
Nak memahami bahawa contengan yang macam berudu itu ialah ikan.

Rekomendasi kepada: Presiden Iran : Tiada yang Sepertinya..



Saya harap tuan punya original kompilasi perkara baik tentang Presiden Iran ini mengizinkan saya mengongsikannya juga dan semoga ia menjadi iktibar kepada kita sempena Isnin yang ceria.

klik di sini


Aku suka dengan orang perak. Dulu masa kat U, jasa seorang budak perak bernama kam sangatlah dihargai. Terima kasih Kam. sekarang Kam dah beranak dua. Takde kena mengena denagn saudara A samad Jaafar kita ni.

Carilah sebab untuk bersatu. Bukan mencari sebab nak berpecah belah.
Tapi dengarnya, Iran menyebelahi Korea Utara. Anda di pihak mana?

Komen kepada : Satans, please go away


Entry asal:

Go to hell lah, syaitan laknatullah! Tak habis-habis pakat pi tidur kat kepala aku ramai-ramai. Kau nak kena bakar lagi teruk ke nanti? Kacau anak Adam buat pahala memang kau punya bidang kan.

Im starting to feel the tense. Ya Allah, permudahkanlah urusan aku untuk berjihad mencari ilmu di bawah keredhaanMu. Kuatkanlah semangatku, kuatkanlah semangatku, kuatkanlah semangatku Ya Allah. Kuatkanlah semangatku, jangan biarkan aku lemah dan putus asa macam ni. KepadaMu saja aku meminta pertolongan ya Allah. I hope things will get better after i wake up tomorrow morning. Aminnn.

Till then.


Baca lagi blog budak comel macam hamster:

Salam Cik Raisya,

Saya bukan nak komen entry ni sebenarnya. Setan tak mau pergi kalau ada perkataan please. Mereka mestilah ditendang dan ditarik telinganya dan dihalau keluar dari bilik tidur. Jangan lupa tutup pintu bilik dan tidur dalam keadaan suci.
pilih tangkal anda
Lagi satu, cik kena sedia dengan apa yang cik minta. Sebab wishes do come true. Cumanya cik kena faham. Bahawa untuk mengetahui samada cik ni dah dapat kekuatan semangat atau tidak, cik sudah tentulah aakn diuji dan diuji. Cik dah betul dengan meminta agar dimudahkan urusan cik dalam hal ini, tapi saya sarankan juga agar cik minta agar cik dapat kejayaan yang cemerlang dalam setiap apa yang cik usahakan.

Saya lebih nak mengomen entry yang sebelum entry yang ni tapi sebab ada gambar budakbudak comel macam hamster baru lepas di hair dryer kan selepas mereka dimandikan, saya terpaksa meninggalkan klue dengan mengomen entry selepasnya.






Selamat besdey baideweyyy.

Komen kepada: MAKAN DALAM



Entry asal:

sedutan dari salah satu cerita P ramlee:

 mak, dalam dunia ni kalau kita baik hati, kita jujur, tak mau cakap banyak, kita akan dipijak, mak. tetapi, kalau kita bohong, menipu, meninggikan diri, orang pandang mulia pada kita, mak. sekarang mak pilih, satu antara dua. mak suka prani beginikah? atau suka prani menjualkan kehormatan prani kah? '


...


aku suka. dan bersetuju. sandiwara dunia.

baca lagi kat sini


Salam Azreen,

Dalam hal menamakan blog, aku rasa nama blog kau ni salah satu nama yang cool. Sometimes the reflection lies pun dasat jugak. Sekali dapat lak kau buat entry makan dalam ni. Pergh. Tersedak makcik yang tengah makan rojak mee depan aku ni. Risau anaknya menepuk belakang makcik tu.

Kalau zaman  P.Ramlee lagi dah ada orang yang siap bagi mesej camtu dalam movie, kita sesama duduk dan bayangkanlah apa jenis dunia yang sedang kita berada di sekarang. Nak idup kengkadang, kita bukan saja terpaksa jadi macam prani, bahkan terpaksa menjadi tekong yang mempromosikan orang-orang yang macam prani. Buatkan ia jadi satu industri pulak. Nak idup maaa. Dah alang-alang berdosa, biar sampai ke tingkatan ke tujuh.

Kadangkadang kefedapan hidup membuatkan kita jadi keliru dengan apakah erti kemurnian, taat setia atau kejujuran. Kesabaran dibalas dengan fitnah, kebaikan disalah anggap sebagai menunjuk-nunjuk sehingga membuat si pembuat baik pun berpikir dua kali samada patutkah dia melakukan tanggungjawab sosialnya demi menjaga hak orang lain yang tergantung pada mereka. Atau diam dan teruskan hidup msaing-masing dendiam.

Untungnya pada prani beliau hanyalh sebuah watak dalam cerita P ramlee yang akan habis riwayatnya setelah habis movie itu nanti.
Cuaknya ialah kesedaran akan keberadaan kita akan bersama dengan kita selama nyawa dikandung badan...

Pepehal pun, nice blend antra makan dalam dengan penghargaan kau kepada  balkis, tina dan mastura sebab menemani kau dalam perjalanan itu. Cool tak jadi fotografer ni?

the ngangkung commentary


sekali imbas selepas aku baca siri pertama cerita jangan pandang kiri dari brader KulupSakah, aku terus buat theory yang cerita ngangkung ada kena mengena sebagai driving force entry ini.
KulupSakah aku suka layan sekali one shot. Aku takmau lagi layan dengan teliti setiap hari dan tertunggu-tunggu apakah sambungannya seperti apa yang terjadi selepas aku layan episod kedua siri ini. Siot punya brader kulup. Hari Isnin dia post sekali, aku layan. Ok lagi. Hari Rabu dia post episod kedua. Gila! Lepas baca episod kedua, hati aku meronta-ronta nak baca sambungannya. Selamba brader kita ni buat sambungan pada hari Jumaat (sibbaik dia sambung hari jumaat...)

Haritu aku terlayan cerita Ngangkung kat rumah kawan. Memang best cerita tu. Paling utama aku respek pada penulis skrip. Walaupun mungkin skrip yang kita tengok dalam movie hanyalah 60-80% dari skrip asal sebab dah diolah-olah oleh penerbit dan datin, namun idea dan jalan cerita tu aku rasa tetap milik penulis skripnya. Gila padatlah cerita tu. Aku suka watak Azli sebagai doktor pendakwah tu. Kalau korang nak tau, aku bayangkan macam tulah lebih kurang perangai watak si Abu kat dalam siri yang ini. Tapi watak Azli dalam tu gila sangat. Tapi sesuai lah sebab ia movie comedy.

Aku suka sebab movie dimulakan dengan pengenalan kepada watak-watak, serta senario kehidupan masing-masing. Kegempakan Sam masa memegang watak driver lori kaki nombor tu ialah misai, rambut rebonding, pipi cengkung serta style tarik nafas yang unik yang Sam buat tu menjadi. Memang berlainan dengan watak Sam yang aku tengok petang-petang kat TV. Member Sam ialah seorang mamak. Dia ni orang utara agaknya. Masalahnya dia ni kaki nombor dan kaki ngangkung. Kaki ngankung ni ialah kaki puja nombor. Benda judi nombor ni dahh jadi macam favorite past time di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum. Kalau Cina ada latok dan sami nak kasi nombor, orang india ada burung parakeet nak pilihkan kad. orang melayu pula, masalah menggunakan jin dijadikan sebagai tema movie ini.

Kawan sorang lagi pulak ialah Wan. Dia ni aku tak berapa jelas backgroundnya tapi dia ada maalah dengan along. Tiga sekawan ni adalah kaki nombor.

Dalam arena perkakinomboran, ada pelbagai method diorang ni nak dapatkan nombor. Cara paling faveret kat kampung aku ni ialah diorang ni dok berkumpul kat satu sudut sunyi kat kedai kopi tu dan masing-masing bermuka suspicious ajer menenung cebisan-cebisan kertas yang disusun-susun di atas meja, di cover dari pandangan dengan gelas minuman yang dibariskan. Sesi sebegini dipanggil chai nombor. Diorang akan buat kajian dan analisis dalam menaakul secara deduksi dan naluri, apakah nombor yang akan keluar esok hari dan apakah odds kalau menang (macam yang sam kira sebelum dia dapat duit dari tokey gi hantar barang ke kelantan)

Ceritanya mereka pergi bertemu dengan pendita. Dalam masyarakat Melayu, memang ada orang yang berkebolehan nak memanggil 'roh'. Walhal mereka sendiri tau, apa yang mereka panggil tu adalah jin. Tapi sebab ia good business, golongan macam pendita ni dah advancedkan kebolehan mereka dengan mengeksploitasikannya. Siap ada loceng 'next' tu yang tak tahan tu. Member bertiga ni pun masuk berjumpa pendita.

Setiap orang berhajat, kena bawak benda yang nak dipuja. Biasanya benda yang melibatkan pembunuhan atau keadaan mati yang tak tenang. Kononnya darah mangsa bunuh yang mengandungi DNA roh mangsa mesti masih ada melekat kat item tersebut. Dan dengan kebolehan pendita ni tadi, roh orang itu boleh dipanggil. Tujuan memanggil roh ni ialah untuk mendampingi orang yang berhajat tadi dan menjadi khadamnya. Ilmu main kuda menguda, khadam mengkhadam ni memang dah biasa dalam masyarakat Islam. Sebab dalam Islam ada konsep hamba. Yang lawaknya, customer pendita yang sebelum tu bawak item yang digunakan untuk memancung kepala orang. Bila roh dipuja, yang datang ialah hantu tak berkepala. Bila Lan siap cakap Siam tu memang top it up. Memang kelas la. Ini menunjukkan skrip ni ada kefahaman tentang dunia ghaib Melayu.

Tiga sekawan ni bawak mata lembing. Bia dipuja, roh pompuan tu pun keluar. Dan roh ini boleh dimanipulasikan untuk mendapatkan nombor ekor. Caranya ialah dengan memperasap dan memandikannya dengan air bunga. Tu sebab keris yang pernah makan orang kena perasap. Kononnya nak bagi roh yang terkandung dalam keris tu tenang. Kahkahkah. Sebab kita 'simpan' benda yang dipuja tu, lepas ni akan selalulah kita terserempak dengan makhluk yang terkandung dek benda tu. Pendita dah cakap adab menjaga khadam tersebut dan yang menarik adalah:

1) Jangan pandang belakang (kalau dah perasan, jangan pandang lagi. Ni tips untuk kita kalau ternampak hantu/jin)

2) Jangan tegur (kalau dah nampak dan macam ter eye contact, jangan tegur atau buat reaksi)

3) Bla dengan selamber. Cam tak nampak jer. Jin tu akan komfius samada kita ni nampak ke idak akan dia.

Watak bini Sam yang kuat membebel tu pun menjadi jugak. Bebelan dan memek muka bininya konsisten dengan profail seorang isteri yang risaukan keadaan ekonomi keluarga. Aku suka skrip watak Sam mengelakkan topik dari soalan2 bininya. watak yang dibawa oleh Sam dan mamat utara tu pun menjadi jugak. Sam seorang yang series-series, no nonsense punya Melayu. Mamat mamak bercakapcakap macam tipikal mamak utara. Dan si Wan yang pinjam along tu pulak ialah simbolik orang Melayu zaman sekarang. Isu mendapatkan nombor melalui perantaraan mistiknya pulak, tidaklah memperlekehkan golongan bomoh atau jin macam cerita kaki nombor tipikal, tapi membuka kepada pemahaman akan apa cerita sebenarnya dalam isu bomoh-bomoh ni.

Jin memang ada. Hantu tu takde. Roh yang berkeliaran, dia takde masa nak lepak simpang dan kacau orang balik dari surau. Manusia bila dah mati, dia dah tak pedulik apa lagi dah selain memohon keampunan Allah ajer. Apa yang orang dok tengok pontianak, poltergeist, tu adalah golongan jin sebenarnya. Dan cara melihatnya ialah jin ni ada yang sejahtera (Islam) dan yang chaos. Yang chaos ni ada yang chaos ikut kepala sendiri ataupun yang civilised (yang ikut Iblis). Biasanya yang suka kacau manusia ni adalah dari golongan yang chaos nilah. Golongan sejahtera menampakkan diri masa ada misi-misi tertentu jer.

Giler ah. Baru sampai sini. Tak masuk lagi part jumpa bomoh siam. Atau scene reaksi Sam dan membernya masa Sam first time kena first prise. Boleh kata setiap scene dalam cerita tu ada wacana dan punchline atau mesej. Setiap scene telah carefully crafted agar takdelah scene yang tak bercakap sekadar hero atau heroin buat muka sedih layan video klip. Memang puashati bayar RM10 tengok wayang citer ni. Aku setuju Sam menang award.

Cerita Ngangkung best sebab ia sesuai ditonton oleh semua lapisan masyarakat sebab lawaknya direct ala-ala slapstik, jadi orang yang non Malaysian pun boleh paham walau mereka tak cakap Melayu. Ini tahniah kepada para pelakon dan direktor yang menterjemahkan skrip dengan baik.

Cerita Ngangkung best sebab kepada yang paham bahasa Malaysia pulak, mereka mesti akui skrip cerita ni memang power. Perkataan dia simple tapi cara dia mempermainkan perasaan dan perconception kita tentang scene ngangkung di kalangan Melayu tu memang gempak. Ini tahniah kepada idea asal dan team pengolah yang menghasilkan final skrip yang sesuai untuk tatapan umum.

Cerita Ngangkung best sebab kepada yang tahu pasal scene Ngangkung dan realiti alam ini, cerita ini juga menempelak kekurang ajaran kita dalam menjaga hubungan baik antara spesis. Ini dibuktikan apabila member Sam mencampakkan lembing setelah mereka bertiga ditimpa kesusahan sebab diorang tak kena nombor. Mesej itu jelas diulang sekali lagi masa Pendita tu muncul di depan pintu rumah member Sam ni tadi nak ambik lembing dan roh tersebut. Bila jin sudah dipanggil, pintu tu telah terbuka. Dan untuk mengembalikan keadaan kita ke sedia kala, pintu itu perlu ditutup semula. Upacara tertentu perlu dilakukan untuk mensimbolikkan acara penutupan itu. Kepada yang kelakar melihat aksi Pendita bersilat masa nak tangkap roh perempuan tu, sebenarnya, masa berdepan dengan jin memang camtu. Kita kena buat macam bersilat tu nak kasi distraction ajer. Bila jin tu lelan, kita tangkap dia dan buatlah pengikatnya macam paku leher kalau pontianak, ikat penutup kepala kalau hantu pocong dan sebagainya. Dalam kes hantu pompuan ni, pengikatnya ialah piuh telinga. Lawaknya mendalam dan ia menunjukkan pemahaman penulis skrip dalam hal ilmu ghaib. Bagus.


Dan yang paling penting, cerita Ngangkung ni best sebab mesejnya sesuai dan bertepatan dengan masa sebab sekarang ni Malaysia sedang berkembang maju. Cumanya pengembangan Malaysia ini berlaku dengan terlalu mendadak sehingga menyebabkan hick-up kepada rakyatnya yang sebelum ini hidup dalam kemewahan. dan ini secara tidak langsung membuatkan manusia memilih untuk melakukan apa saja dalam mendapatkan wang. Cerita ini mengingatkan rakyat Malaysia agar jangan main nombor ekor, jangan pinjam along, jangan gugur kandungan, jangan percaya kepada tahyul, hormati hak makhluk ghaib yang ada kat tanahair kita ni, dan yang paling penting; Sam did it again.

Tah kenapa. Watak Sam dalam Ngangkung mengingatkan aku kepada KulupSakah dalam siri Jangan pandang kirinya.

Saturday, January 29, 2011

Hellioz buat blog baru?

Aku dapat ni melalui email.
Aku sungguh terperanjat.
Hellioz dah bertaubat?
Siap buat contest lagi!


Friday, January 28, 2011

Mengarut 101 (kerja sekolah dah siap? 2)

baca dari mula...

Aku kembali ke kelas 1 Mawar untuk ambik buku-buku yang aku tinggalkan kat atas meja guru tadi. Saja aku buat camtu. Tak buat camtu kang, alamat sampai tengahari lah aku dok berborak dengan Tuan Haji. Di sebalik songkok lusuh dan rupa dia yang macam orang tua yang ortodoks tu, Tuan Haji ni OK sebenarnya. Cuma bila time dia bersajak tu yang tak tahan....

Bebudak tengah tekun menaip. Sampaikan tak perasan aku tengah berdiri kat belakang diorang (aku masuk ikut pintu belakang). Hairan. Bersungguh-sungguh benar bebudak ni menaip. Senyap lak tu. Lagi senyap daripada time aku ada dalam kelas. Nampaknya, bolehlah aku selalu keluar, camni...


"Kusyuk benor nampoknyer, yob?"
usik aku pada seorang budak pompuan. Budak pompuan tu mengcover skrin laptopnya tak kasi aku baca.

"Ek Elleh, kang saya baca jugak..."
kataku tak heran. Aku pura-pura cuba membaca taipannya.

"Janganlaa cikgu, belum siap. Kalau cikgu tengok benda in-progress, finished product tu nampak tak kick nantik"
kata budak tu. AKu akui hujahnya. Aku tegakkan badan, silang tangan kat belakang dan berjalan ke arah meja guru. Ada lagi 5 minit sebelum waktu aku tamat dan sesi persekolahan untuk minggu ini juga berakhir.

"Baiklah, tinggal lagi 5 minit. Siap ke tak siap, sila publish kan post tu. Saya akan review malam nanti"
kataku sambil menyusun buku. Kedengaran beberapa orang murid merungut.


"Kenapa berdengung-dengung kat belakang tu? Bunyi cam langau je?"
kataku cuba menghiburkan hati mereka. Tak elok kalau berpisah dengan murid-murid untuk hujung minggu dalam keadaan yang tak baik. Kena kasi penutup yang indah dan ceria agar mereka tak sabar nak tunggu Isnin.

"Kami tak cukup masa,lah cikgu..."
kata beberapa orang dari mereka. Dari pintu belakang, aku perasan si eszol dan Ju_on baru kembali dari kelas sebelah. Bateri henpon dah kong dok main twit-twit la tu.
Diorang yang tengah leka berborak, menyembunyikan diri setelah terperasan aku ada berdiri kat depan ni. AKu tak endahkan mereka.

"Ada sesapa yang dah siap?"
tanyaku. Semua orang senyap. OK. Kalau camtu...


"Baiklah. Sebelum berpisah, cikgu nak kongsikan 1 berita buruk dan 1 berita baik"
kataku. Buku dan laptop dah aku kepit di celah ketiakku. Kalau aku tak berubah style, mau kematu bawah ketiak aku ni dek kepanasan bateri laptop yang menekan ke ketiak.

"Berita buruknya ialah artikel yang kamu tulis ini akan mempengaruhi laporan saya mengenai kamu sepanjang saya mengambil alih tugas Cikgu Kaching"
. Aku pause. Aku ushar muka sensorang. Muridmurid semua berdengung kembali dan bercakap-cakap sesama mereka dengan muka yang risau...

"Berita baiknya ialah, cikgu akan review 1st round artikel kamu malam ni. Sepanjang hujung minggu ni, sila check entry kamu tu dan perbaiki segala apa yang cikgu komen. Kemudian, bila dah puas hati, kamu post balik entry tu sebagai entry yang baru. Tajuk sama tapi ada perkataan (modified) dalam kurungan. Paham?"


Kringgggggg!!!!

Bunyi loceng menandakan tamatnya waktu persekolahan untuk minggu ini. Bebudak semua dah bermuka cemas.


"Paham tak ni?"
tanyaku sekali lagi.

"Pahammmmmmmm, cikguuuuuu"
jawab bebudak tu dalam nada tak ikhlas sebab nak balik.
Aku keluar dari kelas.





selamat hujung minggu.
Jangan lupa tulis entry tu.

Rekomendasi hujung minggu: TheKnot

stolen from here

Anda nak belajar menulis dalam bahasa Inggeris? Baca theKnot
Anda dah pening dengan blog yang berkelip-kelip dan nyakitkan hati? Baca theKnot

Paling menarik padaku ialah tulisannya pasal blogging.
Tie the knot here:

Komen kepada: Maaf, cerita saya tak menarik

Entry asal:


Semuanya bermula setelah saya selesai bercakap sebagai salah seorang panelis untuk sebuah forum sempena Minggu Kelestarian Islam USM. Topik yang diberikan kepada saya adalah berkenaan pengalaman saya memeluk Islam dan tekanan yang saya hadapi dari segi emosi.

...blablabla...

Sindiran ini bukan bertujuan untuk menyakitkan hati mana-mana pihak sebaliknya sekadar untuk meluahkan kekecewaan apabila saya dikomen kerana mempunyai cerita yang tidak menarik untuk disajikan pada para pendengar.

Apakah tujuan kamu pergi ke forum sebegitu?

Adakah untuk menilai sama ada cerita saya menarik atau tidak? Ataupun adakah kamu ingin mendapatkan kesedaran betapa beruntungnya kamu dilahirkan dalam Islam?

What's wrong with you guys?

Saya jujur dan ikhlas mahu bercerita tapi apabila mendapat komen sebegini, saya sedih, bukan kerana cerita saya tak menarik, kerana saya rasa, kalau macam tu, tak payah la nak cerita dah sebab saya ni revert yang biasa-biasa dan tak dapat nak beri kesedaran pada orang lain.

I am a Muslim now. Isn't that enough?

Takkan la saya nak mengada-adakan cerita demi untuk memuaskan kehendak kalian? If you want entertainment i suggest you watch the television.

This is why sometimes i am reluctant to share my story. Sebab wujudnya orang-orang macam ni. Yang tau nak mengkritik, tapi langsung tak nak tolong. Bila tengok kata, Kesian, tapi tak buat apa-apa.

Fine.

Again, maaf cerita saya tak menarik.



Salam Cik NurfarahSyakirah,

Rilek la Cik Farah. Kat Malaysia ni ada macam-macam jenis troll. Ada yang troll politik. Ada yang troll Raja. Orang Melayu, faveret dia ialah meneroll orang yang baru masuk Melayu.

Bila terbaca keluhan seorang convert macam cik ni, yang menyatakan kekomfiusan cik dalam sebuah komuniti yang kompleks tapi berotak spendex macam Melayu ni, saya jadi malu.

Saya jadi malu kerana entry cik ada banyak perkataan maaf. Tiga maaf yang pertama bunyi sincere. Tapi bila dah diulang-ulang, ia menjadi seakan sarkasm yang berbisa, terutamanya kepada kami yang lahir-lahir dah Islam. Takper. Kengkadang kena buat camni...

Dan sebab saya tak mau mengulang-ulang perkataan malu takut cik anggap ia adalah sarkasm dari saya pula, saya memohon maaf bagi pihak mereka di forum dan sesiapa saja yang menyakiti hati cik dalam hal keagama-Islaman ini.

Kalau ada Umar r.a pasti kami dah kena luku...

Komen kepada: Kenapa Tidak Kau

{Baca kat sini}

Entry dia pendek jer. Tapi cukup untuk membawa aku ke zaman itu.
Zaman aku memula kerja dulu.
Zaman aku komfius dengan aku punya own value.
Zaman member2 tak hengat punya luku.

Kata hardcore, apsal pakai slack?
Kata underground, apsal pakai kemeja tuck-in?

Aku jawab:
"Kat kandang kerbau, kenalah menguak"


Mereka menjawab:
"...dan pandai berkubang..."


Lepas tu kelihatan dua orang remaja tua main polis sentri. Yang dikejar ter-uwek-uuwek macam kerbau...

komen kepada: Sekadar berkongsi.


Entry asal:

"Ambik gambar bertiga tak boleh nanti salah seorang pendek umur?" kata gadis itu

---

"Anak akak kena usik dengan hantu jembalang rambut panjang...mengekek masa Pertandingan Taranum Al-Quran peringat Daerah...teruk dia kena kacau" kata ibu gadis itu...

xxxxx

Di situasi 1, saya pernah di marahi mengambil gambar bertiga kerana jawapan yang saya beri bertentangan dengan prinsip orang berkenaan. Ajal dan kematian bukan ditentukan dengan mengambil gambar bertiga. Saya bergaduh dengan orang berkenaan apabila saya berkata "Benda karut, bodoh betul percaya"...

Di situasi 2, saya berkongsi pandangan yang sama dengan beberapa orang yang berilmu. Ya saya jahil perlu meminta pendapat orang berilmu, saya tidak akan mengeluarkan pendapat tanpa pandangan dan rumusan terbaik. Ayat Al-Quran adalah pendinding dan menghalang gangguan makhluk jahat. Lagi-lagi di pertandingan Taranum. dibaca dengan alunan dan Tajwid yang jauh lebih baik daripada saya. Hairan bukan? bagaimana Syaitan boleh menganggu dalam keadaan sebegitu.

Sesiapa yang ada ilmu atau mahu memberi pendapat umum boleh utarakan....

Oh ya...yang mengajukan ayat pelik itu ialah orang yang mempunyai ilmu agama tinggi daripada saya....Ustajah gitu...


Checkout lagi entry dahsyat kat sini:
-------------

Salam Cik Firol,

Setan tak pedulik pun kita baca bertarannum ke, tanwin ke, kolkolah ke. Setan cuma akan terkesan bila dibacakan surah-surah tertentu seperti Ayatul Kursi atau Al Fatihah. Lain dari tu, kengkadang, setan siap betulkan lagi makhraj kita.

Sebabnya, setan yang ditugaskan untuk misi kat tempat-tempat camtu adalah dari kelas mediocre (pertengahan). Diorang ni dah kena train dengan senior diorang dan setakat lempias bacaan Al-Quran dari bebudak yang kencing bercabang macam kita ni diorang tepis-tepis jer. In fact, kebanyakan setan low class yang terus meraung-raung bila terdengar ayat Al-Quran tu, diorang bukannya terkesan macam kesakitan atau rasa terbakar ke, cuma diorang buat aksi menggeliat-geliat tu sumer sebab memang body language diorang camtu. Contohnya macam kita yang terkujat-kujat menahan otot dubur ketika menanti giliran kita nak buang air besar di tandas petrol pump station. Kuisan kaki dan gerakan tangan kita pada masa tu bukanlah buatan. Itu refleks tu.

Pasal ambik gambar bertiga tu, aku tak tau pulak.

Apa-apahal pun, aku harap pembaca blog tukang komen akan menerjah setiap link dalam blog SOLTURA ni sebab semuanya adalah bahan bacaan yang bagus-bagus.

Sesuailah untuk suasana hujung minggu yang kurang update ni...hehehe

Mengarut 101 (Kerja sekolah dah siap?)


"Salam Satu Malaysia, cikgu!" tempik budak tu.


"Salam Satu Malaysia, cikgu!" sahut budakbudak yang lain. Kengkadang aku pun ikut sama bertempik. Aku meletakkan bembarangku di atas meja guru. Aku memangku sebelah punggungku di atas meja sambil menghadap ke arah wajah-wajah berseriseri dan bercahaya yang sedang menganga tertanya-tanya apakah sambungan kuliah Mengarut 101 sempena nak hujung minggu, ni?

Aku perhatikan matamata mereka. Stone ke, apa?


"Yang kamu semua ternganga tu kenapa?" tanyaku memecah buntu. Muridmurid semua seolah-olah ter snap dari lamunan mereka dan ketawa sambil menggaru kepala.


"Dah. Cikgu nak, kamu semua keluarkan laptop masing-masing" arahku kepada mereka sebagai memulakan kelasku hari ini. Aku nak cepat. Ada meeting dengan Tuan Haji. Katanya nak bincang pasal projek Kelab Komputer aku tu. Takper. Aku kasi setel bebudak ni dulu. Lepas setel ni kang, aku run ke atas jumpa Tuan Haji. Wayar laptop jangan lupa. Haritu tak sempat habis presentation bateri dah kong. Hikhikhik...

Kelihatan darkhalf angkat tangan.


"Dark?"


"Cikgu-cikgu, kenapa cikgu sengih sorang-sorang?" tanya Dark blank-blank cina. Ada dua tiga orang budak pompuan speki ketawa kecil.


"Eh, Kantoi ke?" coverku selamber. Muridmurid satu kelas ketawa jaga hati kepada lawak aku yang tak jadi.
Mee Sup daging mouse, anyone?


"Baiklah. Dah keluarkan laptop kamu semua?" tanyaku kembali kepada mereka. Eszol pulak angkat tangan. Hishhhh. Walaupun aku respek dengan adab tatsusila mengangkat tangan mereka ni, tapi kalau dah kejap angkat tangan, kejap angkat tangan, tak lenguh ke aku menjawab? Bila nak abis, camni?

"eszol?"

"Cikgucikgu, kenaper orang suka taruk status update yang tahapahapa dalam fesbuk? Kenapa trend pelat speller semakin berleluasa dewasa ini? Hingga meleret ke kalangan blogger?" tanya eszol panjang lebar. Banyak persoalan yang sedang bermain dalam kepala hotak budak ni rupanya. Patutlah dia nampak runsing dan kelihatan memblogwalkingkan link entry homophobic aku kat blog aku sendiri haritu. Dua tiga orang lagi angkat tangan:


"Nantik cikgu jawab, eszol. Sementara tu, kamu semua bukak balik kelas terakhir kita dan check bahagian bawah entry yang berfont biru tu. Sementara tu, kamu?" aku memuncung ke arah Cik Chirpy.


"Cikgu, kenapa orang sekarang suka mengawan dan suka membuang?" tanya Cik Chirpy dalam posing series. Selalu dia cam ceria tapi harini nampak cam series. Nampak lebih korporat dan seksi pulak camni. Dahlah ada sebut keyword 'mengawan'.
Menciap-ciap cam anak ayam.
ByeBye to pengundi hantu.
Hi-Hi to pengundi ayam


"Aperrr lah kamu semua, ni? Amender dah jadi ni?" tanyaku sambil buat muka tertanya-tanya pada mereka.


"Amender mender?" tanya Ju On yang baru pulang dari kelas sebelah. Kelihatan dia duduk di tempatnya dan mengeluarkan carjer nak cas blekberi nya. Tu sebab dia duduk dekat dengan lubang plag.


"Takder mender mender, der. Kamu dah baca ke belom perenggan berfont biru dalam entry tu, tu?" tanyaku kepada seluruh kelas. Semua murid kelihatan bertungkus lumus mencari entry yang dimaksudkan. Rasa macam pernah baca, tapi tak pasti yang berapa haribulan. Ahhh..tekan jer lah ikut label yang belah kanan tu. Klik kat 'Mengarut 101'.


Muridmurid kelihatan tergamam. Ada yang menepuk dahi. Ada yang buat muka baru teringat. Ju On dan eszol dah lari ke kelas sebelah.


"Kamu dah siapkan artikel 3 sebab kenapa komputer cabuk kat jabatan kerajaan perlu ditukar kepada laptop yang cikgu suruh hari tu? Kan harini kita nak bincang?" tanyaku pada mereka. Makin menganga-lah mereka.
Semua terperanjat bila dengar kena hantar harini jugak

"Takper-takper. Cikgu kasi chan untuk kamu siapkan artikel tu. Cikgu nak kamu buat entry dalam blog kamu dengan tajuk yang sama. Tak banyak. 3 sebab ajer. Kamu boleh bagi apa saja sebab kamu. Hantar di akhir kelas harini" kataku selamber.

Semua murid tak percaya dengan arahanku. DarkHalf angkat tangan. cam biaser.


"Cikgu-cikgu, kalau laptop tu tukar dengan Ipad boleh tak?" tanya Dark.


"Dah-dah-dah. No more questions. Saya mahu kamu semua buat karangan dan hantar pada saya sebelum kamu balik nanti. Bincang takper tapi jangan meniru, OK?"


Sorang lagi angkat tangan.


"Fontong? Kenapa kamu ter highbeam-highbeam, tu?"


"Cikgu-Cikgu, kenapa kita takleh nampak oksigen?"


"Dah-Dah-Dah! Korang ni tak abes-abes mengarut. Cikgu dah lambat nak jumpa pengetua kamu, ni. Siapkan artikel yang cikgu suruh tu. Hari Isnin kita bincang....Cikgu akan datang balik ambik entry kamu selepas meeting ini"
Hanya Tukang Karut saja yang dibenarkan Mengarut


Kelas bersambung lagi pada petang nantik...

Thursday, January 27, 2011

Ni yang boring ni..

Bila dah dekat nombor genap jer, mesti penambahan jadi slow...

Mesti semua orang tengah aim nak jadi 
(atau taknak lime light sebab jadi) the100th follower.

Jangan risau, Follow jer.
Takde aku komen blog kau der...

sudah pastinya tiada hadiah penghargaan atau what so ever

Rekomendasi kepada: Worst by Ashraf Fareeq


Pada awalnya, aku tak nampak butang komen. Dan dengan cam bagusnya aku mula prejudis dengan blog ni. So, korang carilah blog ni kat google...

Anyway, kemudian aku mula membaca. 2 entry pertama macam benda-benda yang mungkin penulis perkatakan pada pasangannya (mungkin awek, kawan atau housemate).

Tapi bila baca entry bertajuk "Have You Passed Through This Night?", aku terpikir: nobody can say it better than this...

Tapi malangnya aku dah buang URL nya. Ada sesapa yang tau, sila tinggalkan diruangan komen. Thanks. Aku tinggalkan korang dengan gambar yang aku dapat hasil google image search. Gilerrr ahhh!!!


Hidup Google!


update: 749pm 27 Jan 2011 : the link is here. Eszol, you lose

Komen kepada: Schizophrenia Dan Saya (by akuskizo)


Entry pasal pengakuan seorang skizo terhadap bekas awek-aweknya: Nami the Cob Nobbler. Tukang Komen tak minat lagi dengan dia tapi sebab si akuskizo beria-ria nak contribute, dan Tukang Komen pun tengah pening sebab sedang menyiapkan siri terbaru untuk adrberani, so, ini entry sumbangan dari akuskizo. Dah. Tukang komen nak tido...



xxxxxxxxxxxxxxxxxx
    
Komen kepada: Schizophrenia Dan Saya (by akuskizo)

{Baca dulu kat sini}


Antara benda yang menarik pada aku:

"Kalau siapa cakap ada schizo tu cool aku tapek kepala dia - takpun ketuk dia dengan batu lesung"

"Setiap schizophrenic person ada dia punya Ubermench dia.Ubermench ni adalah satu sifat “above human” yang kau wish kau jadi.I have a lot of Ubermench"


“Kenapa kamu pukul kawan-kawan kamu ni?”
“Hah?Saya?Bukan saya.Saya tak pukul dorang”


"So - being a schizophrenic - life is tough.Kau tak tau kau hidup dalam alam realiti atau sebenarnya dunia yang kau cipta untuk Ubermench kau.Pada akhirnya kau lost control dengan Ubermench kau sendiri sebab he’s god-like ability yang gila babi tapi kau sendiri weak"


Korang boleh tengok dan boleh beza sendiri bila aku ada bersama dengan Ubermench aku dengan takde.Bila takde tulisan macam tahik.Bila ada - aku pun tak pernah terfikir benda ni bila aku baca - “Oh shit do I write these stuff?”

Kesan dari jadi schizophrenia ni,orang akan anggap kau ni cerita auta.”Kata boleh buat tapi ni apasal jammed je?”.Orang akan berharapan tinggi akhirnya jadi hancur sebab my Ubermench is left and let me alone.Lagi satu kau akan merasa moral down sebab kau akan sentiasa dibayangi dengan Ubermench kau sendiri.Imej hebat yang kau memang takkan boleh lawan.


Siapa cakap ada schizophrenia ni cool sila pukul diri sendiri macam Edward Norton dalam cerita Fight Club."




Hello Nami,

First of all, aku tertarik dengan komen Ez Puella Sapiens. Hehehe. She's protecting you from the likes of me. Hehe. Since she said it very well in here, and the climate is still a little bit moodish, I might as well let MY ubermench take over for a while...


......

I'm an avid follower to one of your uber-what-ever, so I guess, I might as well knock this little kid's head if you're saying that you'll tepek a person's head if he said schizophrenia is cool. You see, this little kid wanna be an engineer. He wants to be like me.

And being an engineer ain't cool, i tell you that, my friend. And I conclude that from my 8 years as a semiconductor process fucking engineer in a high volume, high complexity shopfloor, who survived thru 3 economic downturns, qualify me to talk like a cock. Hell, I know all about there is to know about semiconductor process from diebond to test and from market trends to manufacturability. And well-versed in the language of process improvement strategies and cost reduction tactics.

But the schizophrenic thing about me being an engineer is ain't about my ordeals with machine or data manipulation. My ubermench usually took over when it involves interaction with human like technicians, akak operators or the damn self-righteous managers. During that times, I'd say funny things or utter unrelated informations about the thing discussed. Only recently I use violence. Violence helps me to sleep at night. You see Nami, I agree with your ubermench that if they are trigerring our so called 'self-defense mechanism', we might as well win the battle, right?

Now, this little kid think that being a process engineer is cool. He thinks that working like CSI investigators and gets to play around with oscilloscopes and Xray machines everyday, looking for clues to who screwed-the-diebonders-up last night is interesting and fun.

I agree with you. Lets kick those damn bastards. We start with this little kid. Little punk wannabes. They sure don't know what the heck they're talking about, do they?


ggg

Truly,
Akuskizo

Selamat Hari Jadi Terawal.


Kalau orang bagi Belated Birthday,
Aku; kasi Be-earlied birthday.



SELAMAT HARI LAHIR!



(profail kau ni buatkan aku rasa hina...)
Semoga Allah memilih dan mengekalkan kita di atas jalan Nya.
18 Febuari 2003 merupakan tarikh keramat buat diriku, kerana pada hari tersebut merupakan tarikh permulaan baru kepada aku bergelar seorang MUSLIM. Dengan limpah kurnia daripada Allah ,Dia dengan sifatnya yg Maha Pengasih dan Penyayang telah memberikan taufik dan hidayahnya kepada aku yg dahulunya tidak mengenal siapa pencipta aku yg sebenarnya.“ASYHADUAN LAA ILLAHA ILLALLAH,WA ASYHADU ANNA MUHAMMADAR RASULLULLAH”, Itulah kalimah suci yang kulafazkan sebagai langkah permulaan sebagai seorang Muslim. Namun, agak terkilan dan kecewa dengan keadaan umat islam dewasa ini. Kehidupan yang sama dengan orang yang bukan islam. Kehidupan yang jauh daripada syariat dan sunnah Nabi SAW. Syukurlah, Allah pilih aku untuk terlibat dalam satu usaha untuk saya memperbaiki sedikit demi sedikit diri ini yang penuh dengan dosa...sepatutnya semua orang perlu buat usaha atas iman, iaitu DAKWAH ILLALLAH.

Ahmad Syukri Abdullah
keningau, sabah, Malaysia

Komen kepada: Surat dari iblis laknatullah


Entry asal:

Kau bangun tanpa sujud mengerjakan subuhmu.

Bahkan kemudian, kau juga tidak mengucapkan "Bismillah" sebelum memulai santapanmu, juga tidak sempat mengerjakan shalat Isha' sebelum berangkat ketempat tidurmu.

Kau benar2 orang yang bersyukur, Aku menyukainya.

Aku tak dapat mengungkapkan betapa senangnya aku melihat kau tidak mengubah cara hidupmu.

Hai Bodoh, Kau millikku.

Baca lagi surat rahsia tersebut:
(cari kat nov 1st)

Tapi yang potongnya, post sebelumnya ada gambar team bolasepak kelantan dengan gambar lelaki mendedahkan kepala lutut mereka.

Iblis pun confuse?...

Wednesday, January 26, 2011

Special News Buletin


"We're sorry to interrupt this program to bring you a special NEWS BULETIN from the tukang komen himself"



To Cik Asmaroro, about me posting the picture, I am truly sorry. Hope you like John Travolta.

And about me calling you Jomblo, I'm sorry too. Just checking if you were reading the other entries after what had happend.

And I admire your point of view. Your perspective is an ideal case for a muslimah. I hope you can adjust well once the term 'family' for you is handed over to your husband.

Of course family stick forever (more like 'stuck' to me). We can't change our DNA blueprints, can we? That's a silly statement.
Friends come and go so don't get too excited when they do. Because for girls, you won't have time for your friends once you're married...

But my point of view in that entry was meant for the electrical/electronic engineering guys in UNITEN, which I think need to congregate and communicate more especially once they got married.

hehe


You see Cik Asmaroro, electrical engineers aren't like mechanical engineers. Mech Engineering students are good in networking and keeping it after they grad from university. EE guys don't really talk with each other, even among EE guys. This is a Uniten trend.

And what does all of this got anything to do with you?
Nothing.

Just the fact that you're from UNITEN. That's all.


Anyway Cik Asma, great family you have there. You're the only girl in your family, eh? A celebrated princess, la ni?

Is your mother a Malay?

Rekomendasi kepada: Aku mahu jadi orang baikbaik

(korang mungkin tak paham, tapi aku tengah meneutralizekan traffic. Ni dah hari Rabu, ni...)

Inilah entry original dari tukang komen untuk minggu ini.

Ye. Tukang Komen ialah FAN KEPADA PAYABESARPEDAS.BLOGSPOT.COM. In fact, tukang komen ialah fanatik pbp. By the way, tajuk asal sajak tersebut ialah:

Sorrow tukang komen yang skizo



Semoga terhibur dengan wa punyer entry.

hehe

;p



Rekomendasi kepada: Pesanan Wali Songo ~ Kaitan dalam Usaha Dakwah II



Asik-asik nak rekomen benda yang kelakar dan menarik ajer, kalini kita lakukan tanggungjawab sosial dengan merekomen entry yang berupa tazkirah ini. Lagipun kita ramai Islam kat sini kan? Tak kisah lah sempurna tak sempurna yang penting lepas Ramadhan korang berhari Raya.

Jadi mari kita ikuti pesanan dan point yang menunjukkan kaitan rapat antara kewalian dan kependakwahan. Semog aia akan menjadi iktibar kepada semua.

Menyelam sampai puas di sini:

komen kepada: Maher Zain Minat Yuna


Aku terjumpa entry ni dan semasa membacanya aku dapat rasakan rage yang membara dari si penulis. Cik Fdaus Ahmad kita ni baru ader berani. Tak kisah lah dia berani sebab apa.

Bukan sepanjang masa dia RAGE. Fdaus Amad adalah OK. Dia mungkin ada pandangan berbeza, tapi dia OK. Kot? Korang check sendiri laaa:



Kau baca jer entry selanjutnya dan komen di sini la (kat sana dah ramai. Cik Fdaus pun tak suka orang komen entry lama dia...)


hehehe

Komen kepada: 48 Power dan kepala botak ezzuraza





Entry asal berupa snapshot beberapa point penting pasal falsafah dalam hidup dari sebuah buku bertajuk power (kot).



Aku dah lama cari point nak komen blog ni sebab nama blog dia cam bagus, tapi sebab aku tengok ezzuraza ni cam orang baikbaik jer, aku tak jadi mengusik. Dapatlak dia baca bukubuku camni. Goyang weyhhh...Muka pun cam gangster...


Rekomendasi kepada: :: 20 cara untuk jadikan roommate anda gila :




Bengang dengan roommate? Tak tahu apa nak buat? Get ready for the payback time...

(gila saiko cik adik sorang ni. Muka innocentt jer. Tapi kau tengok point-point dia. Sibbbaik aku dah kawin. Selamattt aku. eh? Amacam lain macam plak bunyinya ni?)


Antara point yang aku suka:

3. Buat2 terjaga pd tengah malam, jerit kuat2 Tolong, kat mana aku berada ni? dan lari keliling bilik tu. Kalau bilik kecil, cukuplah sekadar melompat 2-3 kali. Kemudian, sambung tidor. Esoknya, kalo dia tanya, pura2 tak tahu apa yg dia cakap.

8. Setiap kali roommate balik, tutup lampu dan tidor. lepas dia keluar, bangun dan menjerit dgn kuat Horee...!. bukak lampu semula.

10. Kata kat roommate Ada pesanan penting untuk kau. Lepas tu buat2 pengsan. Lepas 2-3 jam, bangun dan cakap yagn anda dah lupa pesanan tu. Kemudian, cakap Eh...aku dah ingat. Lepas tu pengsan balik.

20. Sebelum roommate balik dari kelas, bungkus diri sendiri macam kafan (siap ikat jugak) pastu baring senyap-senyap atas katil dia. Mesti dia terkujat sampai pengsan bila masuk bilik tengok2 ada mayat.

hehe..try lah...

Try lagi kat sini:


Cik Farien,

Boleh saya tahu;


apa masalah Cik Farien?

Komen kepada: Antenna Yagi-Uda+Directional


Entry asal:

Anda mungkin terlupa bahawa sebelum memasang ASTRO dekat rumah, television anda mempunyai antenna jenis outdoor macam tulang ikan. Sesetengah orang meyebutnya Area TV. Namun nama sebenarnya adalah Yagi-Uda. Saya ulangi Yagi-Uda. Siapa yang menciptanya?


Pada 1926, Dr Shintaro Uda dan Dr Hidetsugu Yagi dari Tohoku Imperial University mencipta sebuah sistem antena directional yang terdiri dari array (tersusun) dwikutub digabungkan selari.


baca pasal antenna dan tengok gambarajah cool di sana:

Salam Hafizm,

Gila saiko punya entry la dey. Mana kau ceduk info ni? Tapi ok gak lah kepada yang berminat atau nak memulakan perniagaan menjual antenna di tanah borneo. Aku dengar kat sana banyak lubang projek.

Entry ni lebih kepada sejarah dan penerangan ringkas pasal konsep antenna tulang ikan yang duludulu popular sebelum Asstru mula menguasai ruang atap rumah di Malaysia.

Aku ingat masa kecik-kecik pakai antenna tudung tin. Sekadar dapat RTM jer. Tahun 85, RTM3 keluar. Puaslah mencuri-curi pergi tengok Werewolf kat rumah orang yang dapat siaran RTM3. Nak dapat siaran kena ada antenna tulang ikan. Baru clear. Kalau tak movie tak clear. Tak syok la. Dahlah citer kat RTM3 masa tu best-best. Bukan cam sekarang, lebih banyak iklan dan dakyah daripada info dan hiburan. Rancangan keislaman pun semkin hilang auranya. Harap kat Ustaz Amirul jer lah. Aiseh...Emo plak...


Kan aku dah saiko jadinya baca entry kau ni...

kipidap!

Rekomendasi kepada: Weed and Bandages




Aku rasa isu Dari tak juling boleh jadi juling (klik sini ) yang ditulisnya pada bulan September tahun lalu masih relevan pada tarikh entry aku ni dipostkan. Aku taknak komen entry yang ni.

In fact aku taknak komen apa pun. Aku cuma nak menumpang promosi ajer dengan kegempakan blog Weed and Bandages sebab permulaan entry ini ada kena mengena dengan isu yang aku bincangkan kat sini (cam bagusnya).

Aku suka para Cikgu. Dapatlak cikgu yang macam gilagila sikit.

Aku nak tengok berapa laju generasi akan datang ni boleh berlari pulak...

Pertanyaan kepada: Katakan TIDAK pada nasik


Salam Solomolo,

Kalau kau nak tau, entry yang ini diinspirasikan oleh entry kau yang ini. Terima kasih.

Aku hadiahkan gambar yang kat bawah sekali kat entry tersebut kepada kau dengan mesej:





Rekomendasi kepada: Anak sulong saya part 2


(gila menyayat hati punya entry weyh. Jangan baca kalau tengah bad mood atau emo sekarang. Gila original...)

Entry asal:

Hari ni Abang Jijie belum balik lagi.
Jadi Insyirah asyik ingatkan semua rutin yang aku perlu buat.

Nak pegi mengaji tadi dia pesan jangan lupa ambil pukul 8pm
Turun kereta dia pesan jangan lupa amik dia
7.55pm dia call bitau dia dah siap mengaji
Aku baru nak keluar rumah waktu tu.

Tadi kat kedai beli nasi goreng
Aku reverse kereta sebab Ayesha dah bosan menunggu
Insyirah datang dekat lambai2
(Sebab dia je turun pegi order)
Dekat kedai memang macam org tua.
Nengok berita tv3
Naik je kereta dia bitau aku dia takut aku lupa dia
"akak takut ma rasa akk dah duduk belakang"
aku jawab takkanlah mama lupa kakak. buruk manapun, mama tetap sayang anak mama...

(malangnya aku tak jumpa lagi URL entry asal. AKu harap tuan rumah akan kongsikan link nya setelah membacakan komen ini.  Rugi woo, tak baca)

Check lagi entry lain:

upadte 27 Jan 2011:  Tuan tanah datang dan bagi URL. Klik kat sini...Thanks!

komen kepada: Bloggerman





Blog ni aku terjumpa masa aku trace nuffnanger yang mengunjungi blog aku. Aku tertarik dengan gambar pinggu kat stesen minyak tu. Walaupun aku pernah tengok gambar tu melalui email yang diforwardkan padaku, aku tetap ketawa melihat gambar ni dalam blog Bloggerman.

Bila aku scroll atas dan bawah, aku tengok banyak lagi benda yang diceduk dari google, blog orang atau apa saja yang boleh di copy and paste. Blog ni mesti faveret kepada hellioz yang tengah kemaruk nak masuk Selamat Pagi Malaysia, tu.

Tapi ada jugak bloggerman taruk gambar ori macam entry bertarikh Wednesday, August 25, 2010 dan ni:


Apapahal pun, aku hanya ucapkan keepipdap dan semoga aku lebih kreatif dalam berkarya. Aku menekan x lajulaju setelah mengesavepagekannya.

Nice try, Bloggerman. Batkipapdegudwek.


komen kepada: SANG PENASIHAT CINTA SETIA;


Entry asal:

aku rasa aku boleh tambah status ni;
selain seorang, anak, pelajar, hamba kepada pencipta;
dan banyak lagi status diri;
mungkin aku juga seorang penasihat cinta;
walaupun aku bukanlah seorang pencinta;
lebih tepat=single;

adeii;
poyo lak eh;
aku sentiasa jadi tempat rujukan nasihat kalau;
orang baru nak bercinta;
baru putus cinta;
ada masalah dalam bercinta;
dan apa yang berkaitan;

frankly speaking;
serius aku tak penah rasa terbeban;
aku best je dapat kongsi pengalaman;
at least aku boleh gunakan pengalaman tu untuk diri aku;
apa yang aku boleh tolong, aku tolong;

nota kaki;
peliknya aku tak pandai selesai masalah sendiri;
dan;


Baca lagi blog ni:



Friendship 

Salam Cik Paradoks Hati,

Memang best masa bagi nasihat. Atau tengok accident. Dapat lak benda yang bala tu tak kena mengena dengan kita. Sedap mulutt jer bagi nasihat. Pandangan tu pandangan ni. Hehehe.

Dapatlak dalam hal cinta. Semua bercakap macam diorang ni pakar dalam percintaan. Bagi solution bagaikan hidup kengkawan kita tadi tu sekadar bahan ujikaji dalam kenaifan kita melihat cinta.

Tapi persoalan di nota kaki itulah tamparan yang paling best bagi seorang penulis, sebenarnya.
Tamparan padu maut, tu. Pada saya, laa.

Saya suka pradoks hati sebab kebanyakan entrynya ialah perbualan antara penulis dengan pembaca, so hubungan tu jelas. Senang aku nak relate. Dan isu yang disentuh pun OK. Cara menyentuh pun lain. Aku suka

Launching Siri "Sebelum Aku Delete"



Memandangkan aku gila kuantiti dan nak menyaingi diri sendiri, dan baki bulan pertama tahun baru masih ada lagi, maka aku gali balik arkib-arkib lama dan mengomen blog-blog yang aku save masa aku mula berblogging ni dulu. Apa kejadahnya aku pun taktau tapi sebab aku gempak, maka aku mulakan siri:

"Sebelum Aku Delete" 

pada saat ini. Ia akan berakhir dengan berakhirnya bulan Januari 2011 atau pun habis semua blog yang ada dalam simpananku dikomen. Aku doakan aku agar aku berjaya dan semoga aku lebih waras dalam keadaan masa yang genting dua tiga menjak ini. hissshh...

Ia hanyalah sekadar komen pendek kepada blog-blog yang menemaniku masa aku mulamula berblogging. This Series is my way of showing my appreciation to whoever are blogging for whatever the reason right now. Keep it up, guys!


Let the world keep watching!

(sila take note tarikh dan waktu anda membaca entry ini. dah? Bagus...)











Note to self: 14 in 1hour 1 minute

Tuesday, January 25, 2011

Fasa Kedua by Tukang Komen


Reblog,twitter,facebook,tumblr,vblog,how to become a famous blogger,top malaysian blog,anti tumblr,anti blogspot,tukang komen,macam bagus,malaysian blogger,blogging,tips,famous,kencing,hardcore,gggg,Mengarut 101

Fasa Kedua bakal bermula. Serentak dengan ETP dan sebagai laporan kepada progress program latop negara, pihak aderberani.blogspot.com mengucapkan tahniah dan

terima kasih


yang paling besar kepada semua pembaca dan pengikut yang ke seratus kerana telah memberi kepercayaan kepada pihak kami dalam membuang masa cyber anda.

Ya.



Terima kasih, wahai anda yang sedang membaca.




+++++++++



Ada pihak yang meng-ura-urakan bahawa blogspot akan ditenggelamkan oleh twitter dan facebook dan tumblr dan lancau, tapi kami yang baru bermula ini rasakan kita boleh jadikan blogging satu kultus dalam dunia cyber. Macam idea chatroom atau youtube, blogspot lebih gempak dan personal daripada sekadar menulis pundk2 cm syal cmni dalam twittr.

Pengikut blogging kat malaysia jer pun dah berjuta dan bermacam ragam dan kehebatan, mestilah bersatu dan jangan terpengaruh dengan dakyah tumblr. Jangan buang masa nak main tweet-tweet atau nak reblog di tumblr la, vblog la, hapa la. Buang masa tu dengan membuat entry-entry yang mengancam atau mengarut tahap maksimum untuk melepaskan tension anda.

Kepada yang tau, perjuangan ke-steve-Jobb dan ke-Guy-Fawkes-an kita ni masih dalam stage one. Kita kena naikkan Google dengan menggunakan Google Chrome dan selalu buat search nama blog yang kita nak lawati dalam google search. Kalau nama blog takde, korang kena submit nama blog tu dalam google buzz. Atau yang Next Blog kat atas tu. Barulah bila search kat google jumpa entry terbaru korang. Atas nasihat ini, digalakkan agar anda meng copy pastekan perkataan dalam kurungan ini; (payabesarpedas) dan taruk dalam google search. Kemudian klik salah satu dan baca elok-elok dalam blog tu. Barulah nama blog payabesarpedas naikk dalam google. Barulah tukang komen boleh diketengahkan. Barulah blog korang jugak diketengahkan.

Dan apa yang korang kena buat?

Selalu copy pastekan perkataan dalam kurungan ini; (payabesarpedas) dan taruk dalam google search. Kemudian klik salah satu dan baca elok-elok dalam blog tu.


Senang. Korang bukak google jer, korang terus taip:

payabesarpedas

..laju-laju. Dan klik result dia satu dan baca elok elok.
Kalau nak tengok segala gambar dalam blog tu, klik ke image dan segala gambar dalam payabesarpedas akan keluar. Aku dah mintak maaf awal-awal akan segala gambar yang aku curi melalui google image search. Nasib ar. Pada aku, gambar, artikel atau apa saja karya yang kita umumkan dalam web adalah art.

Dan aku sangat berbangga bila ada orang yang tiru art aku. Dan buat duit pulak lagi. Alhamdulillah. Ada jugak manfaatnya sampah sarap dari aku ni. Aku tak kisah kalau dia tak bagi kredit ke apa. Backlink pun tidak. Takper. Aku dah tau pun dah cukup padaku dan akurasa sangat terharu.

Thank God for Google!

Untung untung kita dapat beatkan Hanis Zalikha dan akta copyright by besok pulak.

Hail Open Source!!


faithfully,
tukang komen
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...