Tuesday, December 4, 2012

Komplen terbaru

Kasih itu berpada. Lawan untuknya
ialah sayang yang tiada batasnya.

Gua dah siapkan plan untuk blog ni untuk 2012, #PRU13 (pilihanraya Umum ke 13) dan sempena berakhirnya pengetahuan orang Maya dan setan tentang masa depan alam ini. Tapi tah kenapa, gua disibukkan (atau menyibukkan diri) dengan berdiam diri dan melakukan sesuatu yang dah dekat 20 tahun gua tak buat: mengkaji.

Kalau tak silap, gua dah cerita apa bezanya antara membaca dengan mengkaji. Kalau gua tak pernah cerita pun, gua malas nak menaipnya sekarang ni sebab ia panjang sangat. Apa-apahal pun, yang penting sekarang ialah gua dalam mode; mengkaji.

Masalahnya pulak ialah gua tak tau apa benda yang gua sibuk sangat kaji, ni. Kejap pasal diri sendiri, kejap pasal masalah kewangan. Kejap pasal projek-projek duniawi yang memerlukan penukul untuk menggerakkan pahat. Tak menentu fikiran gua ni. Yang nyata, semua itu melarikan tumpuan gua dari persoalan yang sebenar. Hinggalah gua sampai ke kongklusi bahawa, gua kena tahu apa yang gua mahu.

Dekat setahun jugaklah gua mengkaji dan mendalami soalan tu: "Apa yang gua mau?". Persoalan ini telah membuatkan hidup gua semakin jauh dari realiti dan sesetengah orang yang rapat percaya yang gua delusional. Gua tak kesah. Gua dah biasa dengan tanggapan-tanggapan sebegini. Kerana walau seluas mana pun laut ini kelihatan tatkala kita berada di tengahnya, dalam hati kita tetap percaya bahawa daratan itu, ada. Apa yang gua perlu tahu sekarang ialah 'arah'.
Bila haiwan tampak lebih menyayangi
dari manusia, kita tahu
 ada sesuatu yang tak kena

Untuk mengemudi arah ketika tiada objek nak dijadikan pedoman, atau ketika dalam penglihatan yang terbatas seperti dalam gelap misalnya, gua terpaksa samada mendapatkan pengetahuan tentang pemanduan arah dalam kegelapan, atau guna pengetahuan gua tentang cahaya dan lampu jimat elektrik, dan menerangi ruang ini.


Friday, October 5, 2012

Tak perlu tunggu orang bukakan pintu...

Schizophrenic Sick is out!: Finally, it's ready. Schizophrenic issue #6 is out! As promised last week , it is in zine-novel or novel-zine form. What ever you guys are ...

Sekarang, any makcik can publish her own book! LOL

Saturday, September 8, 2012

Hospital dan Klinik di Malaysia adalah terbaik di Asia!

Setakat ni, ada dua benda yang gua tak nampak lojiknya nak buat customer menunggu. Yang pertama ialah kedai makan. Yang kedua ialah hospital. Kedai makan sebab orang datang kedai makan biasanya dalam keadaan lapar dan membuat orang lapar tertunggu-tunggu adalah bad for business. Hospital pulak sebab orang sakit, patutnya mana bley tunggu-tunggu.

Bab kedai makan, gua malas nak sentuh sebab ia lebih kepada perkauman. Bab-bab hentam Melayu ni, gua tak layak. Yang layak ialah mamat kat blog payabesarpedas. Tapi bab menunggu di hospital, gua rasa gua layak nak komen.


Dan seperti biasa, gua taknaklah gaya akademik guna bahasa tinggi nak tunjuk yang gua tau apa yang gua cakap , atau komen isu-isu kronik tahap korporat macam pemberian tender dalam kementerian, sistem parking di hospital kerajaan yang cam lahanat sejak lepas perang, dah tau rakyat ramai yang sakit tapi sistem masih takde breakthrough, kafeteria yg hidupseganmatitakmau, atau masalah wajah attendan hospital yang lebih mirip bouncer daripada pekerja sektor hospitaliti. Tak. Kalini gua nak cerita dua benda jer.


Yang pertama ialah ketepatan masa. Dalam kajian kes ni, Klinik Wanita di Rantau Negeri Sembilan buat sistem by appointment ajer. Maknanya kalau ada minachi miskin sarat mengandung yang ditinggalkan suaminya yang tinggal di Ladang Kombok nak jumpa doktor, dia kena datang ke klinik, buat temujanji dan datang minggu depan untuk temujanjinya. Bukan takboleh call, tapi minachi ni orang susah. Panjang dan sedih cerita dia tapi kita bukan nak cerita kesedihan rakyat di sini. Katakanlah minachi kita tadi, setelah susah payah buat temujanji, berjayalah hadir ke klinik untuk temujanjinya. Tapi ada sikit lambat la sebab beliau kena tunggu teksi dan pergerakan slow sebab mengandung. Akibatnya, minachi kita dibahasakasar dan mukacukakan serta appointmentnya ditunda ke jam yang seterusnya. Ok lagi. Yang malangnya, appointment minachii tu dah dekat dengan waktu makan tengahari.

Menurut pemerhatian spy kami, kami dapati klinik berkenaan seolah kosong tanpa penghuni bermula detik 1205 tengahari. Padahal kalau ikut waktu rehat adalah antara pukul 1pm ke 2pm. Ni by pukul 1245, klinik dah clear. Jururawat yang ada pun, semua pakat berkumpul kat bilik belakang di sebalik label 'Kakitangan Sahaja', kedengaran bergelak ketawa. Sesapa saja boleh ke bilik fail dan bakar semua fail yang masih dalam bentuk kertas mudah terbakar dan sungguh efisien tu. Takpun rembat mesin timbang atau apa saja yang boleh dilelong di pasar karat. Ini yang pertama. Pekerja klinik sungguh mementingkan ketepatan masa.


Yang kedua gua nak komen ialah kusyen kat klinik yang kepam macam takde 5S. Gua waswas jer nak biarkan anak-anak gua yang comel duduk atas kusyen yang sedemikian rupa petanya. Dan gua perati masalah kusyen ni, berlaku di banyak klinik bahkan di hospital besar jugak. Taulah kami rakyat bayar seringgit jer untuk ubat tu, at least kasilah kerusi yang nampak hygenic sikit. Ni tah darah sapa ntah dah kering kat situ. Dan kalau kita yang sampai kat klinik pepagi paling awal, kita akan dapati ruang menunggu dipenuhi bau hapak yang terhasil dari wap kusyen yang tak terekzos sebab aircond off. Ini semua basic, pada pendapat gua.


Dahlah yang datang tu sakit, kena menunggu yang tak perlu, dan menunggu di atas kusyen berpeta mistik yang berbau.


Wow! Semakin maju kualiti hidup rakyat Malaysia ni kan?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, July 23, 2012

Tarikh PilihanRaya Umum Ke 13

Sejak dari puasa tahun lepas, sampailah puasa tahun ni, soalan glamer yang bermain di kedai-kedai kopi dan blog-blog bikin panas di Malaysia-phere adalah: bilakah tarikh pilihanraya umum ke 13?


Soalan yang semakin menarik sejak terjadinya peristiwa Reformasi pada tahun 1998. Kalau dulu, takde sapa pun pedulik time pilihanraya sebab BN sure menang, keadaan itu tidak lagi berlaku kini, 14 tahun kemudian. Golongan muda yang dipelopori oleh mahasiswa, semakin berminat untuk menyatakan suara mereka dalam Parlimen. Golongan minoriti yang selama ini terpinggir, kini semakin menjadi kuasa yang perlu dipertimbang ketika membuat kenyataan di media. Gaya-gaya pemikiran yang selama ini kita anggap abnormal untuk negara 'Islam' seperti Malaysia, kini adalah piawai kepada taraf gaya hidup yang maju. Globalisasi semakin mencengkam hinggakan semua hilang landasan integrasi diri atau batas kemanusiaan sekalipun. Krisis ekonomi, bencana alam serta kapitalisma, menambahkan garam dan rencah kepada kari kehidupan urban.


Sedar tak sedar, kita dah masuk ke bahagian kedua 2012. Namun persoalan kepada bilakah tarikh keramat untuk kita turun menutup huha yang terapung-apung di fikiran para peniaga dan pelabur ini masih belum terjawab. Akibatnya, banyak keputusan, banyak projek, banyak duit tak dapat mengalir kerana semua tertunggu-tunggu bilakah akan berlakunya pilihanraya, yang sememangnya akan mengubah halatuju, serta carta organisasi dalam semua agensi kerajaan. Pihak swasta pun tak berani nak labur lebih-lebih sebab kang dia dah bayar mamat BN ni kaw-kaw, last-last mereka down macam kat Selangor dulu. Sampai sekarang main ungkit-ungkit tu berlaku.


Mesej yang nak disampaikan disini ialah, @NajibRazak menyukarkan kami nak menempuh Ramadhan ini. Kami perlukan sen. Tapi komisen tak komfem selagi projek tak sign. Projek pulak takbley nak proceed sebab takut, pengarah, board of director atau akak cleaner tu bakal berubah, selepas #PRU13 nantik. Lagi lama Najib on hold PRU13 dan main-main dengan soalan ini, tensi para rakyat dari akar umbi sampailah ke pucuk baru, semakin meningkat.


Dan tekanan dek duit, adalah jauh lebih berbahaya dari segala dadah, atau blog-blog penghasut yang power.


Fikirkan.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, July 16, 2012

'Blogger di kedai kopi'

Zaman sekarang, perkataan 'blogger' tu dah jadi perkataan biasa di mulut pakcik-pakcik dan posmen-posmen di kedai kopi, tempat gua biasa bekfes. Anak Pak Leman contohnya, ada blogshop jual karipap sardin. Pak Akob pula, menguruskan perniagaan ebooknya melalui blog-blog proxynya. Si Amat Posmen, dia ada enam blog. Blog kerja, blog personal, blog blogging, dan tiga lagi yang malas gua nak catit dah. Apapun topiknya pada pagitu, lastlast mesti pegi ke blogger jugak. Ini mengganggu aroma telur separuh masak yang sedang gua hadap sekarang ni. Dan sebagai tukang komen dari blog aderberani, ketergangguan flow brekfes masa menikmati telur separuh masakk, adalah no-no.


Menurut mereka ni semua, nama blogger sekarang dah makin busuk. Pak Akob yang dua tahun setengah menjual ebook dgn menspam komen box kat blog orang berkata, budak-budak sekarang bikin panas. Duludulu Pak Akob cakap, apa dia kencing pun, orang mesti klik link dia. Sekarang, nampak nama dia jer, orang terus blok pukal. Siap kena troll lagi.


Anak Pak Leman pulak pernah komplen yang blogshop karipap dia kena ban dek SKMM sebab ada budak komen kutuk BN dalam post resepi kek Lapis Sarawak dia dua bulan lepas. Terganggu jugaklah rolling duit anaknya, yakni mengganggu kehadiran Pak Leman di kedai ini sebab duit biasanya anak Pak Leman yang blogger ni, lah yang kasi.


Maidin tokey kedai pulak cakap, orang yang ada blogshop zaman sekarang, kalau nak masyuk kena embed logo-logo 1Malaysia. Takpun BN. Kalau dapat, ambik logo diorang yang berkelip-kelip tu. Gerenti lepas tapisan SKMM punyer, kata Maidin lagi. Telur separuh masak gua dah agak sejuk rasanya.


Apa yang dapat gua simpulkan berdasarkan rungutan masyarakat setempat ialah, perkataan blogger dah diterima oleh masyarakat macam perkataan 'paradigma' atau 'sukuk' yang bakal jadi buah mulut tapi tak ramai yang tahu apa maknanya. Sebagai rakyat Malaysia, makna 'blogger' pada gua ialah empunya blog yang tak pro pembangkang. Sesapa yang ada blog dan pro pembangkang, mereka tak dipanggil blogger. Mereka adalah budak-budak yang bikin pannas.


Ramai yang tak puashati dengan ekplanasi gua. Gua tarahal. Yang penting, telur separuh masak. Slurrrrpppp...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 22, 2012

Wattpad pulaaaak

Sempena ledakan informasi dan hemfon android, gua sebagai pengomen tegar dan penulis yang macam bagus, kenalah kipap dengan trend semasa. Dan gua belajar satu benda baru, semalam.

Bila orang dahada hemfon android, KENA lah ada data plan, ye tak? Kalau takpun, at least ambik pekej RM2 sehari untuk 100MB dari @maxis_fucks. Barulah boleh aptudet dengan status-status dan tweet-tweet kengkawan kita. Gua on the other hand, adalah masih seorang penuit via txt yang tegar. Dan ketegaran gua itu, boleh korang selidiki dengan mengugel perkataan #fuckmaxis.

Tapi lately, server Twitter kerap buat hal membuatkan ramai penagihnya berasa sunyi dan meroyan lantas beralih ke dalam blog demi mencari kepuasan bahan bacaan. Tapi bila baca blog pulak, kefokusan diorang menjadi celaru sebab biasanya nak baca blog ni, best kalau baca banyak-banyak blog. Dahla tiap satu blog nak loading applet iklan tu sikit punya lama, masih ramai juga mangkuk masih meletakkan lagu-lagu autoplay tiap kali kita jenguk blog dia. Mengabeskan bandwith betul. Takpe lagi.

Terimakaseh kepada Playstore atau AppsMarket, kini dahada Wattpad dimana kita boleh download bukubuku yang ditulis secara santai atau series secara PERCUMA. Ya, rakyat Malaysia, PERCUMA.

Gua baru jer jumpa benda ni, jadi gua tak bleyla nak komen lebih-lebih. Kang ada orang dari 'scene' Wattpad butthurt plak kang. Jadi demi menyelongkar misteri dan merungkai fakta, gua dengan selamba narsisisnya, merisaikelkan dua artikel gua ke dalam Wattpad ni. Lu orang boleh cuba bacanya di sini http://www.wattpad.com/5292263-cubaan-untuk-seram dan di sini

http://po.st/T6kiDe . Yang paling mustabahak ialah, bila dah baca tu, silalah kasi komen dan vote agar gua terus tertipu dan beria-ia nak upload banyak lagi cerita free ke Wattpad.


Gua taktau apasal hasil seni yang gempak gua tu tak keluar masa kita search buku bawah kategori dan gua nak pegi belasah mamat Kanada tu kejap. Sementara tu, checkout wattpad.com/akuskizo . Install la apps ni dalam hemfon korang dan posing nampak macam akademiklah di dalam kemuter masa membacanya di depan aweks.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 15, 2012

Skil Menulis Bersama Gua

Orang tanya, berapa cepat gua boleh buat satu cerita. Gua cakap, gua boleh buat apa-apa cerita ajer. Dari benda series ke benda separa series. Dari benda lawak ke benda supernatural. Babbab cerita konspirasi ni, lagi gua suka. Bab politik dengan agama jer kepalahotak gua agak slow. Nak kena pegi surau dengar ceramah politik dulu baru dapat idea. Peh.


Nak mengeluarkan cerita tu, cepat jer. Gua duduk, setting jari jemari atas papan kekunci, dan mula menaip. Masa gua mula menulis, gua main taram jer. Ikut flow. Biasanya gua akan straight menulis lepas duatiga pam nusan. Dengan lubang idung yang masih berasap lagi, serta peparu yang penuh candu, gua straight menaip.


Gua biasanya tak pikirkan sangat amender yang gua nak tulis, sebenarnya. Takde nak buat flowchart atau nak catit isik penting. Gua terus menaip, jer. Masa gua menaip, gua lebih fokus kepada ejaan serta lojika ayat-ayat yang dah gua buat. Gua taip atau tulis dulu ayat pembuka. Lepas tu ada tak apa-apa yang gua nak kena terangkan pasal ayat pembuka tadi. Kalau takde, gua akan buat ayat lain pulak. Biasanya, ayat kedua ada kena mengena dengan ayat pertama. Barulah satu perenggan tu, masa nak baca nampak macam ada wacana, tapi satu point pun tarak.


Pada perenggan kedua, apa yang gua tulis biasanya ialah lanjutan kepada point yang tercetus dari perenggan pertama. Kalau gua bangkang idea tu, apa jadi? Kalau gua pro idea tu, apa jadi? Gua biasanya akan explore apa akan jadi jika apa yang terjadi adalah seperti apa yang gua budget akan terjadi. Skil menaip gua biasanya mencapai kelajuan turbo bila dah sampai perenggan ni. Biasanya, tangan kanan akan banyak bekerja menekan button disekeliling keyboard, sementara tangan kiri fokuus pada jari telunjuk yang menekan butang 'A' sahaja. Tapi nak sampai ke kelajuan ini bukan senang. Bila angin gua tengah baik, tumbang gaklah nusan sebatang. Kalau tak baik, boleh cecah empat hingga lima batang...peh.


Pada perenggan ketiga pula, gua biasanya dah malas. Gua sama ada akan simpulkan dua point yang bertentangan tadi, atau ulaskan apa point gua menulis semua benda ni. Biasanya, point tu gua dapat setelah membaca balik perenggan-perenggan yang gua dah siapkan. Kalau perenggan tu macam tak masuk akal, gua terbalik-terbalikkan susunannya. Kalau perenggan tu sekadar paradox, gua akan tutup dengan menutup paradox itu dengan paradox yang lain. Kira macam tu, lah. Kasi nampak macam gua memang ada motif menulis semua benda ini, padahal kepalahotak tengah buntu.


Dahabis tulis semua, baru gua pikir nak tulis tajuk dia apa. Part ni yang gua lemah. Part ni biasanya makan masa berhari-hari, kadangkala berbulan-bulan lamanya. Kalau dahada tajuk, senang. Lu bagi tajuk, gua tanya bila mau.


Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 8, 2012

GTP Public Transportation? Stop Joking please

Sistem pengangkutan amatlah mustahak dala pembinaan ekonomi setempat. Sistem transportasi kepada masyarakat, adalah umpama hemoglobin kepada badan. Takde hemoglobin, takdela oksigen yang sampai dari peparu ke sel atau takdelah bahan kumuh dibawa dari sel ke peparu/hati.


Kembali ke topik, bila sesuatu tempat tu ada masalah dengan sistem pengangkutannya, maka tempat tu dah bersedia untuk pupus dari ingatan rakyat. Kita takkan nak pegi ke shopping kompleks yang susah nak dapat teksi atau bas. Kita takkan naik teksi pegi town kalau barang-barang yang dicari boleh ditemui dari van yang memekak tekan-tekan hon jual sayur pepagi tu. Malah, kita takkan keluar rumah pun kalau kita tau nak dapat teksi/bas itu sukar. Baiklah, rasanya by now, kita semua dah setuju yang sistem pengangkutan awam itu mustahak. Ni kita cerita untuk rakyat yang tak mampu. Untuk orang-orang yang macam aku. Untuk orang-orang yang kaya raya macam 75% percentile rakyat negara ini, isu-isu dengan sistem pengangkutan awam ni, diorang tak ambik port. Semua ada BLM maaa.


Maka di sini, peranan bas, teksi, kemuter dan LRT menjadi mustahak. Sampai bila kerajaan asyik nak fokus pembangunan dalam bidang ini cuma di bandar-bandar besar ajer? Padahal, kebanyakan duit yang dikumpul dibandar tu, datangnya dari orang-orang kampung yang datang jenjalan kat town.


Tak cukup dengan masalah sistem bas henti-henti yang lingkup satu semenanjung, dengan mutu perkhidmatan kemuter yang nampaknya takkan berubah selagi BN tak tumbang, industri perteksian juga diambang bahaya, sebenarnya....


Dari sudut pemandu teksi, acapkali kita dengar kes pemandu teksi dirompak, dikasari, ditipu oleh penumpang. Dahlah nak dapatkan penumpang kat area luar bandar lebih tidak pasti kebarangkalian berjayanya dari pergi memancing, memperjudikan keselamatan diri lagi, tak cerita lagi masalah-masalah teknikal dan dokumentasi dari pelbagai pihak macam JPJ, polis, SPAD, persatuan pemandu teksi dan segala uwan dan atok lagi. Dapatnya ada la duaploh hinggit, yang mengepaunya nak dekat tigaploh lima hinggit tetiap hari. Dahla bukannya boleh main angkat jer penumpang. Kang pasal nak dapatkan RM15, nyawa tah kemana teksi tah kemana. Kalau driver perempuan, lagi la mencemaskan.


Dari sudut pengguna teksi pulak, masalah nak dapatkan teksi yang reliable amatlah susah. Bila dah jumpa yang reliable, dah ada kepercayaan, abam teksi terlupa batas customer-supplier pulak. Tak cukup dengan tu, tak cerita lagi sex maniac yang jadi taxi driver, perompak atau ex-kaki mabuk/dadah yang bilabila masa jer diorang boleh triger dan hulur pisau kat leher kita. Imej cab-driver atas jalan dah memang jelek maka tak hairan jika mereka bertindak sebijik seperti yang kita labelkan mereka.


Dari sini kita lihat secara umum masalah dalam industri teksi dan peranannya dalam menentukan kejayaan GTP public transportation ni. Teksi hanyalah satu contoh. Banyak lagi benda yang perlu dibuat nak ubah sistem pengangkutan kita ni dari takuk lama ke the next level. Gua malas nak elaborate semua, tapi malas dah nak pikir point-point lain.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, April 28, 2012

Bersih 3.0 : tak dapat Dataran Merdeka, Central Market pun jadi, laaa

Sempena #Bersih3.0 kita ni, ni ada sedikit video bebudak supporter yang kena halau sebab salah banner. Lol

Nanti gua senang-senang gua komen ini perhimpunan. Buat masa ni, gua nak cepat sebab orang umah gua tak sihat. Chiao

Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, April 26, 2012

Komen kepada : BLOGGERDROID apps

Gua download pun, benda free, so gua takbley cakap banyak. Sebagai seorang blogger, ehhem! Sebagai seorang EX-blogger, gua berasa teruja apabila diperkenalkan dengan apps android untuk pengguna platform blogger.com untuk memblogkan diri, yang bernama bloggerdroid. Korang takkan tak perasan ada beberapa posting dalam blog-blog gua yang dipost dengan apps ni? Ecececehhh...

Anyway, gua cuma nak cakap satu benda jer pasal apps ni. Tapi nak bagi agar pemahaman tu jitu, gua terpaksa menghuraikannya dalam bentuk gaya sedemikian rupa. Eh? Apa yang gua mengarut, ni? Again! Again!

Anyway, gua nak cakap satu benda jer pasal apps ni. Tapi benda ni mungkin spesifik untuk gua dan pengguna Sony Xperia yang ada keypad qwerty slide tu sebab gua menaip posting ni menggunakan hempon serta apps itu, lah ni. Eh? Err... Hmm..tak cantik, arr. Again! Again!

Anyway, gua nak straight to the point. Point gua pasal apps bloggerdroid 2.something ni, SATU jer, dan sekarang gua dah lupa apa dia.

Mudah jugaklaaa, sebenarnya, ada apps ni. Boleh gak laa gua lepas gian menaip panjang-panjang sepanjang perjalanan ulang alik gua pegi keja dalam komuter. Takdelah kering idea habis mengalir ke Twitterjaya jer...


Haaa...! Baru gua teringat point gua, tu! Point gua ialah pasal nak selang selikan gambar dengan ayat-ayat dalam sesebuah posting. Gua dapati, kalau post satu artikel bergambar contohnya, semua gambar tu berkumpul kat atas artikel. Dia tak boleh nak selang seli atau gambar selit tepi ke, takbley. Gambar semua kat bahagian atas artikel. Susahlah kalau kita nak buat artikel yang melibatkan penerangan kronoloji secara grafik, contohnya, kalau gambar semua berkumpul kat atas. Susah lak pembaca nak scroll-scroll atas bawah nak pahamkan perenggan yang dia baca sebab kita malas nak taip dan dok guna ayat; 'sila rujuk gambarajah A' jer. Jauh tu, kalau banyak gambar. Terjuih jari dok nguis skrin hempon. Mau makan dua tingkat dok leka scrolllll jer.


Tu jer laaa. Sekian
Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, April 12, 2012

GTP Public Transportation BERJAYA!

Gua malas nak citer lebih-lebih atau nak kumpul bukti banyak-banyak. Buat abes space dalam memory card hempon gua ajer. Cukuplah gambar di bawah sebagai bukti akan kecekapan dan kejituan pihak pengurusan KTM dalam memastikan mutu servis yang mereka berikan kepada rakyat Malaysia sentiasa berada di tahap "World-Class" . Semoga gambar ini memberi iktibar kepada pengguna komuter sebab pihak KTM memang dah lama butthurt dengan gua.
Gila nak tunggu next train lagi 2 jam?
Itu pun KALAU datang on time.
Yang datang pun, gerenti sendat...
GTP public transportation sungguh berjaya. Kan?

Monday, April 9, 2012

Butthurt -ism


Gua malas nak cerita panjang. Gua pun malas nak check apa punca or IP mamat Anon yang mengomen gua seolah-olah bapak dia adalah Ketua Polis Negara. Tanggapan gua, dia ni seorang budak post-SPM, yang masih baru dalam sosial media. Apapun, terima kasih atas komen panjang yang penuh dengan ilmu dan manfaat. Gua akan terus lagi memangkukkan bapak lu, tok Ngah lu, kawan-kawan lu dan sesiapa saja yang berkaitan apabila mereka mengganggu ketenteraman pemikiran dan pemandangan gua. Akhir kata, gua mengucapkan sekali lagi:

Selamat Butthurt!

Sebagai bonus track, gua hadiahkan rentetan gambar berkaitan yang gua curi dari Google. Lihat? Google tak butthurt pun?
















Kepada yang butthurt, bolehlah isi borang di bawah, 
scan dan emailkan ke SKMM. Pfft!


Monday, March 19, 2012

Dilemma tukangkomen

Index menurun...
tapi keadilan masih tergantung-gantung...

Menjadi seorang yang bersifat analitikal bukanlah satu perkara yang mudah. Otak manjang berjalan. Semua benda nampak ganjil. Semua benda ada ajer yang tak kena. Dah tu, punyalah dalam dan halus penelitian yang diberikan, hinggakan kengkadang boleh ketawa sensorang setelah paham maksud sesuatu lawak tu, beberapa jam setelah ia diujarkan.

Dan sungguhmacammanabaguspun seseorang tukang komen itu, beliau tetap takbley lari dari fakta bahawa beliau juga seorang manusia yang takbley lari dari terkesan dek faktor dalam hidup dalam memberikan komen komennya. Maka tak hairanlah jika kita dapat lihat ramai tukang komen dengan sedaya upaya menjaga reputasi mereka secara profesional atau personal selama mereka berkecimpung dalam industri ketukangkomenan. Semua tahu bahawa semua manusia makan, berak, main dan beranak, maka si tukangkomen juga tak terkecuali dalam turut serta jika tidakpun bersubahat dalam terlakunya perbuatan-perbuatan komen yang bersifat keemoan.

Dari sini kita mula lihat akan cabaran yang menanti para tukang komen dalam sentiasa relevan dalam industri ini. Mereka yang terlibat dalam mengomen industri politik misalnya, jika tiada suntikan berupa monetari dari fahaman politik yang disapotnya, agak sukar nak meneruskan stamina dan kretiviti dalam berkarya atau menghasilkan komen-komen yang berkualiti. Tukang komen dalam bidang seni pula contohnya, cari makan dengan timbulnya gossip dan tandatanya tentang kisah peribadi artis dan bukan mengomen mutu hasil seni artis itu sendiri (apa yang gua mengarut ni)

Apapun mesej yang gua nak sampaikan, kat sini ternyata bahawa kengkadang, si tukang komen hanya berbunyi for the sake of berbunyi ajer. Kasi happening. Sebab hanya yang berbunyi saja yang dapat perhatian dalam dunia serba sosial media ni. Disebabkan itu, kualiti bunyi yang dihasilkan tidak menentu, flaktuasinya besar hinggakan kadang-kadang isik dengan taik dah bercampur baur. Tak tau nak colek tang mana.

Namun itu semua, sepatutnya tidak menjadi penghalang daripada para pembuat dan pemikir, untuk terus meningkatkan mutu dan persembahan, dalam penghasilan bahan-bahan yang bakal dibahan nantik. Dan semoga yang mengomen dan dikomen dapat meneruskan hidup masing-masing dengan aman dan harmoni bak yin dan yang dalam logo kungfu taoisme. Komen mengomen ni amalan yang sihat selagi ialah dilaksanakan dalam atmosfera yang sihat. Kesihatan kekomenan ini pla menjadi asas kepada pembinaan modal insan yang lebih berkualiti sempena GTP. Eh?

Sekian. Maut jer, lebih.
Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, March 15, 2012

KTM's new coaches

Seminggu selepas gua taruk posting yang ini, KTM telah  melancarkan deretan koc 'Made in China'nya ke landasan-landasan usang dalam sistem railway Malaysia. Walaupun dengan terlancarnya koc ini tidak mengubah apa-apa pun dalam mutu perkhidmatan sistem komuter KTM, kelibat koc-koc baru dilandasan purba tersebut berjaya juga mengalihkan fokus para pengomen tegar daripada terus memukimakkan sistem celaka ini tiap kali train stall pagi-pagi time pegi kerja.
Warna pilihan: merah, biru, kuning dan kelabu taik hanjing
Gua terlepas naik koc ni masa ia mula-mula launching. Tapi sebagai pengguna tegar laluan Sungai Gadut ke Setia Jaya, gua tak pedulik sebab gua mesti dapat merasa punya. Dan seperti yang gua harapkan, semalam gua dah naik koc baru. Takdelah gempak sangat... 

Warna kelabu tu lebih menguasai nampaknya
Yang menjadi kayu pengukur pada gua dengan terlancarnya koc baru ini ialah: adakah sistem kemuter KTM semakin baik? Dalam minggu ini saja (11-16 Mac), dilaporkan dah berlaku 3 kejadian train stall. Sekali pada Isnin (masalah kat Salak Selatan), pada Selasa (masalah kat KL Sentral) dan Rabu (masalah kat Kepong). Dan ketiga-tiga kes berlaku di antara pukul 9am ke 1030am. Gua dah malas nak menganjing part ni sebab gua tau, sistem maintenance KTM ni adalah umpama pahat. Yang berkarat. Gua nak tengok pada Jumaat ini (16 Mac) apa jadi sebab biasanya, tren kemuter mencapai kemuncak kepukimakkannya pada hari Jumaat, between 530pm ke 830pm.
Nampak macam canggih. Adakah pengguna akan menikmati mutu
udara yang lebih bersih, wangi dan sejuk dalam koc baru?
 Apa lagi yang gua nak komen pasal koc baru? Lu tengok la sendiri gambar-gambar spy-cam yang gua post. Kalau lu adalah sorang budak kampung yang terletak di kaki bukit Banjaran Titiwangsa, mungkin lu akan heran dan berbangga dengan koc-koc baru ni. Tapi sebagai seorang urbanites yang bercitarasa New York dan tapi berjiwa wali-wali, gua langsung tak heran dengan rupa koc baru ni. Apa yang terlintas dalam kepala gua masa ushar interior koc tersebut ialah: "Made in China"
Koc baru ni lebih panjang dari koc lama.
Kapasiti pada satu-satu masa ialah 1100 orang wangi atau 1000
orang yang berbau keti
 Dan bagi menunjukkan yang gua ni seorang pengomen yang bagus, gua bagitau kenapa gua langsung tak terusik dengan pelancaran koc baru ni. Sebabnya mudah: masalah dengan kemuter bukanlah kocnya atau sistem railway nya atau equipment-equipmentnya yang primitif. Masalah utamanya ialah SIKAP. Ya. The same old Malaysian shit. Yang gua perasan, selagi takde orang komplen, mereka takkan perbaiki apa kerosakan yang ada di koc atau di stesen mereka (eh? ini macam dah sama dengan kebanyakan agensi kerajaan...) Macam kes bangku dulu. Atau kes eskalator dulu. Gua tak pasti pulak sapa yang komplen pasal koc yang sampai dapat koc baru ni. Eh?
Sambungan antara koc dah takde pintu macam koc lama.

Besi pemegang pun nampak ergonomik. Bila frekuensi batang
batang besi ni dibersihkan, ye? Penyakit macam-macam sekarang ni

Sambungan antara koc yang seakan dalam LRT.

Siap ada display dalam koc untuk next station. Pengguna tegar KTM
sedar bahawa elektronik notice board macam ni tak pernahnya tepat.

Siap ada CCTV dalam koc. Adakah ini dummy atau betul-betul
ada orang memantaunya? I highly doubt it is being used.

Part ni ajer nampak peningkatan dari koc lama. Ia berkelip-
kelip menunjukkan kita kat laluan dan stesen mana.
Jangan ushar lelama nantik sawan

Siap ada TV untuk viral video propa kerajaan. Ruang iklan
pun ada kat tepi-tepi dinding koc. Setakat ni kebanyakan
ruang ni diisi dengan gambar Najib
Apapun, gua bukanlah seorang warga yang tak bersyukur atau tak reti berterimakasih. Di ruangan yang tah sapa yang pedulik ni, gua nak ambik kesempatan mengucapkan tahniah kepada siapa saja yang dapat habuan dengan terbelinya koc Made in China ni, serta gua nak persembahkan jari keramat kepada sistem perkeretapian yang paling syok sendiri dalam Asia Tenggara. Semoga terus menjadi sumber kepukimakkan kami.


Thursday, March 8, 2012

Abu, genius yang skizo

Semuanya berlaku dengan pantas. Terlalu pantas. Hinggakan kalini memang diakui, Abu kalut. Abu kalut setelah mengetahui bahawa dia adalah salah seorang dari 20 manusia dalam dunia ini yang memiliki tahap kegeniusan yang tinggi yang sepatutnya berada di paling atas dalam rantai makanan. Tetapi itu tidak berlaku. Sebab sekarang Abu sedang lapar dan dia dah habiskan sakibaki duit syiling tabung simpannya untuk datang ke KL nak ambik result test yang dipegangnya itu. Abu happy. Tapi Abu juga lapar. Abu lapar, sebenarnya.

Abu tak suka keadaan macam ni; lapar, terdesak, happy dan blank pada masa yang sama. Abu lebih suka dok rilek rilek di tepi salah sebuah pantai di Bahamas, contohnya. Hanya dok menyandar menikmati keindahan suasana damai, dengan deruan bunyi ombak yang melalaikan. Kejapkejap isap straw minum air. Kejapkejap minum air. Kejapkejapp, ahhhh. Lega benar, laa konon. Tapi tak. Abu sekarang berada dalam keadaan lapar, nak kena pikir macamana nak cari duit untuk makan, dan tambang balik semula ke rumahnya di Pedas. Dan perutnya baru saja berbunyi. Seorang budak gemuk makan burger melintas depan Abu. Abu rasa macam nak rompak ajer burger budak tu. Dia merenung budak tu sampai budak tu perasan. Budak tu sembunyikan burger dia. Abu tersedar dari halusinasinya. Budak tu lari. Peh! Lapar betul, tu...

Abu melangkah longlai di kaki lima. Dia takbleh berpikir. Pandangannya berpinarpinar. Pikirannya semak dan bising. Kalau boleh Abu nak merabaraba merangkak atas jalan tu ajer. Tapi abu tau itu takkan menyelesaikan masalahnya. Abu kena cari makanan. Untuk makanan, Abu kena cari duit. Untuk duit, Abu kenalah cari, errr....mmmm.....

Lama jugak Abu berdiri kat situ, termenung. Sibbaik brader yang jalan belakang Abu tak terlanggar Abu tadi, masa tetiba Abu berenti. Orang ushaar Abu yang kelihatan tekun memikirkan sesuatu. Abu seakan berada dalam trance. Abu nampak macam melihat sesuatu tapi anak matanya membesar dan menguncup mengikut apa yang terlintas di pikirannya. Abu fana' bak kata golongan tarekat. Daan jika Abu fana', Abu pergi mana? Just what the hell is going on?

Tetiba dalam reramai yang ushar Abu tu, ada sorang akak yang lalu, melontarkan sekeping limaposen ke arah Abu. Bijik mata Abu yang tadi statik memandang sesuatu, tetiba terpaku mengikut gerakan pada duit syiling tu yang bergolek ditepinya. Tak lama kemudian, ada lagi orang baling syiling. Kemudian ramai lagi. Kemudian ramai lagi. Ada jugak baling duit kertas. Tetiba Abu rasa cam best. Tetiba Abu rasa cam sial.

Tapi yang penting sekali ialah; Abu rasa laparrr.....

The End

Published with Blogger-droid v2.0.1

Habis laaa

''Gua dah jumpa function save draft dalam blogger droid...Habis laaaahhhhh''

MamatA: gila sloww
MamatB: kehkehkeh...

Published with Blogger-droid v2.0.1
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...