Friday, August 5, 2011

KTM pukimak lagi

Petang ni, time gua nak balik keja, tren komuter buat palat lagi. Ingatkan cuma kemunafikan biasa: declare kat signboard lain, tren datang sesuka dia. Harini rupanya, KTM pukimak lagi.

Mulamula dia buat announcement kata tren mengalami masalah bekalan kuasa di antara stesen Putra dengan Salak Selatan. Dia kata semua tren akan kelewatan. Gua dah naik tangga nak menyeberang jambatan Federal Highway dah bila tibatiba tren sampai. Gua pun berlari la masuk dalam koc semula.

Baru nak sampai stesen Petaling, tren stall. 7 minit kemudian, keluar announcement tadi. Gua dah tak sedap hati. Budakbudak kecik dah mula melalak sebab tren sesak. Akak akak dahada yang nak pitam sebab berdiri lamalama.

15minit lepas tu, keluar announcement kata tren yang kami naiki tu, dibatalkan. Berpusu pusulah penumpang semua keluar dari tren. Semua taktau nak keluar belah sini ke, sana kalau nak tunggu bas ke arah KL. Bila bertembung dengan celaka celaka petugas stesen tu, sumer buat muka ketat tanpa menjawab. Dahla ada kesan kelapa parut kat misai, stok berbuka tadi, at least senyumla sikit. Ni tidak. Muka semasing macam tren ni stall disebabkan kami pulak. Pukimak!

Jadi, semua penumpang terpaksalah menapak mengikut orang yang didepan. Ada yang dah menahan teksi. Ada yang dok calling2 kengkawan masing masing. Di kejauhan, gua masih terdengar suara budak dalam tren tadi masih meraung.

Point yang nak disampaikan di sini ialah :

1) Grid jalur sistem yang gempak dan interkonek takguna jika benda yang patutnya BERGERAK dalam sistem tu, terganggu perjalanannya.
2) KTM kena buat continous improvement kepada sistemnya. Jangan main subkon pastu tutup mata telinga henpon.
3)Pukimak pukimak tua, boroi dan bermuka pundek diletakkan di belakang tabir. KTM ofer servis tapi muka semasing macam rail tak siap. Waiter pun ada trainingnya, tau tak?
4) Bila terjadi kes macam ni, petugas KTM tolonglah tunjuk jalan kat para penumpang. Kalau nak ke KL, akak tunggu bas 68 kat depan mobil, contohnya.
5) Takyahlah nak tweet masalah korang n CC kat @NajibRazak atau laki dia si Bikmama pukiwak. Kau sapa?

7 comments:

delarocha said...

masalah ni dah lama, hairan masih tiada penyelesaian. Nak tunggu pilihanraya kot baru nak solve masalah ni.

Affuan said...

marah betol ni. hhahaha

Pena Marhaen said...

selama ni yang diorang sebok cakap nak naik taraf pengangkutan awam tu cuma retorik..

ayat skema nak ambil hati dan jadi modal pilihanraya.

tak percaya tak lama lagi sebok laa dok ulang benda yang sama kat dalam media cetak dan elektronik..tu tandanya nak pilihanraya umum laa tu.

una berry said...

euh, dulu pernah kena macam tu. kena turun pastu naik bas sudahnya sampai malam2. ktm memang tak pernah berubah.huh

Irwan said...

Feedback yang gua dapat melalui twitter lagi cam haram.

Ada orang pernah kena keluar dari tren in the middle of nowhere pastu kena jalan kaki ke the neares station nak ambik teksi. No refund. No apologize.

Seems like this has been going for some time. Kenapa agakanya KTM tak buat apa-apa?

Nurul Akmar said...

bersimpati pd para komuters. mmg nye KTM gua x bley blah. sanggup gua berhenti keje kt subang, sunway etc dulu utk ngelakkan diri dr bergantung pd perkhidmatan yg tak bleyh diharap KTM nih. ape pun, kalu lu nk carik keje lain, carik gua. heh sempat. gua dok kt KL pun spare 2 jam utk perjalanan ke sunway, subang. gile tensi beb. by the time sampai rumah, xde sempat der nk layan anak sbb dh worn out melayan kegempakkan sistem pengangkutan awam. x paham kenape la gov x bole handle prob gini lg. ape kejadahnye derang buat kt parlimen tuh? dok gado mende2 bodo sambil berkelakuan persis monkey. gua dh lama berhenti baca news. sbb pd gua semua tu wayang belaka. oh la malaysia, as much as gua bersyukur hidup dan duduk di negara aman ini, but thr s a lot of improvement need to be look thru. penat dow nyalak sane sini, tp ape pun x jd. vote gua jd PM pls. insya allah gua entertain para rakyat tertindas yg struggle ntuk hidup dgn cara yg halal. DU UHHHH..

Irwan said...

Nurul,

Dari twitter, gua dapati masalah ni bukan baru. Ada orang kena lagi teruk dari gua dan akibatnya, mereka semua mengalah. Ada yang beli kereta. Ada yang tukar kerja.

Tapi ini tidak akan berlaku dengan gua sebab gua akan tetap naik pengangkutan celaka ni sampai gua tensen dan jadi serial killer. Mungkin masa tu, barulah pemimpin-pemimpin tu sumer akan dengar.

Tapi tah buat apa-apa ke idak, itupun belum pasti. Mungkin gua kena bunuh kanak-kanak macam kat Norway tu baru diorang ni nak bergerak kot?

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...