Sunday, January 29, 2012

Program Tinja?

Cuba tengok Najib berucap kat program apa

Dah lama rasanya gua tak tengok TV. Bukan sebab gua benci dengan propaganda politik yang menggantikan tajuk-tajuk berita utama. Bukan juga sebab TV yang sepatutnya membantu kita mendapat hiburan dah bertukar menjadi alat pengiklanan. Tapi sebab gua busy. Maklumlah, pepagi buta lagi gua dah kena bertolak ke stesen kemuter berhampiran. Pastu dah lewat malam baru gua sampai ke rumah semula, pulang dari kerja.
(klik untuk besarkan)

Entah camana, semalam gua berkesempatan jugakla nak flip suis TV dan menonton salah satu rancangan kegemaran gua semenjak dah semakin tua ni: Nightline di #RTM3. Gua sebenarnya nak tengok ada tak liputan pasal Trilionaire Melayu yang gua baca tak puas dalam sokkabar. Tapi seperti biasa, TV hanya dipenuhi dengan muka Najib. Sekian.

"Nampaknya media buat LULZ kat lu laa, Jib"
Program Tinja


Monday, January 23, 2012

TwitterHolic


Dulu bebudak ni dah warning. Gua dengan bongkak menjastifikasikan perbuatan gua ke kiri dan ke kanan. Kini, terbukti. Gua juga dah terkena dengan TAHI TWITTER.

Ada akaun twitter ni, korang sama ada jadi pembaca. Atau pemberita. Bila korang jadi pembaca, maknanya korang kenalah follow akaun-akaun twitter lain yang power-power. Gua malas nak list downkan tweeps-tweeps yang power-power dalam Twitterjaya, sebab ia adalah relatif. Ada time, mamat politik ni punya quote menyentuh kalbu. Ada masa, budak lepasan PMR mana ntah punya tweet yang LOL. Semuanya tak tentu dalam Twitter. Semuanya bergantung kepada timing.
Bilakorang jadi pemberita pulak, segala bijik butir korang tweetkan. Makan apa, dengan sapa dan kat mana siap dengan food diary nya lah. Yang tweet keadaan lalulintas atau cuacanya lah. Ada yang personal sikit, setiap detik napas dia tu di tweetkannya. Takde kerja ke apa bebudak ni?

Pada gua, Twitter ni ada benda yang gua suka kat Facebook dan blogging. Dalam blogging misalnya, gua boleh buat artikel nak menerangkan secara terperinci dan panjang lebar, siap dengan gambar dan animasi untuk menyokong point yang gua cuba sampaikan, akan kecibaian kawan yang tinggalkan gua kat stesen komuter tadi, misalnya. Cuma dalam Twitter, gua kena compress semua ayat gua tu kepada 140 kerekter. Takleh tulis meleret-leret. Kena tepat dan padat serta pada masa yang sama menarik dan tak muak jika dibaca berulang-ulang kalau dibuat wirid atau sebagainya.

Kaitan Twitter dengan Facebook pulak ialah, setiap akaun tu ada alter egonya. Kalau dalam FB, setiap akaun tu konon-kononnya mewakili REAL person, akaun twitter pulak TERANG-TERANG sebenarnya adalah umpama representasi alter ego.  Maka tak hairanlah kalau kita dapat tahu ada orang yang mempunyai dua tiga akaun twitter yang AKTIF. Satu untuk cari makan. Satu stok 'cari makan'. Satu untuk luahan perasaan. Satu lagi untuk personal. Tak paham, gua. Cumanya, profile alter ego itu hanya boleh dikutip berdasarkan; avatar (gambar profail), biografi (diskripsi diri), benda-benda yang kau tweet/retweet kan, dan lain-lain cara ala-ala spy tu. Sebab tu agaknya, kalau nak tahu mana satutahitwitter yang aktif, kekerapan menukar bio dan avey mereka agak tinggi berbanding dengan mereka yang sekadar tweet, sebulan sekali atau time orang mati.

Satu lagi benda yang gua minat dengan twitter ialah ia laju. Kalau dalam blogging, gua kena tunggu sampai seminggu nak dapatkan kongklusi sesuatu isu tapi dalam twitter, semuanya bergantung kepada berapa bijaknya kita mengawal 'api'. Hahaha. Paling best aplikasi twitter ni ialah masa gua nak pegi interview kat kilang gua kerja ni dulu. Gua tweet tanya keadaan trafik Federal Highway Ok ke tidak dan dalam masa tak sampai 3 minit, dua tiga trafik update masuk. Samalah masa gua tak tau nak naik bas apa dan tunggu kat mana masa nak ke Pavi satu masa dulu. Powerful twitter ni...

Dan bila dah ada akaun twitter, macam biasa, lahkan? Perangai membanding-banding tu mesti sampai. Jumlah follower akan menjadi kriteria dalam penilaian. Satu perkara yang best dalam TwitterJaya ni ialah tabiat 'gua-follow-lu-follow-gua-balik-kay' tu memang gemilang. Cuma ada segelintir ajer yang berkira dengan sapa yang dia folow. Kalau artis, tweeps yang folower ramai, dia folo. Kalau bebudak baru nak up (#BBNU), tak payah. Tapi, jumlah folower ni, penting tak penting bergantung kepada 'objektif' akaun twitter tu diwujudkan. Kalau akaun tu untuk personal, maka tak ramai follower pun takper. Kalau untuk marketing dan lain-lain, lagi ramai lagi bagus. Tapi untuk first impression, lagi ramai follower, lagi besarlah perhatian yang kita perolehi dalam Twitterjaya. Tak boleh lari dari fakta ini.


Tapi, bila follower dah ramai, apa yang ditweetkan pun kena hatihati. Ada masa yang membaca tu, mood dia baik. Ada masa, dia ialah wartawan Melodi yang suka quote tweet orang dan bikin panas. Bila follower dah ramai, agak-agak arr perangai men spam timeline tu. Sebab bila asyik tweet luu ajer yang masuk, TL tu penuh muka luuu ajer. Sampai orang kena scroll jejauh pulak nak cari tweet dari balak dia. Lagi satu kena perati bila follower dah ramai ni ialah tabiat menjawab good morning. Kalau lu nak jawab satu-satu good morning orang, alamat sampai ke tengahari lah TL ni penuh dengan ucapan luu ajer. Agak-agak atau kreatif la nak menjawab mensi.
Ada orang tweet benda-benda yang series, menjaga reputasi alter egonya. Ada yang guna akaun tweet macam chatbox. Berborak dengan sorang  pun nak pakai public. Direct Message (DM) jer lah.


Apapun niat, misi, pemahaman korang tentang Twitter, gua cuma nak kongsikan disini bahawa gua memang suka ini teknoloji. Walaupun ada kekurangannya juga, gua rasa twitter akan stay untuk beberapa ketika lagi dalam ranking tertinggi sebagai medium social media pilihan. Dan sementara ia masih ada di sini, Lets get the class started!

Friday, January 6, 2012

Some videos from my journey

Do you know why I comment KTM so much? Because I LOVE the system, the view. I just hate the people who's running it. Like this country for instance. I LOVE MALAYSIA. I just hate the leaders who run it.

Anyway, below are some videos of the views from inside of the kemuter coach. I hope you guys see it the way I do...
This is when the train starts at Sungai Gadut



Monday, January 2, 2012

KTM tak pedulikan Pengguna

Kalau korang selalu guna perkhidmatan komuter KTM, korang mesti dah tahap biasa dengan kecibaian servis dan kepukimakan management KTM bab kemuter ni. Gua refuse nak biasakan diri dengan substandard ni. Sebab tu gua sentiasa maintain macam bagus. Ahaks.

Kalau korang ingat, dalam tahun ni (bulan Julai) ada kes yang lori melompat dari jejantas atas stesen ke dalam stesen KTM ni. Aftermath dari kes itu, ada beberapa bangku stainless steel yang terbiar sekian lamanya dalam keadaan bengkok sehingga (mungkin kebetulan) lah gua komen dalam blog ni, barulah bangku-bangku tu semua dialihkan.
Bangku stainless steel ni terbiar dari bulan Julai sampailah Oktober, kalau tak silap

Gua memang selalu naik kemuter dari stesen KL ni. Dan sesapa yang beli tiket dari pintu masuk arah Dayabumi/Pasar Seni, pasti akan lalu eskalator tinggi macam tangga Batu Cave tu. Ada dua eskalator: satu turun, satu naik. Sejak bulan Oktober lagi, hanya satu ajer yang berfungsi dan yang satu tu diorang set supaya jadi untuk naik ajer (common sense la kan?). Gua dah alam nak komen pasal benda ni tapi gua kasi chan lagi, laa... Lagipun gua dah ushar kat whiteboard dalam bilik meeting diorang yang diorang dah report masalah eskalator ni dan masih menunggu technician nak betulkan.




Tapi baru dua hari lepas, gua perasan eskalator ni duadua dah tak berfungsi. Dahlah menyusahkan makcik-makcik tua nak mendaki tangga yang tinggi tu, yang mana satu untuk turun, mana satu untuk naik pun gua tak tau sampaikan duadua dah jadi macam jalan dua hala. Pempaham jelah rakyat Malaysia yang berhemah tinggi dan bertimbang rasa ni masa nak cepat pergi kerja. Dia bukan kira sivik ke apa, yang dia pedulik ialah dia nak cepat. Dan laksana elektron yang bebas di orbit luar, mereka akan guna ajer tangga yang available dan akibatnya bila dah tengah-tengah bertembung dengan orang yang gunakan tangga yang sama dari arah bertentangan.

Point yang nak gua utarakan kat sini ialah perangai "takper". Masa soal bangku stainless steel yang ambik masa lama nak dialihkan, mungkin jugak pihak KTM buleh bagi alasan something like; "takper, itu sebagai peringatan kepada semua, apa yang berlaku pada hari sabtu itu" dan go all phylosophical about it. Tapi masalah eskalator yang barubaru ni tu adalah soal basic. Asas! Bila dah nampak eskalator tu jahanam satu, cepat-cepatlah hendaknya dibaiki. Gua taknak dengar alasan! Roller takder spare, laa. Kucing technician beranak, la... Bad communication laa. Dan last-last kita semua berpuas hati dengan penutup kata something like; "takper...."

Shit..
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...