Monday, July 16, 2012

'Blogger di kedai kopi'

Zaman sekarang, perkataan 'blogger' tu dah jadi perkataan biasa di mulut pakcik-pakcik dan posmen-posmen di kedai kopi, tempat gua biasa bekfes. Anak Pak Leman contohnya, ada blogshop jual karipap sardin. Pak Akob pula, menguruskan perniagaan ebooknya melalui blog-blog proxynya. Si Amat Posmen, dia ada enam blog. Blog kerja, blog personal, blog blogging, dan tiga lagi yang malas gua nak catit dah. Apapun topiknya pada pagitu, lastlast mesti pegi ke blogger jugak. Ini mengganggu aroma telur separuh masak yang sedang gua hadap sekarang ni. Dan sebagai tukang komen dari blog aderberani, ketergangguan flow brekfes masa menikmati telur separuh masakk, adalah no-no.


Menurut mereka ni semua, nama blogger sekarang dah makin busuk. Pak Akob yang dua tahun setengah menjual ebook dgn menspam komen box kat blog orang berkata, budak-budak sekarang bikin panas. Duludulu Pak Akob cakap, apa dia kencing pun, orang mesti klik link dia. Sekarang, nampak nama dia jer, orang terus blok pukal. Siap kena troll lagi.


Anak Pak Leman pulak pernah komplen yang blogshop karipap dia kena ban dek SKMM sebab ada budak komen kutuk BN dalam post resepi kek Lapis Sarawak dia dua bulan lepas. Terganggu jugaklah rolling duit anaknya, yakni mengganggu kehadiran Pak Leman di kedai ini sebab duit biasanya anak Pak Leman yang blogger ni, lah yang kasi.


Maidin tokey kedai pulak cakap, orang yang ada blogshop zaman sekarang, kalau nak masyuk kena embed logo-logo 1Malaysia. Takpun BN. Kalau dapat, ambik logo diorang yang berkelip-kelip tu. Gerenti lepas tapisan SKMM punyer, kata Maidin lagi. Telur separuh masak gua dah agak sejuk rasanya.


Apa yang dapat gua simpulkan berdasarkan rungutan masyarakat setempat ialah, perkataan blogger dah diterima oleh masyarakat macam perkataan 'paradigma' atau 'sukuk' yang bakal jadi buah mulut tapi tak ramai yang tahu apa maknanya. Sebagai rakyat Malaysia, makna 'blogger' pada gua ialah empunya blog yang tak pro pembangkang. Sesapa yang ada blog dan pro pembangkang, mereka tak dipanggil blogger. Mereka adalah budak-budak yang bikin pannas.


Ramai yang tak puashati dengan ekplanasi gua. Gua tarahal. Yang penting, telur separuh masak. Slurrrrpppp...


Published with Blogger-droid v2.0.4
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...