Wednesday, November 30, 2011

Mangkuk, Caught on Camera

Nampak tak ada adik pakai pyjamas kelabu yang pangku kat
mak dia tu? Lelaki pakai topi berbaju kuning tu ayah dia.

Tengok muka dua ekor mangkuk yang selamber buat muka sial
taruk beg dia kat seat. Sibbaik kemuter bergetar, muka tak clear

Macam biasa, gua balik dari Setia Jaya ke Sungai Gadut naik komuter. Dan macam biasa, tren sendat macam seluar bebudak zaman sekarang. Sampai kat area Serdang, ada satu keluarga naik, bawak anak-anak kecik dia. Takde sapa yang offer kan seat kepada makcik atau anak-anak dia. Gua rilek lagi. Tapi gua ushar-ushar jugak la kalau-kalau ada orang yang boleh gua ayat suruh dia kasi seat dia pada akak tu atau anak-anak dia.

Sampai kat area Kajang, orang dah ramai turun, akak tu dapat la duduk. Tapi sebab seat limited, ada anak dia yang terpaksa berpangku. Gua pulak keluar kejap nak buang sampah kat luar dan masuk balik ikut pintu belah sana. Masa gua lalu nak ke tempat asal gua, baru gua perasan ada dua mamat, betul-betul sebelah akak tu, selamber jer taruk beg kat satu seat. Apalah salah diorang ke tepi sikit, kasi anak dia yang berpangku tu duduk.

Tak kisahlah akak tu nak turun kat next stop ke.
Tak kesah lah kalau dah offer, akak tu kata takper ke.
Tak kesahlah apa-apa pun, tapi darah gua menyirap.

Dari jauh, gua snap gambar pertama. Tak puas hati punya pasal, gua pergi depan mangkuk-mangkuk tu dan snap (siap flash lagi) muka mereka. Nak sound, gua malas nak bercakap. Nak melempang, tangan gua sebelah pegang benda.

Pointnya di sini ialah, kat Malaysia ni, kita berjaya sebab timbang rasa. Dan pukimak-pukimak tak berpikir pasal orang lain macam mangkuk kat atas tu, patut kita cantas ajer. Kasi mampos.

Sekian, Aderberani?

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...