Tuesday, March 1, 2011

Pelacur Blog?


Seks. Pertemuan antara khitan dengan khitan. Ia suci jika berlaku selepas ijab kabul. Ia seronok jika berlaku suka-sama suka. Tapi secara keseluruhannya, ia adalah seks. Semua orang melakukannya tapi tak ramai yang membincangkannya. Depan public, semua kata kotorlah, jijiklah, bodohlah. Tapi bila main, habis aksi dalam buku karmasutra tu di-try nya.

Tapi aku nak cerita pasal pelacur blog. Pelacur blog secara bahasanya bermaksud pelacur yang menggunakan seks dalam meraih trafik ke blognya. Dalam budaya Malaysia, buat muka ayu, tunjuk cleavage, pakai ketat, itu dikira seksi. Dan orang yang menggunakan elemen ini SEMATA-MATA dalam meraih trafiknya, adalah pelacur blogger mengikut takrif ini.

Pelacur blog dari sudut terminologi pula, merujuk kepada golongan yang cari duit SEMATA-MATA dari blogging. Kira dia dah tukar trafik dia kepada wang. Dia blogging, bukan nak menyampahkan sesuatu, tapi semata-mata nak raih trafik. Kira kalau blogging tu seks, orang yang ambik duit dari seks ni kira pelacurlah. Kalau ikut takrif ini, maka semua blogshop adalah pelacur blog.


Sebagai memudahkan pemikiran, kita kaji semula kes Cik Kupukupu yang dikaitkan sebagai pelacur blog:

1) Cik Kupukupu ada mata ayu, pakai ketat kadang-kadang, dan ambik gambar ala-ala gedik gitew. Dia buat semua benda ni bukan sebab blog. Pompuan zaman sekarang sumer cam gitew. Sebab lojiknya, takkanlah dia pakai kontek lens masa blogging jer. Jadi kalau kita nak gunakan elemen pemakaiannya dalam hujah kita (dapatlak yang bercakap tu lelaki bujang yang tak alim nahi warak pun), ia menerangkan sesuatu tentang makrifat kita sebenarnya. Ni bukan point. Ni saja jerr..

2) Blog Cik Yuyu takde isik? Nilah perangkap blog Cik Yuyu. Pompuan kecik ni, sungguhpun nampak bimbo, amat intelligent sebenarnya. Jika tidak, masakan dia dapat menarik 2000 follower lebih dalam masa yang singkat? Takkanlah orang follow sebab terpukau dek mata tu jer. Aku bet, mata tu mengundang lagi banyak haters dari lovers. Jadi, mata itu bukan sebab follower naik. Aku pernah terkena dulu masa mula-mula nak komen blog dia. Setelah membaca tips menaikkan follower dia (walaupun kebanyakan tips tu avail dalam net), aku respek jugak sebab dia compilekan semua finding tu dalam satu entry.

3) Cik Yuyu punya PR bagus. Seperti yang korang boleh baca sendiri, sungguhpun telah dihentam oleh tahsapa-sapa ntah, Cik Yuyu boleh berterimakasih lagi kepada penyerangnya. Sungguhpun patutnya Cik Yuyu boleh endahkan ajer komen orang yang tak beridentiti, tapi dia profesional. Ada banyak hikmah yang boleh dijadikan teladan kepada blogger kat sini.

4) Mungkin Cik Yuyu pernah buat salah yang menginspirasikan entry tembakan tepat tersebut (sekadar bersangka baik pada culprit ajer). Kalau bukan dah nak pagi, masakan Cik SpekRosak ni berkokok. Pasti ada sebab musabab kenapa entry yang menyayat hati itu dikeluarkan sebab aku rasa, Cik SpekRosak ni bukan orang bodoh. Dan aku rasa, mesti Cik Kupukupu ada menyinggung perasaan ahli klan dia ke apa...Dia kan kepala (banarrrr)


Sebagai penambah perisa (lari dari topik), kita ikuti beberapa ciri yang berikut dan cubalah agar kita lebih menghargai orang lain dan belajar-belajar ilmu RD atau RENDAH DIRI. Jangan RT jer...


1) Orang datang komen kat blog dia. Orang tu tersilap cakap. Pastu pengkomen yang lain bahan dia LEBIH-LEBIH. Tuan tanah taknak backing pun orang yang silap tu atau silap-silap join sekali kengkawan dia. Mamat tu dah mintak maaf pun masih dibahan. Meleret-leret sampai dua tiga bulan, dok ulang-ulang point atau keyword tuuu jer. Ni lagi teruk dari pelacur. Ni dah tahap Nyah, nokkk.

2) Ada fan/follower yang baru nak berjinak dengan dia. Tapi sebab kengkawan dia dah influence dia, dia secara babi buta sokong tunnel vision kawan dia tadi dan mengata mamat tu dari belakang. Kan ke macam pelacur yang membincangkan pelanggan, tu. "Kau ketat, sebab tu dia follow kau..."


3) Memang sengaja cari blog yang ramai follower (atau yang baru nak naik) dan bagi komen panas kat sana. Ni lagi traffic monger dari Ben10. Siap buat entry kutuk orang lagi. Masa mula-mula update, taruk nama, kasi UP. Bila dah Up, tukar nama semula takut disepina. Bitches.

4) Buat ID lebih dari 1 dalam FB, tweeter dan blogosphere. Nak kata buat duit, takde iklan pula. Abih tu, apalagi agaknya yang dia nak dengan buat blog atau ID banyak-banyak? Apalagi? Nak perhatian la. Dengan Dato K, dia Mimie. Dengan Datuk S, dia ShaSha. Dengan orang yang dia jeles, dia anonymous. Ni lagi teruk dari skizo.

5) Kita follow tweet dia sebab nak ikuti frekuensi dia update blog (bila dah update, mesti dia tweet, ye tak?). Ni pulak, habis sampai dia nak pegi Mekahlah, masak dengan mak dialah, sampai nak berak pun nak tweet. Bila orang tweet balik, kasi pandangan, dia cakap kita nak ngorat dia. Pening aku.

6) Kutuk orang sebab pakai ayat cam gitew-gitew, tapi dia bagi 'virtual hug and kisses' kepada follower dia yang baru. Apa bezanya? Fifi gifi mamfos.

7) Buat entry pastu taruk butang komen. Bila komen, dia moderatekan. Takyah pakai alasan spam tu. Jijik la. Takpun, dia balas: ni blog aku, suka akulah!. Kalau camtu, tulis je dalam buku latihan, pastu simpan bawah tilam, jangan menyemakkan server! Hahaha.

8) Paling lawak, dia kutuk (dan gelar-gelar) orang (dalam tweetnya) pelacur. Belakang, GURU yang dia hormati pun follow 'pelacur' tu. Kahkahkah.


Semoga bulan tiga ni lebih ceria. Selamat membaca!




p/s: Tapi peliknya, jika kita dah memang berkawan dengan orang yang nak masuk neraka, narkasis, orang gila (yang ada surat doktor), atau orang yang mengaku padangannya rosak, patutnya apa sangatlah tambah sorang lagi pelacur dalam senarai tu, ye tak? Ke, ye ke?

p/s: Aku? Aku memang cam-whore, attention-whore, fame-whore, blog-whore or what ever whore you would like to call me. Whoring is an industry and we're making money!

15 comments:

y u y u Z u l a i k h a said...

:)

Along Tapa said...

kahkahkah...tersenyum cik yuyu...dan aku rasa ayat ko dalam entri ni memang nak mintak penampor la bro...sejibik kena batang hidung..takde yang terselamat...

bab whore dalam blogging ni, memang ada...aku tak gelarkan diorang blog-whore...aku anggap diorang manusia dalam kotak...tak dapat terima fikiran luor kotak yang lebih lapang..


Gorengbaek - Kenapa Along Tapa sorokkan identiti....

Hangit Habis dah - Mujur...

Kerat Senget - Soffie Soffea's

Dark Half said...

biasanya org yg cakap org lain whore, dia lagi bapak whore. tapi biasa la manusia, sendiri punya perangai x pasan, org lain dia perasannn sgt

eszol raar said...

rencah hidop

Irwan said...

kalau takde kriuk-kriuk asli (rencah), tak mee GORENG sedaap laaaaa....

dark: so what do we call those who claim to be a whore? HO'es? hehehe

Siti Zafira said...

Haha.. Serius ketawa berguling-guling baca entri ni. Rasa macam tengok cerita Chapalrela pun ada, huhu.

Tapi ada sesetengah blog yang moderate comment sebab dia takut juga kalau spam masuk kan? Hehe. Bukan cover diri eh. :p

BTW, suka bila anda mention "Ini blog aku, suka akulah." Seriously, rasanya tak payah cakap macam tu kot. Orang lain yang tak tahu apa-apa baru datang dan nak baca blog dia, tiba-tiba ada statement macam tu kat tepi ke, kat atas ke, atau tulis besar-besar ke, terus jadi moody. Macamlah reader tu buat salah. Apa-apalah benda macam tu kan? Haiyo..

Irwan said...

Itu yang saya cakap tu: kalau tulis dalam blog, pastu tak kasi orang baca, baik tulis dalam buku latihan sekolah, dan simpan bawah tilam bila dah sudah...

Bila kita jumpa remark yang sedemikian, tahulah kita bahwa hanya pujian yang diterima. Yang lain dari itu, akan diperlakukan mengikut mood tuan rumah...

Saja jer tu...

ZACK ENTRY said...

terima kasih kerana komen blog..

walaupun isu ni dah nak lupa..setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza..

kita ni lelaki, sensitif tu berbeza dengan yang perempuan..

btw, rasanya dalam entry takda mencarut, cuma guna huruf besar jer..

apapun, selamat berblogging..:)

Irwan said...

thanks for coming, zack

Pendekar Berkuda said...

kalau tuan tanah ada kat depan sekarang ni...

memang nak belanja makan mee GORENG~~!

Serius terpikat.. Jujur telur aja...

takde selindung punya.

hahah..

Irwan said...

Terima kasih tuan pendekar kuda. Cuma tuan janganlah rage sangat sampai carut-carut..

anyway, jom kita osom sapa dapat cubit yuyu..hahahaha

podeh3 said...

die period tu, jgn kacau die. tapi x kan manjang period je kot. agak2 la kan. heh3..

Bro Fit said...

wahh detail benar penerangan bro.. bersungguh-sungguh aku baca.. biar ar hal ni.. lama-lama senyap ar tu..

Irwan said...

Bro Fit: Detail? Takde ah. NAk detail, gi baca Goreng Baek dari Along Tapa (kat sidebar kanan)

Cuma menerangkan kepada diri sendiri apa diri sendiri paham dari isu ini.

Tang twitter kat bawah tu ajer provokasi.

dong dong23 said...

louis vuitton outlet
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
adidas outlet store
pandora jewelry
christian louboutin
nike air huarache
louboutin pas cher
adidas shoes
fitflop sandals
nike outlet
basketball shoes
louis vuitton outlet
oakley sunglasses
rolex watches
nike roshe run
michael kors canada
michael kors outlet clearance
louis vuitton outlet
ralph lauren outlet
michael kors outlet
nike air max
kate spade handbags
oakley sunglasses
michael kors handbags
louis vuitton handbags
adidas originals
true religion jeans
michael kors purses
christian louboutin shoes
true religion
cheap oakley sunglasses
replica watches
jordan concords
kobe 9
michael kors outlet
celine handbags
polo ralph lauren
nike free run
replica watches
20167.21wengdongdong

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...