Thursday, December 29, 2011

Salutasi kepada seorang pejuang - Annisa

Annisa 8 Februari 2001- 22 Disember 2011


Hari ini genaplah seminggu perginya seorang pejuang...

...salah seorang dari dua pejuang...

...yang berjuang dari saat dilahirkan hingga ke akhirnya...

Al-Fatihah kepada Annisa
kulupsakah.blogspot.com
@ronasina


Jadi, sekali lagi....

Support #Hope2Walk


Monday, December 12, 2011

Kebankrapan Syarikat Bas Henti Henti di Seremban

Pelik gua bila mendengar kat berita yang syarikat bas henti henti di Seremban boleh bankrap. Kononnya syarikat dah bertahun tanggung kerugian dan terpaksa ambik business decision dengan mengangkat bendera putih. Last last, kerajaan Negeri Sembilan pulak yang kena take over syarikat syarikat ni demi memastikan rakyat marhaen (macam gua) dapat ke sana ke mari menggunakan sistem pengangkutan awam.

Kalau korang taktau lagi, kat Negeri Sembilan ni, dah ada stesen kemuter baru. Dulu kemuter sampai seremban jer. Sejak May 2011, route dah extend sampai ke Sungai Gadut. Tak lama lagi sampai ke Rembau dan projek ni sebenarnya bersambung sampai ke Gemas. Tapi gua syak stesen stesen yang selepas Sungai Gadut akan kaput sebab masalah dengan sistem bas henti henti kat area N9 ni yang memang cam sial.

Bukan takde orang nak naik. Kau tengok ajerlah orang kat stesen bas Terminal One seremban time2 peak hour, orang tua muda berebut rebut nak naik bas. Gua tak salahkan mereka sebab frekuensi kehadiran bas memang rendah dan kalau mereka terlepas, alamat kena tunggu koman koman 30 minit for the next one.

Gua sebagai penggiat sistem kemuter KTM (yang pukimak) dan pengomen sistem pengangkutan awam secara amnya, telah bertungkus lumus mengerutkan dahi mencari punca kepada kegagalan syarikat syarikat bas ni. Dan setelah berpuluh temuramah, beratus cawan teh tarik dan berkepil kepil tiket bas, gua telah sampai ke satu penemuan yang menarik. Punca kegagalan bas henti henti sebenarnya adalah kerana PEMANDU BAS YANG TAK AMANAH.

Dulu dulu, bas ada konduktor. Sekarang, pemandu bas yang kutip duit. Tapi sejak implementasi sistem 'masukkan duit dalam tabung' orang ramai yang jarang nak menyediakan tambang tepat selalunya akan bayar pada driver bas ajer. Kat sinilah masalahnya. Driver bas bukan masukkan duit tu dalam tabung tapi masukkan dalam poket mereka. Malah, ada yang berpakat dengan supervisor tukang check tiket tu dan tong tong keuntungan. Akibatnya, perut pemandu semakin boroi, sementara syarikat semakin lingkup dan servis bas semakin merudum. Dahla immigrant yang tak berdeodoran semakin ramai yang naik, makin naik lemakla mereka menjaring duit2 ni dari masuk ke tabung.

Isu ni kena ditangani segera kerana jika tidak, yang efek ialah rakyat marhaen dan immigran, sistem ekonomi yang bergantung kepada mobiliti konsumer, serta gua yang kadang kadang balik atau pergi kerja naik bas sebab kepukimakan KTM tiada penghujungnya.

Satu solusi yang boleh diambil ialah dengan mengimplimentasi sistem kad prabayar macam yang RapidKL buat. Melalui cara ini, driver dah takleh nak songlap duit tambang. Mereka kena berenti dan hangkut lebih ramai lagi penumpang untuk upkan keuntungan kompeni dan lelama pengguna akan mula percaya kembali ke sistem pengangkutan awam.

Kalau tidak, maka program GTP serta kempen gunakan sistem pengangkutan awam yang digembar gemburkan oleh kerajaan hanyalah omong kosong dan hanya applicable di bandar bandar besar. Orang kampung dan suburbia cam gua, terpaksalah bekerja dengan lebih keras, berhutang dengan bank nak beli produk Proton yang tak pernah tak cibai tu dan turut serta dalam meningkatkan kadar trafik jem dan penipisan ozon dek pelepasan asap karbon monoksida.


Well, artikel ni patutnya lagi power tapi sebab gua taip benda ni sambil berdiri beratur nak naik bas Southern dan gua rasa macam nak pengsan dek bau badan immi yang macam bau habuk papan, maka gua tamatkan kat sini dulu.


Simpan point power untuk posting seterusnya. Ngeh ngeh ngeh.


Published with Blogger-droid v2.0.1

Friday, December 2, 2011

Majlis Perbandaran Nilai mangkuk

Ayam Golek Madu memang dah terkenal kat Rembau

Aku ingat lagi, pada tahun bila entah aku nak bukak gerai ayam golek kat tepi jalan menghala ke Rantau dekat dengan Stesen Kemuter Sg. Gadut, Seremban (opposite Nursery Zig Zac Power yang dah tutup sekarang). Kami mula pada awal pagi, setup bembarang, taruk signage dan by tengahari dah ready nak take order.
Seremban Selatan or Sembansatan?
Tapi, belum sempat pun customer nak datang, bebudak dari Majlis Perbandaran Nilai (apahal pulak kat area Sungai Gadut bawah Nilai?) pulak yang menyinggah datang naik lori bergerigi mereka. Diorang kata tempat kami open tu tak boleh berniaga. Kami argue dengan menunjukkan ada apek yang jual kelapa pandan yang dah bertahun lamanya tak jauh dari kami. Salah sorang dari brader MPN tu angkat-angkat kening sambil ugut kata kalau by the time diorang balik lunch kedai kami tak tutup, diorang akan tapau semua kelengkapan kami dan kena denda. Aku tanya camana nak settle masalah ni dan diorang senyum-senyum. Pahamla aku. Aku yang pada masa tu kuat ketabligh-an nya, jawab kalau camtu, baik aku tutup ajer kedai ni dari makan duit haram. Maka aku tak jadi berniaga kat situ.

Ni gambar diambil pagi tadi. Kelas punya tanda peringatan.
Sungguh road safety. Mesti MUFORS respek, ni. Dah 2 hari, dowh
Dalam minggu ni, aku yang berulang-alik naik komuter dari Seremban Selatan ke Petaling Jaya, mesti melalui satu simpang kat jalan keluar area Seremban Selatan tu. Dan betul-betul sebelum keluar dari simpang tu, ada longkang yang ditutup dengan gril besi. Dah dua hari aku perasan gril tu tah mana perginya, mengexposekan lubang longkang yang kalau kenderaan lalu, gerenti jahanam sport rim punya. Warga prihatin telah meletakkan sedikit semak samun sebagai tanda kepada pengguna jalan raya agar mengelak dari lubang tu.

Yang tak perasan akan tetap bawak laju jugak.
Point yang nak aku ketengahkan di sini ialah, kau tengok, betapa celakanya penguatkuasa kat tempat kita ni. Bila kita nak bukak perniagaan, dia kacau kita. Bukannya nak kasi advise camana kita boleh teruskan perniagaan kita dan bagi mereka lebih banyak wang lagi dengan kutipan cukai dan permit, tapi dia terus cantas dan ugut kita. Kalaulah aku bagi dia rasuah the first time, agak-agak diorang datang lagi tak setiap tengah bulan mintak lagi? Atau at least pau ayam-ayam golek aku? Adakah ini tanda mereka inilah sebab kenapa SME dan peniaga mikro TAK BERJAYA sejak zaman Mahathir? Atau adakah ini kes terpencil? Bullshit la terpencil. Aku dengar masalah yang sama jugak berlaku kat Rembau dan Seremban. Atau adakah ini maknanya orang Majlis kat area N9 ni makan rasuah dan celaka-celaka belaka?
Rupanya pada waktu malam. 
 Kat sini juga kita lihat, betapa diorang ni tak reti menjaga kawasan diorang. Baik Seremban Selatan ni dijaga oleh gangster India atau Cina yang RELA ajer. Lagi baik. Mentang-mentanglah kawasan Seremban Selatan ni banyak non Malay, so diorang anak tirikan la? Untuk pengetahuan korang juga, dalam Seremban Selatan ini juga ada banyak bangunan (bukan rumah teres, beb! BANGUNAN) tak siap yang merugikan tanah dan ruang. Sekarang ni, para oportunis dah convert bangunan bertingkat-tingkat tu jadi sarang burung lelayang. Ni kalau Majlis tahu camana nak pau ni, gerenti dah lama kena ni, kan?
Sungguh prihatin la Majlis Perbandaran Nilai. Dah dua hari dah.
kalau malam ni masih macam ni lagi, genaplah 3 hari
Korang kira nasib baik aku tak tulis point ni ala-ala wartawan atau Karam Singh Walia. Korang kira nasib baik sebab aku tak buat interview atau ambik gambar penguatkuasa korang mengular sekitar Taman Tuanku Jaafar dan Seremban Jaya. Korang kena ambik positif amender yang aku cakapkan ni walaupun aku tau korang bukan pedulikpun sebab aku ni bukan anak MB atau kroni.

Aku hanyalah seorang mamat yang dok kat Seremban Selatan, kan? Fak laa

Wednesday, November 30, 2011

Mangkuk, Caught on Camera

Nampak tak ada adik pakai pyjamas kelabu yang pangku kat
mak dia tu? Lelaki pakai topi berbaju kuning tu ayah dia.

Tengok muka dua ekor mangkuk yang selamber buat muka sial
taruk beg dia kat seat. Sibbaik kemuter bergetar, muka tak clear

Macam biasa, gua balik dari Setia Jaya ke Sungai Gadut naik komuter. Dan macam biasa, tren sendat macam seluar bebudak zaman sekarang. Sampai kat area Serdang, ada satu keluarga naik, bawak anak-anak kecik dia. Takde sapa yang offer kan seat kepada makcik atau anak-anak dia. Gua rilek lagi. Tapi gua ushar-ushar jugak la kalau-kalau ada orang yang boleh gua ayat suruh dia kasi seat dia pada akak tu atau anak-anak dia.

Sampai kat area Kajang, orang dah ramai turun, akak tu dapat la duduk. Tapi sebab seat limited, ada anak dia yang terpaksa berpangku. Gua pulak keluar kejap nak buang sampah kat luar dan masuk balik ikut pintu belah sana. Masa gua lalu nak ke tempat asal gua, baru gua perasan ada dua mamat, betul-betul sebelah akak tu, selamber jer taruk beg kat satu seat. Apalah salah diorang ke tepi sikit, kasi anak dia yang berpangku tu duduk.

Tak kisahlah akak tu nak turun kat next stop ke.
Tak kesah lah kalau dah offer, akak tu kata takper ke.
Tak kesahlah apa-apa pun, tapi darah gua menyirap.

Dari jauh, gua snap gambar pertama. Tak puas hati punya pasal, gua pergi depan mangkuk-mangkuk tu dan snap (siap flash lagi) muka mereka. Nak sound, gua malas nak bercakap. Nak melempang, tangan gua sebelah pegang benda.

Pointnya di sini ialah, kat Malaysia ni, kita berjaya sebab timbang rasa. Dan pukimak-pukimak tak berpikir pasal orang lain macam mangkuk kat atas tu, patut kita cantas ajer. Kasi mampos.

Sekian, Aderberani?

Friday, November 25, 2011

Jom support Hope 2 Walk

Kami di blog aderberani.blogspot.com menyarankan kengkawan semua menyokong dan menyebarkan kempen ini di blog, twitter dan FB masing-masing. Sapa tak support, memang mangkuk. Sila klik ke sini untuk keterangan lanjut 



Kebiasaan


Naik komuter dan terlihat sepasang kapel duduk mesra-mesra. Mula-mula diorang cover-cover gak la. Tapi si awek makin lama makin menjadi-jadi. Dia pulak yang mengacah-acah nak comolot si balak. Sampaikan si balak terpaksa cover kawasan crotch dia. Stim kot. Semua yang memandang, termasuklah aku yang dulu-dulunya singa, hanya diam ajer tertunduk. Alaaa....Standard arrr

Aku pernah bersesak naik keretapi di China. Dan aku pernah dengar serita pengalaman orang yang naik keretapi di India dan London Subway. Tapi semua cerita mereka takleh celen cerita aku. Satu petang, masa tren komuter dah berapa kali batal dan lewat, tah camana, sampailah sebijik tren. Orang ramai yang nak balik kerja, bersesak-sesak menyumbatkan diri ke dalam koc yang sempit. Semua nak dok dekat dengan pintu. Kawasan tengah koc kosong. Ada yang terjerit suruh orang masuk ke dalam tapi keadaan tak bergerak. Aku terasa aku ditolak dari belakang. Aku berpaling. Kelihatan seorang kakak bertudung dan speki menolak aku. Aku ushar mata dia sambil mengerutkan dahiku tanda tak suka dengan perbuatannya. Dia jegilkan matanya dan terus menolak aku. Aku beri laluan dan keluar dari stesen dan ambik bas ajer. Bila aku cerita kat member aku yang dua orang tadi, diorang menganga. Bila aku cerita kat orang yang biasa naik komuter, diorang kata; alaa...standard arrr.
Menusan di Pavi dengan kengkawan. Tetiba datang sekumpulan budak berpakaian ala Cosplay siap celak kat mata menghampiri tong tempat kami merokok. Diorang pun keluarkan rokok mereka. Member aku memberi isyarat kening kat aku mengatakan secara telepati; bebudak lagi dah isap rokok. Budak-budak keluarkan Dunhill, Marlboro Light, Winston. Aku menyembunyikan rokok seludupku dan pergi ke tong kat belah tiang yang lagi satu. Bila line dah clear, aku menyatakan kekagumanku dengan had umur para perokok di Malaysia. Dan kengkawan aku menjawab, alaaa...standard arrr...

Hujung minggu menonton TV bersama keluarga. Rancangan kegemaran ialah buletin artis yang kebetulan ke udara di waktu lunch. Terpampang liputan majlis perkahwinan artis yang gilang gemilang yang dulu-dulu kami hanya baca dalam novel-novel hikayat sakti. Lepas tu, ada slot liputan kes penceraian artis yang baru 2 tahun kawin. Aku menyatakan kekagumanku dengan jangkahayat rumahtangga para role model Malaysia ni dan isteriku kata, alaa...standard arr. Tukar pasangan macam tukar henpon.

Banyak lagi standard-standard baru yang mula tumbuh kat Malaysia ni. Dan semuanya adalah nilai-nilai yang dulunya adalah taboo zaman aku membesar. Bebudak kecik kecik lagi berkapel pegang-pegang tangan, peluk cium. Mak bapak bawak anak-anak kecik keluar jenjalan di tengah malam. Surau, masjid dan public transportation yang hanya dipenuhi oleh imigran. 

Sebagai tukang komen yang bermata kritikal dan berlidah laser, aku sendiri pun dah kompius, apa yang patut atau tak patut dikomen. 

Saturday, October 22, 2011

Komuter Pukimak Kerana...


Seperti biasa, segmen Memaki Sistem Komuter dan segala di antaranya kembali lagi dengan isu-isu lapuk tetapi hangat yang berkaitan dengan sistem pengangkutan awam yang paling efisien dan terbaeeerk di Asia Tenggara: sistem komuter Malaysia.

Sistem Komuter kita ni bukanlah besar atau kompleks sangat pun macam London Subway ke. Dan jumlah penumpangnya pun taklah sehardcore macam pengguna di China yang sesak dia sepanjang masa. Dan takdelah pulak setakat ni ada kes-kes jenayah atau isu besar yang melibatkan KTMB atau keretapi terbalik ke. Tanah runtuh pun Alhamdulillah takde. penumpang pun semua baik-baik belaka walau kengkadang time pagi dan petang tu ada jugaklah sorang dua yang celaka main tolak-tolak tapi semuanya kira normal, laa.

Jadi, apa masalahnya KTMB taruk effort sikit dalam mengemaskini dan menambahbaik kan lagi apa yang diorang kata dah cukup baik dah tu? Apalah salahnya taruk sorang penjaga kaunter kat stesen besar macam stesen Kuala Lumpur tu selepas pukul 9 malam? Tak pun, upahlah sorang macha jadi tukang tempat tukar syiling sebab mesin auta-matik yang korang harap-harapkan tu, hanya terima wang kertas yang crispy new ajer. Kedai kuda pun ada sistem yang lebih efisien nak dapatkan duit dari orang ramai, tahu tak?

Ni tidak. Bila komplen kat abam KTM berbaju biru BN tu, ada yang sampai siap cakap kat kita; kalau tak suka naik tren, sila naik bas. Takpun, kita pulak yang jadi pendengar dan penenang kepada rungutan si abam KTM yang tak puas hati dengan 'orang atas' dalam organisasi KTMB tu sendiri.

Dah berapa tahun dah sistem railway dan perkeretapian kat dalam Malaysia ni dah wujud? Dan kenapa aku rasa sistem komuter kita ni macam tak berubah-ubah (kalau bukan semakin buruk) sejak dari mula ia dilancarkan? Dan kenapa balik-balik aku dengar alasan yang sama: KTMB ni GLC lah. Orang kerja KTM ni makan gaji buta lah. Orang bawah tak puas hati dengan orang atas lah. PM tak naik komuter lah. Berapa lama kita nak puas hati apabila perbincangan sebegini berakhir dengan racial remarks pasal ketakbergunaan bangsa Melayu dalam membuat kerja?

Hai entahlah. Apa yang orang kerdil macam aku dan kau boleh buat hanyalah mengomplen. Walaupun kita tak tau sapa yang dengar atau sapa yang ambik tahu, sekurang-kurangnya kita tak terus terbelenggu dengan rasa tak puas hati yang patutnya takde. Buang masa betul la komuter Malaysia, ni.


Ni besok beli tren made in China ni, tahapa pulak la bullshitnya kang ni. By that time, mamat yang buat keputusan beli kat mana tu, dah bla. Yang tinggal? Ni! Rakyat marhaen yang tak berduit ni.




 IRWAN 


@ 
 i am just another commuter yg mahu some decency and sense dalam workmanship 
»
 IRWAN 


 takde koc untuk bapuk dan tomboy. Eh?
 IRWAN 


 tak tukar2 suara awek yg buat pengumuman dalam koc tu
 IRWAN 


 tak extend sampai ke utara. Cuba buat, senang2 jer reduce kemalangan waktu perayaan
 IRWAN 


 kaunter tiket pekat dengan bau rokok. dah macam bau kedai snooker dah. Bukan xleh isap rokok ke dlm stesen?
 IRWAN 


 tak taruk ionizer kat aircond. Isu bau ketiak bukan baru beb, tapi apa yg dorang buat? Abam KTM pun xpakai odorono?
 IRWAN 


 rakyat mesia sumer kaya raya dan tak naik komuter. Dan kat mesia cakap org kaya je yg masuk tibi
 IRWAN 


 tak ajar cara penumpang nak handle big baggages. Pepagi indon mesti bawak beg besar mesin basuh. Tahapa lah isiknya tu
 IRWAN 


 sibuk bincang dgn singapore Railway tapi stesen sendiri bocor sana sini bila hujan
 IRWAN 


 duit dah habis rolling buat stupid, non value added buntings and banner
 IRWAN 


  walhal Menteri Pengangkutan pun tak ambik pedulik
 IRWAN 


 tangga2 kat stesen yg hot mcm Setia Jaya takde escalator
 IRWAN 


 takde TV dalam tu. Taruklah TV sebijik, pastu siarkan dakyah kerajaan. Itupun nak kena ajar. Bongok!
 IRWAN 


 the coaches are poorly maintained, if maintained at all
 IRWAN 


 seat tak ergonomik. BAyangkanla gua yg naik dari sungai gadut ni sampai ke Setia Jaya HARI2. Mau tonggek beb
 IRWAN 


 lawak bodoh yg dia tampal kat atap koc tu. Tukarlah seminggu sekali ke...Gugel jer jokes tu. Payah apa?
 IRWAN 


 takde tandas dalam koc. Akibatnya, link between koc berbau hancing.
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...