Friday, June 22, 2012

Wattpad pulaaaak

Sempena ledakan informasi dan hemfon android, gua sebagai pengomen tegar dan penulis yang macam bagus, kenalah kipap dengan trend semasa. Dan gua belajar satu benda baru, semalam.

Bila orang dahada hemfon android, KENA lah ada data plan, ye tak? Kalau takpun, at least ambik pekej RM2 sehari untuk 100MB dari @maxis_fucks. Barulah boleh aptudet dengan status-status dan tweet-tweet kengkawan kita. Gua on the other hand, adalah masih seorang penuit via txt yang tegar. Dan ketegaran gua itu, boleh korang selidiki dengan mengugel perkataan #fuckmaxis.

Tapi lately, server Twitter kerap buat hal membuatkan ramai penagihnya berasa sunyi dan meroyan lantas beralih ke dalam blog demi mencari kepuasan bahan bacaan. Tapi bila baca blog pulak, kefokusan diorang menjadi celaru sebab biasanya nak baca blog ni, best kalau baca banyak-banyak blog. Dahla tiap satu blog nak loading applet iklan tu sikit punya lama, masih ramai juga mangkuk masih meletakkan lagu-lagu autoplay tiap kali kita jenguk blog dia. Mengabeskan bandwith betul. Takpe lagi.

Terimakaseh kepada Playstore atau AppsMarket, kini dahada Wattpad dimana kita boleh download bukubuku yang ditulis secara santai atau series secara PERCUMA. Ya, rakyat Malaysia, PERCUMA.

Gua baru jer jumpa benda ni, jadi gua tak bleyla nak komen lebih-lebih. Kang ada orang dari 'scene' Wattpad butthurt plak kang. Jadi demi menyelongkar misteri dan merungkai fakta, gua dengan selamba narsisisnya, merisaikelkan dua artikel gua ke dalam Wattpad ni. Lu orang boleh cuba bacanya di sini http://www.wattpad.com/5292263-cubaan-untuk-seram dan di sini

http://po.st/T6kiDe . Yang paling mustabahak ialah, bila dah baca tu, silalah kasi komen dan vote agar gua terus tertipu dan beria-ia nak upload banyak lagi cerita free ke Wattpad.


Gua taktau apasal hasil seni yang gempak gua tu tak keluar masa kita search buku bawah kategori dan gua nak pegi belasah mamat Kanada tu kejap. Sementara tu, checkout wattpad.com/akuskizo . Install la apps ni dalam hemfon korang dan posing nampak macam akademiklah di dalam kemuter masa membacanya di depan aweks.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 15, 2012

Skil Menulis Bersama Gua

Orang tanya, berapa cepat gua boleh buat satu cerita. Gua cakap, gua boleh buat apa-apa cerita ajer. Dari benda series ke benda separa series. Dari benda lawak ke benda supernatural. Babbab cerita konspirasi ni, lagi gua suka. Bab politik dengan agama jer kepalahotak gua agak slow. Nak kena pegi surau dengar ceramah politik dulu baru dapat idea. Peh.


Nak mengeluarkan cerita tu, cepat jer. Gua duduk, setting jari jemari atas papan kekunci, dan mula menaip. Masa gua mula menulis, gua main taram jer. Ikut flow. Biasanya gua akan straight menulis lepas duatiga pam nusan. Dengan lubang idung yang masih berasap lagi, serta peparu yang penuh candu, gua straight menaip.


Gua biasanya tak pikirkan sangat amender yang gua nak tulis, sebenarnya. Takde nak buat flowchart atau nak catit isik penting. Gua terus menaip, jer. Masa gua menaip, gua lebih fokus kepada ejaan serta lojika ayat-ayat yang dah gua buat. Gua taip atau tulis dulu ayat pembuka. Lepas tu ada tak apa-apa yang gua nak kena terangkan pasal ayat pembuka tadi. Kalau takde, gua akan buat ayat lain pulak. Biasanya, ayat kedua ada kena mengena dengan ayat pertama. Barulah satu perenggan tu, masa nak baca nampak macam ada wacana, tapi satu point pun tarak.


Pada perenggan kedua, apa yang gua tulis biasanya ialah lanjutan kepada point yang tercetus dari perenggan pertama. Kalau gua bangkang idea tu, apa jadi? Kalau gua pro idea tu, apa jadi? Gua biasanya akan explore apa akan jadi jika apa yang terjadi adalah seperti apa yang gua budget akan terjadi. Skil menaip gua biasanya mencapai kelajuan turbo bila dah sampai perenggan ni. Biasanya, tangan kanan akan banyak bekerja menekan button disekeliling keyboard, sementara tangan kiri fokuus pada jari telunjuk yang menekan butang 'A' sahaja. Tapi nak sampai ke kelajuan ini bukan senang. Bila angin gua tengah baik, tumbang gaklah nusan sebatang. Kalau tak baik, boleh cecah empat hingga lima batang...peh.


Pada perenggan ketiga pula, gua biasanya dah malas. Gua sama ada akan simpulkan dua point yang bertentangan tadi, atau ulaskan apa point gua menulis semua benda ni. Biasanya, point tu gua dapat setelah membaca balik perenggan-perenggan yang gua dah siapkan. Kalau perenggan tu macam tak masuk akal, gua terbalik-terbalikkan susunannya. Kalau perenggan tu sekadar paradox, gua akan tutup dengan menutup paradox itu dengan paradox yang lain. Kira macam tu, lah. Kasi nampak macam gua memang ada motif menulis semua benda ini, padahal kepalahotak tengah buntu.


Dahabis tulis semua, baru gua pikir nak tulis tajuk dia apa. Part ni yang gua lemah. Part ni biasanya makan masa berhari-hari, kadangkala berbulan-bulan lamanya. Kalau dahada tajuk, senang. Lu bagi tajuk, gua tanya bila mau.


Sekian


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, June 8, 2012

GTP Public Transportation? Stop Joking please

Sistem pengangkutan amatlah mustahak dala pembinaan ekonomi setempat. Sistem transportasi kepada masyarakat, adalah umpama hemoglobin kepada badan. Takde hemoglobin, takdela oksigen yang sampai dari peparu ke sel atau takdelah bahan kumuh dibawa dari sel ke peparu/hati.


Kembali ke topik, bila sesuatu tempat tu ada masalah dengan sistem pengangkutannya, maka tempat tu dah bersedia untuk pupus dari ingatan rakyat. Kita takkan nak pegi ke shopping kompleks yang susah nak dapat teksi atau bas. Kita takkan naik teksi pegi town kalau barang-barang yang dicari boleh ditemui dari van yang memekak tekan-tekan hon jual sayur pepagi tu. Malah, kita takkan keluar rumah pun kalau kita tau nak dapat teksi/bas itu sukar. Baiklah, rasanya by now, kita semua dah setuju yang sistem pengangkutan awam itu mustahak. Ni kita cerita untuk rakyat yang tak mampu. Untuk orang-orang yang macam aku. Untuk orang-orang yang kaya raya macam 75% percentile rakyat negara ini, isu-isu dengan sistem pengangkutan awam ni, diorang tak ambik port. Semua ada BLM maaa.


Maka di sini, peranan bas, teksi, kemuter dan LRT menjadi mustahak. Sampai bila kerajaan asyik nak fokus pembangunan dalam bidang ini cuma di bandar-bandar besar ajer? Padahal, kebanyakan duit yang dikumpul dibandar tu, datangnya dari orang-orang kampung yang datang jenjalan kat town.


Tak cukup dengan masalah sistem bas henti-henti yang lingkup satu semenanjung, dengan mutu perkhidmatan kemuter yang nampaknya takkan berubah selagi BN tak tumbang, industri perteksian juga diambang bahaya, sebenarnya....


Dari sudut pemandu teksi, acapkali kita dengar kes pemandu teksi dirompak, dikasari, ditipu oleh penumpang. Dahlah nak dapatkan penumpang kat area luar bandar lebih tidak pasti kebarangkalian berjayanya dari pergi memancing, memperjudikan keselamatan diri lagi, tak cerita lagi masalah-masalah teknikal dan dokumentasi dari pelbagai pihak macam JPJ, polis, SPAD, persatuan pemandu teksi dan segala uwan dan atok lagi. Dapatnya ada la duaploh hinggit, yang mengepaunya nak dekat tigaploh lima hinggit tetiap hari. Dahla bukannya boleh main angkat jer penumpang. Kang pasal nak dapatkan RM15, nyawa tah kemana teksi tah kemana. Kalau driver perempuan, lagi la mencemaskan.


Dari sudut pengguna teksi pulak, masalah nak dapatkan teksi yang reliable amatlah susah. Bila dah jumpa yang reliable, dah ada kepercayaan, abam teksi terlupa batas customer-supplier pulak. Tak cukup dengan tu, tak cerita lagi sex maniac yang jadi taxi driver, perompak atau ex-kaki mabuk/dadah yang bilabila masa jer diorang boleh triger dan hulur pisau kat leher kita. Imej cab-driver atas jalan dah memang jelek maka tak hairan jika mereka bertindak sebijik seperti yang kita labelkan mereka.


Dari sini kita lihat secara umum masalah dalam industri teksi dan peranannya dalam menentukan kejayaan GTP public transportation ni. Teksi hanyalah satu contoh. Banyak lagi benda yang perlu dibuat nak ubah sistem pengangkutan kita ni dari takuk lama ke the next level. Gua malas nak elaborate semua, tapi malas dah nak pikir point-point lain.


Published with Blogger-droid v2.0.4
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...