Saturday, August 13, 2011

KTM pukimak lagi, or memang KTM pukimak?

Pemandangan dari dalam tren semasa gua stalled kat KL Sentral
Gila ramai orang nak balik Seremban?
Rupa-rupanya, masalah kelewatan, tren kensel sesuka hati, pengumuman yang mumbling dan tak berfaedah, banjir, power failure, bukanlah sesuatu yang baru. Ia telah berlaku sejak lebih 4tahun lalu dan ia MASIH berlaku. Semalam genap seminggu kejadian gua terperangkap kat stesen Petaling. Dan semalam juga, sekali lagi KTM memukimakkan keadaan.

Kalau yang tau, ada trend sebenarnya kelemahan KTM ni. Paling afdal berlaku ialah jika tren usang digunakan semasa waktu rush hour. Takpun masa hujan lebat. Takpun masa musim cuti sekolah. Pelik, kenapa orang yang takde ilmu perkeretapielektrikan pun boleh budget yang power failure berlaku bila tren overload.

Jadi, kat sapa kita nak komplen kepukimakan KTMB, ni? Camana kita nak tuntut hak kita sebagai pengguna bila perkara yang sama terjadi berkali kali? Adakah perlu gua tembak 76 budak budak Norway untuk dapatkan perhatian #RTM3? Eh, kere jaan?

Apa pun, semalam gua sempat naik bas pulang ke Seremban. Tapi sebab ada eksiden kat Desa Petaling, bas gua tetap lambat kat Seremban dan mengakibatkan gua miss bas terakhir ke rumah. Jadi, gua ke stesen komuter.

Sampai kat stesen, gua dapati ramai orang kat luar dan kawasan menunggu di platform. Masa beli tiket, baru gua dapat tau yang tren ke Sg. Gadut dibatalkan. Gua persoalkan diorang; dah tau kensel kenapa taruk jadual next tren kat e-board. Barulah KTM buat announcement dan mengakibatkan chaos.

Malam semalam gua menapak ke Ampangan dari stesen sial tu.
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...