Friday, January 21, 2011

Mengarut 101 (Troll)




"Cikgu Bard paham kenapa kita mengadakan pertemuan ini sekarang?" mula Tuan Haji Marhaen, Pengetua MRSM Terendak, Melaka. Keadaan kelihatan tegang dan kering. Tuan Haji merenung tepat ke mata Cikgu Badrul. Cikgu Badrul terpaksa bersembunyi dibalik bayang bingkai speknya agar tidak bertentang mata.


"Kerana muridmurid saya mencarut dengan kuatnya?" cubaan lawak yang merbahaya dari Cikgu Badrul.


"Bukan itu saja, tapi juga ini" jawab Tuan Haji sambil menghempaskan helaian laporan kajian, memorandum dan surat layang yang semuanya berkaitan dengan Cikgu Badrul dan Kelas Satu Mawar. Cikgu Badrul buatbuat muka hairan sedangkan baru tiga minit tadi dia membelek semua kertas itu di depan kelas tadi. Cikgu Badrul membetulkan speknya. Dia kelihatan series.


"Baiklah. Sekarang saya sudah dapat perhatian dari Tuan Haji. Barulah boleh saya bentangkan proposal saya ni" kata Cikgu Badrul sambil memusingkan laptop yang dibawanya ke hulu ke hilir sejak mengajar di sekolah tersebut.

Tuan Haji yang sedang berkerut mengalihkan perhatiannya kepada skrin laptop yang baru dipusingkan. Misai Tuan Haji nampak bercahaya dek karen dari imej dalam laptop tu. Cikgu Badrul berdoa dalam hatinya agar Tuan Haji termakan umpan. Tapi kat luar Cikgu nampak rilek. Cool. Kita dapat detect sebab tengok paha Cikgu Badrul yang menggeletar macam ekor anjing yang excited. Hehehe.


Tibatiba Tuan Haji buat tanda dengan jari dia macam tanda satu malaysia. Ingatkan Tuan Haji sedang tuding ke arah sesuatu di siling, hinggakan Cikgu Badrul memandang ke atas.

Rupanya Tuan Haji nak tekan enter untuk ke slide seterusnya. Tuan Haji membaca slide-slide proposal dari Cikgu Badrul. Cikgu Badrul dah tak cover lagi dah. Tangan dia buat macam gaya orang kristian tengah berdoa dalam cej.

Sebentar kemudian muka Tuan Haji rilek. Dia memandang kepada Cikgu Badrul. Kemudian Tuan Haji bangun. Dia menghulurkan sebuah salam dengan tangan kanannya kepada Cikgu Badrul.


"Bagus jugak tu. Maktab kita pun takde lagi cikgu untuk kelab komputer" kata Tuan Haji Marhaen sambil memutarkan misainya. Dari lirik matanya, dia sedang mengkonspirasikan sesuatu...


"Komputer nya pun takder...?" kata Cikgu Badrul. Tuan Haji dan Cikgu Badrul kedengaran ketawa berdekah-dekah dalam bilik Pengetua.

Dah lama akak kerani depan bilik pengetua tak dengar pengetua gelak kuat-kuat camtu.

"Kali terakhir masa maktab kita johan pertandingan catur antara MRSM 3 tahun lalu. Lepas tu senyum pun takde. Asyik terkenang janderrrr jer"

komen kepada: Perkara Rawak #025 – Janggal


Entry asal:

Jadi kalau dipersoalkan bab Hijab, memang aku tak ada idea. Alasan-alasan koman dan tipikal kebanyakan orang tak bertudung seperti;

baca kat sini hehe...


Salam Cik Jomblo,

Tahniah atas hari ulangtahun Sabrina. Saya juga pernah merayakan hari setahun yang pertama anak saya. Tapi saya tak buat apa-apa dengan alasan saya kerja. Semuanya umminya yang buatkan dan gambargambar ini adalah testimoni kerespekan saya terhadap golongan ibu. Oh ibu dan isteri; I love you's.

Dan saya nak ucapkan tahniah juga kepada mereka yang ada rasa segan bila tak bertudung. Ni maknanya masih ada sinar harapan lagi. Hehehe.

Masalah tudung tak bertudung atau aurat-conscious tak aurat-conscious memang biaser dalam masyarakat Islam. Apatah lagi dalam masyarakat Melayu. Orang Melayu dari kecik lagi dah diterapkan dengan adab tatasusila yang diceduk terus dari keislaman dan kearaban. Kita takde kreativiti atau kalendar kita sendiri macam orang Cina atau India atau Yahudi. Sebab soal tak pakai tudung dikaitkan dengan simbolik malu dan kemaluan ialah simbolik kepada soal maruah dalam budaya Melayu. Jadi, memang dah preprogrammed dalam kepala seorang Melayu untuk rasa slack bila berada dalam keadaan seperti yang cik cakapkan tadi.


Tak pakai tudung di kalangan pompuan ni dah biasa kalau akak lepak felda atau mana-mana kawasan kampung. Tapi ia amatlah terasa bila kita menyertai reunion atau musabaqah Al-Quran. Ni menunjukkan bahawa keseganan yang cik rasa itu boleh juga berpunca dari 'suasana' dan 'tempat'. Serupalah kalau cik bertudung dalam disko atau kalau lelaki: pakai seluar pendek dan berdiri tepi keta masa ambik anak dari kelas KAFA.

Kengkawan kita yang cambagus pula akan cuba mencari hujah nak menjustifikasikan perbuatan mereka. Masing-masing dengan kreativiti dan pengalaman pahit masingmasing.

Serupa macam kaum lelaki yang menghisap rokok walau kita dah puas buat tanda dua jari cam dalam TV tu. Atau makcik perasan MILF yang tayang cleavage depan anak lelaki kita. Di sini kita tunjukkan bahawa perbuatan yang pada hari ini nampak OK pada kita, kengkadang nampak tak OK pada kita sendiri pada suatu hari nantik. Ni dipengaruhi oleh faktor peralihan dari seorang teman kepada sahabat, boyfriend kepada suami, atau mangkuk kepada seorang bapa.

Masa saya menggatal dulu, saya pernah temuramah student pompuan kenapa tak bertudung dan trend dari pemerhatian yang saya dapat kumpulkan adalah yang berikut:

1) Tak rasa bertudung itu perlu.
2) Panas. Leher naik ruam kalau pakai tudung.
3) Tak lawa.
4) Ada pengalaman pahit dengan orang bertudung.
5) Tau tapi sedang rebel.


Saya nak kongsikan di sini bahawa antara banyak-banyak point di atas, point nombor 4 dan 5 itu janganlah diikut.

Point #4 kerana kita tuding kemungkaran kita disebabkan oleh orang lain. Ini menunjukkan kenaifan serta kebodohan kita. Takkanlah kita nak langgar perintah Allah semata-mata dek salah cakap orang yang menegur kita? Macam Iblis yang dengki dengan manusia. Manusia itu memang penuh dengan kelemahannya. Biarkan ajer dia.

Point #5 sebab anda sedang rebel. Masalahnya ialah anda sedang rebel pada siapa? Mak? Bapak? Abang adik? Kawan? Tuhan? Jangan buang masa dengan rebel rebel ni sumer.

Sebab pepehal pun, kita ni orang Melayu dan secara umumnya Islam dan orang Islam kalau taknak ikut hukum, ngaku jer awak tu berdosa dan berazam nak berubah. Jangan nak ngengada buat cerita belok sini sana.

Itu lebih bahaya dari tak pakai tudung.



P/S: Bini PM selamber jer baca AL-Quran nampak jambul. Amoi pun rilek jer masuk surau tak pakai tudung? Tarapapa, pun? Siap orang PAS backing lagi. Sheeshhh...

komen kepada: Ada Sesiapa Nak Kahwin Dengan Aku tak?


Entry asal:

...Kalau ada pakcik dan makcik yang menghalang korang kahwin maka show offlah kebijaksanaan korang dengan ayat ni:

Maka janganlah kamu (para wali) menghalangi mereka kahwin lagi dengan bakal suaminya”. (Surah al-Baqarah: 232)

Dan ini..

“Dan kahwinkanlah orang-orang yang sendirian (bujang) di antara kamu”. (Surah al-Nuur: 32)

Sekian sekali lagi..

Baca lagi tusukan hati si penusuk hati


Salam Si Menusuk Hati,

Sinopsis yang bagus. Sebagai perbincangan, anggaplah saya ini seorang otai yang macam bagus yang suka membuli budakbudak sebagai hobi masa lapang saya. Jangan marah. Ni sekadar gurauan ajer... Here goes:


1. Gaji yang agak mengizinkan.

Ramai yang ingat keperluan utama berkahwin ialah ada kerja tetap. Pada pendapat aku, selain ada kerja tetap, seorang bakal suami atau bapa juga kena ada PR skil pinjam duit dari orang, kebijaksanaan dalam pengurusan wang dan perancangan kewangan untuk keluarga. Sebabnya, anda boleh rujuk AKPK sendiri.

2. Kalau mati,barulah nabi saw mengaku sebahagian daripada golongan dia.

Kalau tak kawin pun, Baginda SAW akan kenal juga ummatnya melalui kesan wudhu di tangan dan wajah mereka...

3. Malas nak masak tetapi malas juga nak makan kat kedai.

Kau kena berubah. Bila dah jadi suami atau bapa, sifat pemalas adalah paling tidak digalakkan. Jangan ingat bila dah kawin si suami boleh lepak-lepak depan TV lepas makan. Pergi tolong bini tu basuh pinggan. Dan setiap malam sebelum tidur, bincang dengan orang rumah dulu plan breakfast dan lunch esok camana. Nak kena pegi pasar ke, susu habis ke. Lama-lama, kau pulak yang paling rajin nak mengeluarkan diri ke kedai beli something.

4. Pintu rezeki lebih terbuka..Apa maksudnya ni?Aku akan naik pangkat ke?

Naik pangkat tu hanyalah kemungkinan. Tapi memandangkan suasana ekonomi akhir zaman yang volatile dan unpredictable, aku rasa kau akan buat side income dengan buat bisnes kecik jual keronsang atau tudung. Tak pun kau join MLM jual habbatus sauda-related products. Ramai jugak yang diberentikan kerja seraya mendapat anak pertama...


5. Sering berniat untuk membuka laman sesawang penuh kedurjanaan.

Baguslah ada keinsafan. Kau dah tengok gambar Fasha Sandha berbikini yang terbaru? Angle dari atas yang baek punyer...

6. Pahala berganda...Barulah konfiden jadi imam..

Tak tentu gak bai. Nak jadi imam kena betul bacaan Al Fatihah. Kau kompem ke bacaan kau paling betul antara semua yang nak bersolat tu? Yang paling sesuai jadi imam ialah yang paling takut nak jadi imam. Itulah dia imam yang sebenarnya.

7. Aku tak perlu ke masjid,lorong-lorong,rumah anak yatim untuk bersedekah..sedekah lepas nikah ni,jam 3 pagi pun boleh buat.Hihi!

Ni betul. Hehehe. Tapi itu bukanlah alasan untuk mengurangkan amalan bersedekah yang telah diistiqomahkan. Semoga kita semua semakin banyak lagi bersedekah secara amali, bukan sekaar mendapat fadhilat ajer...Dan memperhebatkan lagi berulang alik ke masjid untuk solat fardhu. Hehehe

8. Aku tengok banyak sangat gadis lawa tetapi seksi sehingga menampakkan bonjolan-bonjolan tertentu dekat shopping complex,pasar ikan, ...

Apa kau ingat, keja bini ni tunggu kau balik rumah dan bersedia untuk ditaram oleh kau jer ke? Bila dah horny dek sesapa ntah yang kau tengok kat luar sana, kau boleh lempiaskan kat bini? Hek, kau?

Orang yang dah berkahwin patutnya lagi tak bernafsu nak tengok yang bukan hak dia. Sebab dia dah sedar, yang dia tak mahu orang lain memandang bini atau anak beranaknya juga sebegitu.

Tambahan pula, jika kita main dengan bini akibat horny yang bukan dari bini kita, dan jika dapat anak hasil darinya, anak tu perangai cam tak elok sikit. Aku tak pasti lak ada ayat ke hapa, tapi aku pikir dari lojik human sense pun, cam ada betul gak tu...


9. Aku teringin untuk menambahkan jumlah umat islam di muka bumi ni..

Niat yang bagus. Disamping menyuruh mereka kenal dan taat pada Allah, jangan lupa juga suruh mereka mendaftar sebagai pengundi. Orang Melayu sekarang ni cerdik pandai. Kelebihan bumiputera ndak, tapi mengundi tak nak.

Dan janganlah harap anak-anak ni akan mengkapankan, atau mendoakan atau membayar hutang piutang kita. Amender punya abi la, lu. Sebagai bapak kita patutnya menyediakan segala bekalan yang perlu agar anak kita tu tak perlu susah payah nak pikir pasal duit masa hidupnya. Barulah kepala hotak dia kita boleh isik dengan Allah-Allah-Allah dan Muhammad ajer. Dan kalau boleh, si bapak banyakkanlah amalan agar boleh tampung 7 keturunan contohnya. Barulah  betul khalifah. Ni nak tinggalkan hutang pulak. Lu kena pergi jumpa AKPK ni bro. Dah dua kali wa ulang, ni...

10. Sebab Allah suruh

Ini sepatutnya yang pertama tama sekali. Tapi, camana kita nak tau yang suruhan itu sudah menghampiri expiry datenya?

Bila hati dah rasa berdebar-debar dan dah takleh pikir benda lain selain kena kahwin...Itulah serunya...

Wallahualam.

Komen kepada: Revolusi Penjual Sayur dan Buah Tunisia - Apa Yang Anda Harus Tahu



Baca kat entry asal di sini. Nah kredit:



Salam Obie,

Aku nak komen entry 'How to be a famous blogger' sebab nak pinjam keyword dan campak entry aku ni kat Innit, tapi disebabkan oleh timing dan mood pembaca Malaysia yang di akhir-akhir bulan, aku komen yang ini. Sebagai mood, anggaplah aku ni sekepala dengan kau.

Aku tak ikut sangat dengan apa masalah kat Tunisia tu. Kalau betul la apa yang kau tulis ni, maka, gila cool dunia akhir zaman, ni. Aku ingat apa yang aku nampak kat Malaysia ni hanyalah isu setempat. Rupa-rupanya satu dunia tengah huru-hara atas sebab yang sama.

Masalah pengangguran. Takde keja. Harga barang keperluan semakin naik tapi duit takde. Inflasi. Sebabnya bukan sebab takde sumber. Atau permintaan melebihi pengeluaran. Bumi harihari diratah dan temperature harihari naik. Tapi terjadi jugak jurang kemiskinan. Yang kaya, kaya gila. Yang miskin, gila dalam gila.

Golongan muda yang menyampah dengan dunia yang bakal diwarisinya pula memberontak dengan menuding jari dan menuntut pembaikpulihan dilakukan sebelum otai-otai yang dah kencing manis tu membuang sepahnya kepada mereka. Akibatnya, ramailah yang lebih suka lepak kat kedai kopi membincangkan teori konspirasi dan rasa tak puas hati daripada memikirkan camana nak berubah dari status pencari kerja kepada pembuat kerja yang berfaedah.

Dan masalah dengan orang Islam tu memang biasa,lah. Macam Melayu KL yang takleh nak berapa nak kamcing dengan orang asli dari Pahang walaupun duadua ni Islam misalnya, inikan pula seorang Raja Arab dengan Raja Arab yang lain. Hei, jika masalah kabilah dalam suku Arab itu bukan masalah, takkanlah Baginda SAW diutuskan kepada mereka, ye tak? Lagipun, Arab ni jer bangsa selain yahudi yang dapat warning direct dari Allah. Melayu takder. Perasan wali ramai ler.

Allah bagi bala kat manusia yang percaya kat Dia saja. Supaya manusia boleh marahkan tuhan sebab yang menimpa ialah banjir, tanah runtuh atau accident. Bagi yang kurang mempercayai Allah, mereka diuji dengan ujian kesenangan, bayaran hospital atau masalah tekanan perasaan sebab semua benda yang macam ni kena salahkan diri sendiri.

Dan atas sebab itu, aku jugak bersetuju kita kena syukur negara kita masih sekular. Personally, aku tak sanggup menerima ujian berupa tanah runtuh atau banjir yang tak cover insurans. In fact, aku tak suka dengan semua jenis ujian pun sebab aku malas nak berpikir atau mandi wajib.

Anyway, great info and sarcasm shown.
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...