Monday, March 19, 2012

Dilemma tukangkomen

Index menurun...
tapi keadilan masih tergantung-gantung...

Menjadi seorang yang bersifat analitikal bukanlah satu perkara yang mudah. Otak manjang berjalan. Semua benda nampak ganjil. Semua benda ada ajer yang tak kena. Dah tu, punyalah dalam dan halus penelitian yang diberikan, hinggakan kengkadang boleh ketawa sensorang setelah paham maksud sesuatu lawak tu, beberapa jam setelah ia diujarkan.

Dan sungguhmacammanabaguspun seseorang tukang komen itu, beliau tetap takbley lari dari fakta bahawa beliau juga seorang manusia yang takbley lari dari terkesan dek faktor dalam hidup dalam memberikan komen komennya. Maka tak hairanlah jika kita dapat lihat ramai tukang komen dengan sedaya upaya menjaga reputasi mereka secara profesional atau personal selama mereka berkecimpung dalam industri ketukangkomenan. Semua tahu bahawa semua manusia makan, berak, main dan beranak, maka si tukangkomen juga tak terkecuali dalam turut serta jika tidakpun bersubahat dalam terlakunya perbuatan-perbuatan komen yang bersifat keemoan.

Dari sini kita mula lihat akan cabaran yang menanti para tukang komen dalam sentiasa relevan dalam industri ini. Mereka yang terlibat dalam mengomen industri politik misalnya, jika tiada suntikan berupa monetari dari fahaman politik yang disapotnya, agak sukar nak meneruskan stamina dan kretiviti dalam berkarya atau menghasilkan komen-komen yang berkualiti. Tukang komen dalam bidang seni pula contohnya, cari makan dengan timbulnya gossip dan tandatanya tentang kisah peribadi artis dan bukan mengomen mutu hasil seni artis itu sendiri (apa yang gua mengarut ni)

Apapun mesej yang gua nak sampaikan, kat sini ternyata bahawa kengkadang, si tukang komen hanya berbunyi for the sake of berbunyi ajer. Kasi happening. Sebab hanya yang berbunyi saja yang dapat perhatian dalam dunia serba sosial media ni. Disebabkan itu, kualiti bunyi yang dihasilkan tidak menentu, flaktuasinya besar hinggakan kadang-kadang isik dengan taik dah bercampur baur. Tak tau nak colek tang mana.

Namun itu semua, sepatutnya tidak menjadi penghalang daripada para pembuat dan pemikir, untuk terus meningkatkan mutu dan persembahan, dalam penghasilan bahan-bahan yang bakal dibahan nantik. Dan semoga yang mengomen dan dikomen dapat meneruskan hidup masing-masing dengan aman dan harmoni bak yin dan yang dalam logo kungfu taoisme. Komen mengomen ni amalan yang sihat selagi ialah dilaksanakan dalam atmosfera yang sihat. Kesihatan kekomenan ini pla menjadi asas kepada pembinaan modal insan yang lebih berkualiti sempena GTP. Eh?

Sekian. Maut jer, lebih.
Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, March 15, 2012

KTM's new coaches

Seminggu selepas gua taruk posting yang ini, KTM telah  melancarkan deretan koc 'Made in China'nya ke landasan-landasan usang dalam sistem railway Malaysia. Walaupun dengan terlancarnya koc ini tidak mengubah apa-apa pun dalam mutu perkhidmatan sistem komuter KTM, kelibat koc-koc baru dilandasan purba tersebut berjaya juga mengalihkan fokus para pengomen tegar daripada terus memukimakkan sistem celaka ini tiap kali train stall pagi-pagi time pegi kerja.
Warna pilihan: merah, biru, kuning dan kelabu taik hanjing
Gua terlepas naik koc ni masa ia mula-mula launching. Tapi sebagai pengguna tegar laluan Sungai Gadut ke Setia Jaya, gua tak pedulik sebab gua mesti dapat merasa punya. Dan seperti yang gua harapkan, semalam gua dah naik koc baru. Takdelah gempak sangat... 

Warna kelabu tu lebih menguasai nampaknya
Yang menjadi kayu pengukur pada gua dengan terlancarnya koc baru ini ialah: adakah sistem kemuter KTM semakin baik? Dalam minggu ini saja (11-16 Mac), dilaporkan dah berlaku 3 kejadian train stall. Sekali pada Isnin (masalah kat Salak Selatan), pada Selasa (masalah kat KL Sentral) dan Rabu (masalah kat Kepong). Dan ketiga-tiga kes berlaku di antara pukul 9am ke 1030am. Gua dah malas nak menganjing part ni sebab gua tau, sistem maintenance KTM ni adalah umpama pahat. Yang berkarat. Gua nak tengok pada Jumaat ini (16 Mac) apa jadi sebab biasanya, tren kemuter mencapai kemuncak kepukimakkannya pada hari Jumaat, between 530pm ke 830pm.
Nampak macam canggih. Adakah pengguna akan menikmati mutu
udara yang lebih bersih, wangi dan sejuk dalam koc baru?
 Apa lagi yang gua nak komen pasal koc baru? Lu tengok la sendiri gambar-gambar spy-cam yang gua post. Kalau lu adalah sorang budak kampung yang terletak di kaki bukit Banjaran Titiwangsa, mungkin lu akan heran dan berbangga dengan koc-koc baru ni. Tapi sebagai seorang urbanites yang bercitarasa New York dan tapi berjiwa wali-wali, gua langsung tak heran dengan rupa koc baru ni. Apa yang terlintas dalam kepala gua masa ushar interior koc tersebut ialah: "Made in China"
Koc baru ni lebih panjang dari koc lama.
Kapasiti pada satu-satu masa ialah 1100 orang wangi atau 1000
orang yang berbau keti
 Dan bagi menunjukkan yang gua ni seorang pengomen yang bagus, gua bagitau kenapa gua langsung tak terusik dengan pelancaran koc baru ni. Sebabnya mudah: masalah dengan kemuter bukanlah kocnya atau sistem railway nya atau equipment-equipmentnya yang primitif. Masalah utamanya ialah SIKAP. Ya. The same old Malaysian shit. Yang gua perasan, selagi takde orang komplen, mereka takkan perbaiki apa kerosakan yang ada di koc atau di stesen mereka (eh? ini macam dah sama dengan kebanyakan agensi kerajaan...) Macam kes bangku dulu. Atau kes eskalator dulu. Gua tak pasti pulak sapa yang komplen pasal koc yang sampai dapat koc baru ni. Eh?
Sambungan antara koc dah takde pintu macam koc lama.

Besi pemegang pun nampak ergonomik. Bila frekuensi batang
batang besi ni dibersihkan, ye? Penyakit macam-macam sekarang ni

Sambungan antara koc yang seakan dalam LRT.

Siap ada display dalam koc untuk next station. Pengguna tegar KTM
sedar bahawa elektronik notice board macam ni tak pernahnya tepat.

Siap ada CCTV dalam koc. Adakah ini dummy atau betul-betul
ada orang memantaunya? I highly doubt it is being used.

Part ni ajer nampak peningkatan dari koc lama. Ia berkelip-
kelip menunjukkan kita kat laluan dan stesen mana.
Jangan ushar lelama nantik sawan

Siap ada TV untuk viral video propa kerajaan. Ruang iklan
pun ada kat tepi-tepi dinding koc. Setakat ni kebanyakan
ruang ni diisi dengan gambar Najib
Apapun, gua bukanlah seorang warga yang tak bersyukur atau tak reti berterimakasih. Di ruangan yang tah sapa yang pedulik ni, gua nak ambik kesempatan mengucapkan tahniah kepada siapa saja yang dapat habuan dengan terbelinya koc Made in China ni, serta gua nak persembahkan jari keramat kepada sistem perkeretapian yang paling syok sendiri dalam Asia Tenggara. Semoga terus menjadi sumber kepukimakkan kami.


Thursday, March 8, 2012

Abu, genius yang skizo

Semuanya berlaku dengan pantas. Terlalu pantas. Hinggakan kalini memang diakui, Abu kalut. Abu kalut setelah mengetahui bahawa dia adalah salah seorang dari 20 manusia dalam dunia ini yang memiliki tahap kegeniusan yang tinggi yang sepatutnya berada di paling atas dalam rantai makanan. Tetapi itu tidak berlaku. Sebab sekarang Abu sedang lapar dan dia dah habiskan sakibaki duit syiling tabung simpannya untuk datang ke KL nak ambik result test yang dipegangnya itu. Abu happy. Tapi Abu juga lapar. Abu lapar, sebenarnya.

Abu tak suka keadaan macam ni; lapar, terdesak, happy dan blank pada masa yang sama. Abu lebih suka dok rilek rilek di tepi salah sebuah pantai di Bahamas, contohnya. Hanya dok menyandar menikmati keindahan suasana damai, dengan deruan bunyi ombak yang melalaikan. Kejapkejap isap straw minum air. Kejapkejap minum air. Kejapkejapp, ahhhh. Lega benar, laa konon. Tapi tak. Abu sekarang berada dalam keadaan lapar, nak kena pikir macamana nak cari duit untuk makan, dan tambang balik semula ke rumahnya di Pedas. Dan perutnya baru saja berbunyi. Seorang budak gemuk makan burger melintas depan Abu. Abu rasa macam nak rompak ajer burger budak tu. Dia merenung budak tu sampai budak tu perasan. Budak tu sembunyikan burger dia. Abu tersedar dari halusinasinya. Budak tu lari. Peh! Lapar betul, tu...

Abu melangkah longlai di kaki lima. Dia takbleh berpikir. Pandangannya berpinarpinar. Pikirannya semak dan bising. Kalau boleh Abu nak merabaraba merangkak atas jalan tu ajer. Tapi abu tau itu takkan menyelesaikan masalahnya. Abu kena cari makanan. Untuk makanan, Abu kena cari duit. Untuk duit, Abu kenalah cari, errr....mmmm.....

Lama jugak Abu berdiri kat situ, termenung. Sibbaik brader yang jalan belakang Abu tak terlanggar Abu tadi, masa tetiba Abu berenti. Orang ushaar Abu yang kelihatan tekun memikirkan sesuatu. Abu seakan berada dalam trance. Abu nampak macam melihat sesuatu tapi anak matanya membesar dan menguncup mengikut apa yang terlintas di pikirannya. Abu fana' bak kata golongan tarekat. Daan jika Abu fana', Abu pergi mana? Just what the hell is going on?

Tetiba dalam reramai yang ushar Abu tu, ada sorang akak yang lalu, melontarkan sekeping limaposen ke arah Abu. Bijik mata Abu yang tadi statik memandang sesuatu, tetiba terpaku mengikut gerakan pada duit syiling tu yang bergolek ditepinya. Tak lama kemudian, ada lagi orang baling syiling. Kemudian ramai lagi. Kemudian ramai lagi. Ada jugak baling duit kertas. Tetiba Abu rasa cam best. Tetiba Abu rasa cam sial.

Tapi yang penting sekali ialah; Abu rasa laparrr.....

The End

Published with Blogger-droid v2.0.1

Habis laaa

''Gua dah jumpa function save draft dalam blogger droid...Habis laaaahhhhh''

MamatA: gila sloww
MamatB: kehkehkeh...

Published with Blogger-droid v2.0.1

Tuesday, March 6, 2012

SiapSiaga KetukangKomenan

Agak sulit sebenarnya nak kipap dengan industri ketukangkomenan ni. Kita kena sentiasa relevan. Aptudet. Kena ada akaun fesbuk, tuiter, teget meget kelancuit pesumer baru la pengkritik moden namanya. Sumber takleh nak bergantung kat sokkabar, blog basi atau wall fesbuk bahan-bahan terpilih ajer tapi termasuk juga segala sumber audio video yang boleh di daunlod dari laman sesawang, hack talian skype, atau pakai bomoh jer terus tanam toyol dalam bontot mangsa pilihan.


Cara penyampaian adalah segalagalanya dalam mengomen. Ramai yang bina reputasi sebagai pengomen series dan ketat dengan hanya attack benda-benda series macam politik, ekonomi atau agama, lebih ramai lagi yang ambik pendekatan humor dan parody hingga kadang-kadang buatkan kita berpikir banyak betul masa dan effort yang mamat ni laburkan nak mengomen orang lain.


Cara menerima komen pulak lagila skill yang penting sebagai tukang komen. Tukang komen picisan kena pandai main market, baru nak naik, takleh lah nak simpan lawan keliling pinggang. Kena pandai main tarik tali. Dah melempang 20 kali, mau kasi orang lempang kita sekali, maa. Tapi bila dah ada groupies atau pengikut, barulah boleh ada ego. Ada pendirian. Dah tak kesah dah nak gadoh dengan sapa. Bercakap macam dia dengan Najib tu kamcingg jer.


Tukangkomen yang hardcore ajer tau bahawa benda paling susah dalam industri pengomenan ni ialah nak maintain stamina. Tapi bila stamina dah maintain stim, nak kena kontrol pulak jangan sampai terbawabawa. Ini sampai habis semua benda dikomennya. Jangan tersalah senggol, uwan sendiri pun ditroll.


Komen mengomen ni agak unik dalam sosioloji negara ni, sebenarnya. Rakyat negara ni semasing mengakui menyanjung tinggi nilai-nilai budi bahasa dan toleransi, selagi takde orang yang cibai dengan mereka terlebih dahulu. Di jalanraya misalnya, time semua orang bawak keta elok-elok, jangan sesuka nak potong kiri, main haibim-haibim tanpa sebab atau tunjuk fuck masa lalu sebelah time memotong. Akak pakai tudung awning Fauziah Nawi pun bley bertukar menjadi Makji Schumacher dan cocok angin sama kita...

Pointnya di sini ialah, masyarakat Malaysia sibuk inginkan kebebasan bersuara, soalnya adakah kita semua sudah bersedia untuk membebaskan pendengaran kita?


Haaaaaaa......


Published with Blogger-droid v2.0.1
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...