Friday, January 28, 2011

Mengarut 101 (kerja sekolah dah siap? 2)

baca dari mula...

Aku kembali ke kelas 1 Mawar untuk ambik buku-buku yang aku tinggalkan kat atas meja guru tadi. Saja aku buat camtu. Tak buat camtu kang, alamat sampai tengahari lah aku dok berborak dengan Tuan Haji. Di sebalik songkok lusuh dan rupa dia yang macam orang tua yang ortodoks tu, Tuan Haji ni OK sebenarnya. Cuma bila time dia bersajak tu yang tak tahan....

Bebudak tengah tekun menaip. Sampaikan tak perasan aku tengah berdiri kat belakang diorang (aku masuk ikut pintu belakang). Hairan. Bersungguh-sungguh benar bebudak ni menaip. Senyap lak tu. Lagi senyap daripada time aku ada dalam kelas. Nampaknya, bolehlah aku selalu keluar, camni...


"Kusyuk benor nampoknyer, yob?"
usik aku pada seorang budak pompuan. Budak pompuan tu mengcover skrin laptopnya tak kasi aku baca.

"Ek Elleh, kang saya baca jugak..."
kataku tak heran. Aku pura-pura cuba membaca taipannya.

"Janganlaa cikgu, belum siap. Kalau cikgu tengok benda in-progress, finished product tu nampak tak kick nantik"
kata budak tu. AKu akui hujahnya. Aku tegakkan badan, silang tangan kat belakang dan berjalan ke arah meja guru. Ada lagi 5 minit sebelum waktu aku tamat dan sesi persekolahan untuk minggu ini juga berakhir.

"Baiklah, tinggal lagi 5 minit. Siap ke tak siap, sila publish kan post tu. Saya akan review malam nanti"
kataku sambil menyusun buku. Kedengaran beberapa orang murid merungut.


"Kenapa berdengung-dengung kat belakang tu? Bunyi cam langau je?"
kataku cuba menghiburkan hati mereka. Tak elok kalau berpisah dengan murid-murid untuk hujung minggu dalam keadaan yang tak baik. Kena kasi penutup yang indah dan ceria agar mereka tak sabar nak tunggu Isnin.

"Kami tak cukup masa,lah cikgu..."
kata beberapa orang dari mereka. Dari pintu belakang, aku perasan si eszol dan Ju_on baru kembali dari kelas sebelah. Bateri henpon dah kong dok main twit-twit la tu.
Diorang yang tengah leka berborak, menyembunyikan diri setelah terperasan aku ada berdiri kat depan ni. AKu tak endahkan mereka.

"Ada sesapa yang dah siap?"
tanyaku. Semua orang senyap. OK. Kalau camtu...


"Baiklah. Sebelum berpisah, cikgu nak kongsikan 1 berita buruk dan 1 berita baik"
kataku. Buku dan laptop dah aku kepit di celah ketiakku. Kalau aku tak berubah style, mau kematu bawah ketiak aku ni dek kepanasan bateri laptop yang menekan ke ketiak.

"Berita buruknya ialah artikel yang kamu tulis ini akan mempengaruhi laporan saya mengenai kamu sepanjang saya mengambil alih tugas Cikgu Kaching"
. Aku pause. Aku ushar muka sensorang. Muridmurid semua berdengung kembali dan bercakap-cakap sesama mereka dengan muka yang risau...

"Berita baiknya ialah, cikgu akan review 1st round artikel kamu malam ni. Sepanjang hujung minggu ni, sila check entry kamu tu dan perbaiki segala apa yang cikgu komen. Kemudian, bila dah puas hati, kamu post balik entry tu sebagai entry yang baru. Tajuk sama tapi ada perkataan (modified) dalam kurungan. Paham?"


Kringgggggg!!!!

Bunyi loceng menandakan tamatnya waktu persekolahan untuk minggu ini. Bebudak semua dah bermuka cemas.


"Paham tak ni?"
tanyaku sekali lagi.

"Pahammmmmmmm, cikguuuuuu"
jawab bebudak tu dalam nada tak ikhlas sebab nak balik.
Aku keluar dari kelas.





selamat hujung minggu.
Jangan lupa tulis entry tu.

Rekomendasi hujung minggu: TheKnot

stolen from here

Anda nak belajar menulis dalam bahasa Inggeris? Baca theKnot
Anda dah pening dengan blog yang berkelip-kelip dan nyakitkan hati? Baca theKnot

Paling menarik padaku ialah tulisannya pasal blogging.
Tie the knot here:

Komen kepada: Maaf, cerita saya tak menarik

Entry asal:


Semuanya bermula setelah saya selesai bercakap sebagai salah seorang panelis untuk sebuah forum sempena Minggu Kelestarian Islam USM. Topik yang diberikan kepada saya adalah berkenaan pengalaman saya memeluk Islam dan tekanan yang saya hadapi dari segi emosi.

...blablabla...

Sindiran ini bukan bertujuan untuk menyakitkan hati mana-mana pihak sebaliknya sekadar untuk meluahkan kekecewaan apabila saya dikomen kerana mempunyai cerita yang tidak menarik untuk disajikan pada para pendengar.

Apakah tujuan kamu pergi ke forum sebegitu?

Adakah untuk menilai sama ada cerita saya menarik atau tidak? Ataupun adakah kamu ingin mendapatkan kesedaran betapa beruntungnya kamu dilahirkan dalam Islam?

What's wrong with you guys?

Saya jujur dan ikhlas mahu bercerita tapi apabila mendapat komen sebegini, saya sedih, bukan kerana cerita saya tak menarik, kerana saya rasa, kalau macam tu, tak payah la nak cerita dah sebab saya ni revert yang biasa-biasa dan tak dapat nak beri kesedaran pada orang lain.

I am a Muslim now. Isn't that enough?

Takkan la saya nak mengada-adakan cerita demi untuk memuaskan kehendak kalian? If you want entertainment i suggest you watch the television.

This is why sometimes i am reluctant to share my story. Sebab wujudnya orang-orang macam ni. Yang tau nak mengkritik, tapi langsung tak nak tolong. Bila tengok kata, Kesian, tapi tak buat apa-apa.

Fine.

Again, maaf cerita saya tak menarik.



Salam Cik NurfarahSyakirah,

Rilek la Cik Farah. Kat Malaysia ni ada macam-macam jenis troll. Ada yang troll politik. Ada yang troll Raja. Orang Melayu, faveret dia ialah meneroll orang yang baru masuk Melayu.

Bila terbaca keluhan seorang convert macam cik ni, yang menyatakan kekomfiusan cik dalam sebuah komuniti yang kompleks tapi berotak spendex macam Melayu ni, saya jadi malu.

Saya jadi malu kerana entry cik ada banyak perkataan maaf. Tiga maaf yang pertama bunyi sincere. Tapi bila dah diulang-ulang, ia menjadi seakan sarkasm yang berbisa, terutamanya kepada kami yang lahir-lahir dah Islam. Takper. Kengkadang kena buat camni...

Dan sebab saya tak mau mengulang-ulang perkataan malu takut cik anggap ia adalah sarkasm dari saya pula, saya memohon maaf bagi pihak mereka di forum dan sesiapa saja yang menyakiti hati cik dalam hal keagama-Islaman ini.

Kalau ada Umar r.a pasti kami dah kena luku...

Komen kepada: Kenapa Tidak Kau

{Baca kat sini}

Entry dia pendek jer. Tapi cukup untuk membawa aku ke zaman itu.
Zaman aku memula kerja dulu.
Zaman aku komfius dengan aku punya own value.
Zaman member2 tak hengat punya luku.

Kata hardcore, apsal pakai slack?
Kata underground, apsal pakai kemeja tuck-in?

Aku jawab:
"Kat kandang kerbau, kenalah menguak"


Mereka menjawab:
"...dan pandai berkubang..."


Lepas tu kelihatan dua orang remaja tua main polis sentri. Yang dikejar ter-uwek-uuwek macam kerbau...

komen kepada: Sekadar berkongsi.


Entry asal:

"Ambik gambar bertiga tak boleh nanti salah seorang pendek umur?" kata gadis itu

---

"Anak akak kena usik dengan hantu jembalang rambut panjang...mengekek masa Pertandingan Taranum Al-Quran peringat Daerah...teruk dia kena kacau" kata ibu gadis itu...

xxxxx

Di situasi 1, saya pernah di marahi mengambil gambar bertiga kerana jawapan yang saya beri bertentangan dengan prinsip orang berkenaan. Ajal dan kematian bukan ditentukan dengan mengambil gambar bertiga. Saya bergaduh dengan orang berkenaan apabila saya berkata "Benda karut, bodoh betul percaya"...

Di situasi 2, saya berkongsi pandangan yang sama dengan beberapa orang yang berilmu. Ya saya jahil perlu meminta pendapat orang berilmu, saya tidak akan mengeluarkan pendapat tanpa pandangan dan rumusan terbaik. Ayat Al-Quran adalah pendinding dan menghalang gangguan makhluk jahat. Lagi-lagi di pertandingan Taranum. dibaca dengan alunan dan Tajwid yang jauh lebih baik daripada saya. Hairan bukan? bagaimana Syaitan boleh menganggu dalam keadaan sebegitu.

Sesiapa yang ada ilmu atau mahu memberi pendapat umum boleh utarakan....

Oh ya...yang mengajukan ayat pelik itu ialah orang yang mempunyai ilmu agama tinggi daripada saya....Ustajah gitu...


Checkout lagi entry dahsyat kat sini:
-------------

Salam Cik Firol,

Setan tak pedulik pun kita baca bertarannum ke, tanwin ke, kolkolah ke. Setan cuma akan terkesan bila dibacakan surah-surah tertentu seperti Ayatul Kursi atau Al Fatihah. Lain dari tu, kengkadang, setan siap betulkan lagi makhraj kita.

Sebabnya, setan yang ditugaskan untuk misi kat tempat-tempat camtu adalah dari kelas mediocre (pertengahan). Diorang ni dah kena train dengan senior diorang dan setakat lempias bacaan Al-Quran dari bebudak yang kencing bercabang macam kita ni diorang tepis-tepis jer. In fact, kebanyakan setan low class yang terus meraung-raung bila terdengar ayat Al-Quran tu, diorang bukannya terkesan macam kesakitan atau rasa terbakar ke, cuma diorang buat aksi menggeliat-geliat tu sumer sebab memang body language diorang camtu. Contohnya macam kita yang terkujat-kujat menahan otot dubur ketika menanti giliran kita nak buang air besar di tandas petrol pump station. Kuisan kaki dan gerakan tangan kita pada masa tu bukanlah buatan. Itu refleks tu.

Pasal ambik gambar bertiga tu, aku tak tau pulak.

Apa-apahal pun, aku harap pembaca blog tukang komen akan menerjah setiap link dalam blog SOLTURA ni sebab semuanya adalah bahan bacaan yang bagus-bagus.

Sesuailah untuk suasana hujung minggu yang kurang update ni...hehehe

Mengarut 101 (Kerja sekolah dah siap?)


"Salam Satu Malaysia, cikgu!" tempik budak tu.


"Salam Satu Malaysia, cikgu!" sahut budakbudak yang lain. Kengkadang aku pun ikut sama bertempik. Aku meletakkan bembarangku di atas meja guru. Aku memangku sebelah punggungku di atas meja sambil menghadap ke arah wajah-wajah berseriseri dan bercahaya yang sedang menganga tertanya-tanya apakah sambungan kuliah Mengarut 101 sempena nak hujung minggu, ni?

Aku perhatikan matamata mereka. Stone ke, apa?


"Yang kamu semua ternganga tu kenapa?" tanyaku memecah buntu. Muridmurid semua seolah-olah ter snap dari lamunan mereka dan ketawa sambil menggaru kepala.


"Dah. Cikgu nak, kamu semua keluarkan laptop masing-masing" arahku kepada mereka sebagai memulakan kelasku hari ini. Aku nak cepat. Ada meeting dengan Tuan Haji. Katanya nak bincang pasal projek Kelab Komputer aku tu. Takper. Aku kasi setel bebudak ni dulu. Lepas setel ni kang, aku run ke atas jumpa Tuan Haji. Wayar laptop jangan lupa. Haritu tak sempat habis presentation bateri dah kong. Hikhikhik...

Kelihatan darkhalf angkat tangan.


"Dark?"


"Cikgu-cikgu, kenapa cikgu sengih sorang-sorang?" tanya Dark blank-blank cina. Ada dua tiga orang budak pompuan speki ketawa kecil.


"Eh, Kantoi ke?" coverku selamber. Muridmurid satu kelas ketawa jaga hati kepada lawak aku yang tak jadi.
Mee Sup daging mouse, anyone?


"Baiklah. Dah keluarkan laptop kamu semua?" tanyaku kembali kepada mereka. Eszol pulak angkat tangan. Hishhhh. Walaupun aku respek dengan adab tatsusila mengangkat tangan mereka ni, tapi kalau dah kejap angkat tangan, kejap angkat tangan, tak lenguh ke aku menjawab? Bila nak abis, camni?

"eszol?"

"Cikgucikgu, kenaper orang suka taruk status update yang tahapahapa dalam fesbuk? Kenapa trend pelat speller semakin berleluasa dewasa ini? Hingga meleret ke kalangan blogger?" tanya eszol panjang lebar. Banyak persoalan yang sedang bermain dalam kepala hotak budak ni rupanya. Patutlah dia nampak runsing dan kelihatan memblogwalkingkan link entry homophobic aku kat blog aku sendiri haritu. Dua tiga orang lagi angkat tangan:


"Nantik cikgu jawab, eszol. Sementara tu, kamu semua bukak balik kelas terakhir kita dan check bahagian bawah entry yang berfont biru tu. Sementara tu, kamu?" aku memuncung ke arah Cik Chirpy.


"Cikgu, kenapa orang sekarang suka mengawan dan suka membuang?" tanya Cik Chirpy dalam posing series. Selalu dia cam ceria tapi harini nampak cam series. Nampak lebih korporat dan seksi pulak camni. Dahlah ada sebut keyword 'mengawan'.
Menciap-ciap cam anak ayam.
ByeBye to pengundi hantu.
Hi-Hi to pengundi ayam


"Aperrr lah kamu semua, ni? Amender dah jadi ni?" tanyaku sambil buat muka tertanya-tanya pada mereka.


"Amender mender?" tanya Ju On yang baru pulang dari kelas sebelah. Kelihatan dia duduk di tempatnya dan mengeluarkan carjer nak cas blekberi nya. Tu sebab dia duduk dekat dengan lubang plag.


"Takder mender mender, der. Kamu dah baca ke belom perenggan berfont biru dalam entry tu, tu?" tanyaku kepada seluruh kelas. Semua murid kelihatan bertungkus lumus mencari entry yang dimaksudkan. Rasa macam pernah baca, tapi tak pasti yang berapa haribulan. Ahhh..tekan jer lah ikut label yang belah kanan tu. Klik kat 'Mengarut 101'.


Muridmurid kelihatan tergamam. Ada yang menepuk dahi. Ada yang buat muka baru teringat. Ju On dan eszol dah lari ke kelas sebelah.


"Kamu dah siapkan artikel 3 sebab kenapa komputer cabuk kat jabatan kerajaan perlu ditukar kepada laptop yang cikgu suruh hari tu? Kan harini kita nak bincang?" tanyaku pada mereka. Makin menganga-lah mereka.
Semua terperanjat bila dengar kena hantar harini jugak

"Takper-takper. Cikgu kasi chan untuk kamu siapkan artikel tu. Cikgu nak kamu buat entry dalam blog kamu dengan tajuk yang sama. Tak banyak. 3 sebab ajer. Kamu boleh bagi apa saja sebab kamu. Hantar di akhir kelas harini" kataku selamber.

Semua murid tak percaya dengan arahanku. DarkHalf angkat tangan. cam biaser.


"Cikgu-cikgu, kalau laptop tu tukar dengan Ipad boleh tak?" tanya Dark.


"Dah-dah-dah. No more questions. Saya mahu kamu semua buat karangan dan hantar pada saya sebelum kamu balik nanti. Bincang takper tapi jangan meniru, OK?"


Sorang lagi angkat tangan.


"Fontong? Kenapa kamu ter highbeam-highbeam, tu?"


"Cikgu-Cikgu, kenapa kita takleh nampak oksigen?"


"Dah-Dah-Dah! Korang ni tak abes-abes mengarut. Cikgu dah lambat nak jumpa pengetua kamu, ni. Siapkan artikel yang cikgu suruh tu. Hari Isnin kita bincang....Cikgu akan datang balik ambik entry kamu selepas meeting ini"
Hanya Tukang Karut saja yang dibenarkan Mengarut


Kelas bersambung lagi pada petang nantik...
There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...