Friday, January 28, 2011

Mengarut 101 (kerja sekolah dah siap? 2)

baca dari mula...

Aku kembali ke kelas 1 Mawar untuk ambik buku-buku yang aku tinggalkan kat atas meja guru tadi. Saja aku buat camtu. Tak buat camtu kang, alamat sampai tengahari lah aku dok berborak dengan Tuan Haji. Di sebalik songkok lusuh dan rupa dia yang macam orang tua yang ortodoks tu, Tuan Haji ni OK sebenarnya. Cuma bila time dia bersajak tu yang tak tahan....

Bebudak tengah tekun menaip. Sampaikan tak perasan aku tengah berdiri kat belakang diorang (aku masuk ikut pintu belakang). Hairan. Bersungguh-sungguh benar bebudak ni menaip. Senyap lak tu. Lagi senyap daripada time aku ada dalam kelas. Nampaknya, bolehlah aku selalu keluar, camni...


"Kusyuk benor nampoknyer, yob?"
usik aku pada seorang budak pompuan. Budak pompuan tu mengcover skrin laptopnya tak kasi aku baca.

"Ek Elleh, kang saya baca jugak..."
kataku tak heran. Aku pura-pura cuba membaca taipannya.

"Janganlaa cikgu, belum siap. Kalau cikgu tengok benda in-progress, finished product tu nampak tak kick nantik"
kata budak tu. AKu akui hujahnya. Aku tegakkan badan, silang tangan kat belakang dan berjalan ke arah meja guru. Ada lagi 5 minit sebelum waktu aku tamat dan sesi persekolahan untuk minggu ini juga berakhir.

"Baiklah, tinggal lagi 5 minit. Siap ke tak siap, sila publish kan post tu. Saya akan review malam nanti"
kataku sambil menyusun buku. Kedengaran beberapa orang murid merungut.


"Kenapa berdengung-dengung kat belakang tu? Bunyi cam langau je?"
kataku cuba menghiburkan hati mereka. Tak elok kalau berpisah dengan murid-murid untuk hujung minggu dalam keadaan yang tak baik. Kena kasi penutup yang indah dan ceria agar mereka tak sabar nak tunggu Isnin.

"Kami tak cukup masa,lah cikgu..."
kata beberapa orang dari mereka. Dari pintu belakang, aku perasan si eszol dan Ju_on baru kembali dari kelas sebelah. Bateri henpon dah kong dok main twit-twit la tu.
Diorang yang tengah leka berborak, menyembunyikan diri setelah terperasan aku ada berdiri kat depan ni. AKu tak endahkan mereka.

"Ada sesapa yang dah siap?"
tanyaku. Semua orang senyap. OK. Kalau camtu...


"Baiklah. Sebelum berpisah, cikgu nak kongsikan 1 berita buruk dan 1 berita baik"
kataku. Buku dan laptop dah aku kepit di celah ketiakku. Kalau aku tak berubah style, mau kematu bawah ketiak aku ni dek kepanasan bateri laptop yang menekan ke ketiak.

"Berita buruknya ialah artikel yang kamu tulis ini akan mempengaruhi laporan saya mengenai kamu sepanjang saya mengambil alih tugas Cikgu Kaching"
. Aku pause. Aku ushar muka sensorang. Muridmurid semua berdengung kembali dan bercakap-cakap sesama mereka dengan muka yang risau...

"Berita baiknya ialah, cikgu akan review 1st round artikel kamu malam ni. Sepanjang hujung minggu ni, sila check entry kamu tu dan perbaiki segala apa yang cikgu komen. Kemudian, bila dah puas hati, kamu post balik entry tu sebagai entry yang baru. Tajuk sama tapi ada perkataan (modified) dalam kurungan. Paham?"


Kringgggggg!!!!

Bunyi loceng menandakan tamatnya waktu persekolahan untuk minggu ini. Bebudak semua dah bermuka cemas.


"Paham tak ni?"
tanyaku sekali lagi.

"Pahammmmmmmm, cikguuuuuu"
jawab bebudak tu dalam nada tak ikhlas sebab nak balik.
Aku keluar dari kelas.





selamat hujung minggu.
Jangan lupa tulis entry tu.

10 comments:

Pena Marhaen said...

garang jugak cikgu ni..hehe

Irwan said...

cikgu besar kalau nak join pun boley...

Pena Marhaen said...

boleh ke join??hehe..

Irwan said...

bolehhhh.kalau cikgu besar sanggup lari sekejap dari kemensajakan, saya lebih dari sanggup me-review nya

eszol said...

kena bwat btol2 ke ni?

Irwan said...

sapa yang buat aku amatlah hargai sebab mereka telah pilih 'option' D dalam soalan peperiksaan tersebut.

option-otion itu adalah:

a) hanyalah entry penutup untuk siri Mengarut 101 yang biasanya di post setiap Selasa dan Jumaat

b) cubaan membuat entry yang melibatkan pengomen diblognya yang bagus dan breakthrough.

c) contest? don't make assumption

d) eksperimen melihat siapakah SERIOUS reader.

hujung2 minggu ni aku rasa emo plak bila tengok orang semua bersusun-susun beratur nak masuk Giant atau Tesco

Dark Half said...

aku pandai mengarut je, kalau nak bagi point yg btol2 make sense atau bernas, aku fail sket kat situ

Dark Half said...

anyway, cekidot my assignment, cikgu!
3 Sebab Kenapa Komputer Cabuk Kat Jabatan Kerajaan Perlu Ditukar Kepada Laptop

Irwan said...

bagus dark...

kamu yang lain? DAH SIAP KERJA SEKOLAH YANG CIKGU KASI?

kata nak belajar mengarut?

dong dong23 said...

coach outlet
coach outlet store online
kate spade handbags
coach outlet
cheap oakleys
gucci outlet
gucci
lebron james shoes 12
coach factory outlet
polo shirts
kevin durant shoes
tods outlet
louis vuitton outlet
vans shoes
fitflops sale clearance
nike trainers
air max 90
michael kors outlet clearance
louis vuitton outlet stores
louis vuitton
adidas shoes
cheap ray ban sunglasses
cheap jordans
tory burch sale
nike outlet store
gucci outlet
rolex watches
louis vuitton outlet
mont blanc pens
nike factory outlet
nike uk
louis vuitton handbags
celine
michael kors outlet clearance
lebron james shoes
coach outlet
jordan 8
nike trainers
coach outlet
adidas trainers
20167.21wengdongdong

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...