Tuesday, December 4, 2012

Komplen terbaru

Kasih itu berpada. Lawan untuknya
ialah sayang yang tiada batasnya.

Gua dah siapkan plan untuk blog ni untuk 2012, #PRU13 (pilihanraya Umum ke 13) dan sempena berakhirnya pengetahuan orang Maya dan setan tentang masa depan alam ini. Tapi tah kenapa, gua disibukkan (atau menyibukkan diri) dengan berdiam diri dan melakukan sesuatu yang dah dekat 20 tahun gua tak buat: mengkaji.

Kalau tak silap, gua dah cerita apa bezanya antara membaca dengan mengkaji. Kalau gua tak pernah cerita pun, gua malas nak menaipnya sekarang ni sebab ia panjang sangat. Apa-apahal pun, yang penting sekarang ialah gua dalam mode; mengkaji.

Masalahnya pulak ialah gua tak tau apa benda yang gua sibuk sangat kaji, ni. Kejap pasal diri sendiri, kejap pasal masalah kewangan. Kejap pasal projek-projek duniawi yang memerlukan penukul untuk menggerakkan pahat. Tak menentu fikiran gua ni. Yang nyata, semua itu melarikan tumpuan gua dari persoalan yang sebenar. Hinggalah gua sampai ke kongklusi bahawa, gua kena tahu apa yang gua mahu.

Dekat setahun jugaklah gua mengkaji dan mendalami soalan tu: "Apa yang gua mau?". Persoalan ini telah membuatkan hidup gua semakin jauh dari realiti dan sesetengah orang yang rapat percaya yang gua delusional. Gua tak kesah. Gua dah biasa dengan tanggapan-tanggapan sebegini. Kerana walau seluas mana pun laut ini kelihatan tatkala kita berada di tengahnya, dalam hati kita tetap percaya bahawa daratan itu, ada. Apa yang gua perlu tahu sekarang ialah 'arah'.
Bila haiwan tampak lebih menyayangi
dari manusia, kita tahu
 ada sesuatu yang tak kena

Untuk mengemudi arah ketika tiada objek nak dijadikan pedoman, atau ketika dalam penglihatan yang terbatas seperti dalam gelap misalnya, gua terpaksa samada mendapatkan pengetahuan tentang pemanduan arah dalam kegelapan, atau guna pengetahuan gua tentang cahaya dan lampu jimat elektrik, dan menerangi ruang ini.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...