Wednesday, January 26, 2011

Komen kepada: Antenna Yagi-Uda+Directional


Entry asal:

Anda mungkin terlupa bahawa sebelum memasang ASTRO dekat rumah, television anda mempunyai antenna jenis outdoor macam tulang ikan. Sesetengah orang meyebutnya Area TV. Namun nama sebenarnya adalah Yagi-Uda. Saya ulangi Yagi-Uda. Siapa yang menciptanya?


Pada 1926, Dr Shintaro Uda dan Dr Hidetsugu Yagi dari Tohoku Imperial University mencipta sebuah sistem antena directional yang terdiri dari array (tersusun) dwikutub digabungkan selari.


baca pasal antenna dan tengok gambarajah cool di sana:

Salam Hafizm,

Gila saiko punya entry la dey. Mana kau ceduk info ni? Tapi ok gak lah kepada yang berminat atau nak memulakan perniagaan menjual antenna di tanah borneo. Aku dengar kat sana banyak lubang projek.

Entry ni lebih kepada sejarah dan penerangan ringkas pasal konsep antenna tulang ikan yang duludulu popular sebelum Asstru mula menguasai ruang atap rumah di Malaysia.

Aku ingat masa kecik-kecik pakai antenna tudung tin. Sekadar dapat RTM jer. Tahun 85, RTM3 keluar. Puaslah mencuri-curi pergi tengok Werewolf kat rumah orang yang dapat siaran RTM3. Nak dapat siaran kena ada antenna tulang ikan. Baru clear. Kalau tak movie tak clear. Tak syok la. Dahlah citer kat RTM3 masa tu best-best. Bukan cam sekarang, lebih banyak iklan dan dakyah daripada info dan hiburan. Rancangan keislaman pun semkin hilang auranya. Harap kat Ustaz Amirul jer lah. Aiseh...Emo plak...


Kan aku dah saiko jadinya baca entry kau ni...

kipidap!

No comments:

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...