Thursday, November 4, 2010

Komen kepada: Dear Copy Pasters and Plagiarisers


Entry Asal:
Hey motherfucking asswipes! How ya doin? Do you like stealing my shit and not giving credits. No more excuses ok. Just for you assholes I'm gonna teach you how to properly share other people's hard work you found on their blogs online. Today I'm gonna spoon feed your ignorant ass so youse have no excuse for not crediting my work properly. Sepatutnya benda ni tak diajar oleh aku. Korang buat research paper dan dissertation FYP dekat Uni takkan tak tahu lagi camne nak bagi proper kredit. Gua suruh buat footer je. Not write a goddamn BIBLIOGRAPHY.

read more...
Salam, Obefiend
Harini, masa aku baca blog-blog bakal mangsa aku, aku ada jumpa komik bangsat sempena piala Malaysia tu somewhere. Aku pikir: cool la komik ni. Kemudian, bila dah baca blog FOA, baru aku tau komik tu milik kau. Aku juga dapat rasakan bahang kemarahan kau sebab orang main tibai idea kau tanpa cakap timer kasih atau link balik ke blog kau. Soalannya, kalau kita meniru masa ujian selaras, kita tulis tak nama orang yang kita tiru tu kat kertas jawapan kita? Perkataan TIRU itupun sama jeleknya macam perkataan curi, rogol atau suntut. So, WTF do you expect?
Sungguhpun ayat dalam entry kau tu panas, aku dapati kau masih sayangkan pengunjung dan para pembaca kau. Buktinya, kau sentiasa melakukan yang terbaik untuk mereka dengan menyediakan entry yang bagus, bahkan mengajar mereka lagi bagaimana nak jaga hati kau sekiranya mereka ada niat nak recycle entry kau di mana-mana selepas ini. Entry ni penting demi menjaga morale kau sendiri, sebelum kau sendiri fedup dengan peniru ni semua dan berenti blogging altogether.
Isu hakmilik atau giving proper credit dalam dunia internet ni memang klasik. Aku sendiri pun suka curik gambar dari google tanpa bagi kredit atau buat link back pada google. Tapi sebagai rakyat Malaysia yang membesar dengan CD cetak rompak, computer game yang telah di crack dan siaran berita yang isinya dicuri dari CNN atau Reuters, aku dah biasa dengan halhal sebegini. Zaman aku buat zine dulu, aku marahmarah jugak bila artikel, artwork atau jargon yang aku introduce dalam dunia ni dicuri dan di claim sebagai milik diorang. Tapi semakin aku meningkat dewasa, aku semakin tak pedulik. Ditambah lagi dengan fakta bahawa penguatkuasaan akta hakmilik kat Malaysia ni nak kena makan Viagra. Kalau Windows 7 dan Microsoft Office pun kena curik, ni kan pulak komik lawak Hai-O kau tu.
Polis cyber hanya melindungi hak Rais Yatim dan BN. Yang takde kena mengena, jangan haraplah diorang nak layan. Jadi, aku boleh relate kekecewaan kau bila golongan blogger sendiri pun tak jaga etika dalam berblogging. Aku bet, diorang ingat kau tak kisah sebab kau tak pedulik dengan perasaan orang melalui pilihan ayat yang kau gunakan dalam FOA.
Satu lagi, nama blog kau: Freedom of Ass-o-ciation, tapi ada blog rules. Kata benci pada Anon; tapi kau sendiri pakai nama orang kapir mana ntah. Kau ni ingatkan aku pada undergrounders yang masih stuck dalam dunia post-SPM la.

Jadi, pada pandangan aku, selagi kau buat entry yang cool, memang akan ada orang yang akan plagiat dan TERLUPA nak bagi kau kredit. Adakah ini bermakna kau kena lame kan entry entry kau selepas ni? Tak, kan? Jadi, buat apa kecoh-kecoh? Atau pun entry ni nak cakap bahawa kau ni influential? Well, that is expected from somebody who crave for credits. Sounds like you grew up in a family with domestic problems.

Pada aku; Hanya Johari yang mengenal Maniam. Jangan tak pedulik apa yang Maniam buat sebab Maniam ni biasanya kau tak perasan pun. Yang kau mahukan ialah Johari. Dan pada aku, seorang Johari pun dah cukup untuk menenggelamkan beribu-ribu Maniam yang kadang-kadang happen to be in FOA by chance. Rilek la bang.

p/s: I'll take both pills, heat it and stick it in Scot Weiland's vein. Damn, junkies...

13 comments:

shada wentz said...

btul have to agree with that.
copy pasters suck! =.=

The Poyo Me said...

family with domestic problems? ayah dia ajk surau weh. family elok2 tu. die je yg jadi asshole.
hahaha

anyway, apa kena freedom of association dengan blog rules dia?

freedom of association bermakna kebebasan berpersatuan. maknanya kebebasan berkumpul dan menytatakan pendapat yang sama. ko kait benda yang tak berkaitan.

lagi satu,kau dah biasa dengan copy pasters? maknanya ko acknowledge benda tu betul ke?aku dari kecik tengok copypasters merata. copy paste kerja sekolah aku kertas periksa aku. assignment aku. semua nak paste. tapi adakah aku 'biasa' dengan perbuatan ni?

TAK BIASA beb.
takda makna 'orang lain buat, kenapa aku tak boleh.' sampai sekarang aku menyampah dengan copypasters. dan aku tak hingin nak tiru cara diorg walaupun sekali.

Obefiend Weiland said...

aku tak suka anon pasal anon tak ada beza dengan penulis poison pen letters. kalau mahu pendapat didengar kena la pakai id. macam kat malaysia lah. nak mengundi kena daftar. takkan nak biar aje orang tak ada ujung pangkal mengundi ye tak? lagipun bila pakai nama anon aku susah nak komeb balikkepada komen mereka.

last last ANON1 ANON2. jadi clusterfuck. Its better kalau ada nama

dan bro. U miss a point there

FOA stands for Freedom of Association.dekat WIKI ada explanasinya. Genesis penggunaan FOA sebagai nama website aku adalah kerana dulu aku seorang blogger politikal. Aku bantai PR dan aku bantai BN. Since aku neutral aku katalah aku free to associate myself with any group yang ada kat malaysia ni. Macam dalam BN rasis. Aku tak suka rasis so aku tak nak associate diri aku dengan BN. Dalam PR ada PAS. Tapi pas nak negara islam macam SAUDI. aku tak nak. Aku percaya kepda the seperation of church and state. Aku juga percaya kepada freedom of religion. I dont think that malays must stay a muslim walaupun dia rasa islam itu tak sesuai dengan jiwa raga dia.

at the end of the day ASSOCIATION disini bukan association to an online handler or a name. its association to groups or political parties. Context ASSOCIATION disini bukan seperti yang kamu sangka. Buta alas, every human being have their own interpetation of what a WORD means to them

maybe later aku harus buat boog FOI. Freedom of interpetation pulak. HAHAHAHA

secondly

aku tau sangat pasal copyright law and what not

but ask you this dear sir

takkan kamu nak lepas tangan.Mahu jadi bangsa tak apa? AKu pun pernah pakai software pirate. Beli dvd pirate masa kat sekolah. skang dah ada kerja gua dah tak beli dvd pirate apa semua. that is my personal contribution to reducing piracy and respecting other people's IP

kan?

but for real though. From now on no more MALAY comics from me. Malay articles will also be rolled back. Kenapa? Pasal ALL THE ARTICLES AND COMIC stolen are the Malay ones

yang english tak ada yang meniru. Maka baik aku berhenti sahaja memulis dalam bahasa kebangsaan

win win situation bagi aku

win pasal takde lagi plagiat
win lagi pasal karangan bahasa melayu aku mmh suck ass motherfucking dick pun

thirdly

masalah keluarga

dude.. i was raised in a wonderful family. You can check out all the stories about my awesoem childhood under the WHEN I WAS tag

are you seriously suggesting that anyone who fights for their work to be respected ada masalah domestik?

using that logic

steve job ada masalah domestik pasal dia sangat kontrol macamana apple technology dishare dengan pengguna

VALVE ada masalah domestik pasal masa source code half life 2 dicuri derang rage

RIAA ada masalah domestik juga pasal menyaman orang yang share MP3 secara haram

MPAA pun sama. RIM pun sama. Microsoft etc etc

you get the idea.

btw

nice blog

shame about the background. pasal tranparent sakit mata nak baca. kena highlight baru nampak

Blood Seeker said...

OP IS A FAGGOT

Maey said...

maybe u can try this bro http://www.lunduzextreme.net/2010/11/hentikan-plagiarism-kopipes-copy-theft.html

Irwan said...

great comments guys! I purposely wrote the articles with loop holes (especially the FOA term) to cross check what kinda hole i'm getting myself into.

I feel like in the tank again (think tank)

Kakaka.

Irwan said...

obie: kalau orang yang di raised dalam keluarga bahagia cam kau pun boleh jadi asshole camni...so, korang taklehlah nak marah aku sebab aku raised dalam keluarga yang ada domestic problem. But I love my parents, though..

hehehe...greatest reply received so far...no wonder u got 40++ comments per entry easily (although 20-30% of it came from yourself)

Irwan said...

[Hmm..Baru ada masa]

kepada POYO ME:

"TAK BIASA beb.
takda makna 'orang lain buat, kenapa aku tak boleh.' sampai sekarang aku menyampah dengan copypasters. dan aku tak hingin nak tiru cara diorg walaupun sekali."

Aku respek pandangan kau. Maka itu ialah polisi kau. Kau teruskan lah. Tapi itu bermakna kau boleh impose polisi kau atau kepoh-kepoh dengannya bila ada orang lain kata sebaliknya.Hehehe..

Aku tak kisah dengan copy pasters plagiariser or down right mothef**king murtad. They are still my friends. But, I am an original man. So freaking what? U want to copy me, follow me heck stab my back, it's ok. It's just a blog. U steal this shit, I got more where THAT came from, pal...You threw a stone and you hide, then you're a coward...No heart feeling..

g0m0k9enDek said...

dah besar. sial fikir sendri nak buat apa

DuniakuAbstrak said...

penat2 buat, org lain kopipes camtu je mmg la bengang

tapi kalau kau tak kisah ikot kau la

masing2 lain pendirian

Jo Qusary said...

nak copy paste? meh kopi pasta kat blog aku tu... ade berani? muahahaha...

cool blog dude :)

bofoyengfeng said...

credit = respect

Anonymous said...

Erm. obefiend ni pejuang sekularisme + liberalisme rupanya. baru tau...

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...