Monday, December 6, 2010

Komen kepada: Juru-Rancangan



Entry asal:

nih hape ke jadah la substring nih susah sangat nak compile. penat dah aku nak declare object tu function nih. run je laaa!!! selesai keje aku. demmit. sape nak keje mencabar wei? sila la email aku CV korang. aku dgn rela hati akan bagi experience yg bagus untuk korang.


read more...



Salam Cik Ururu,

As much as I would like to comment your whole web-log, or the Melayu-Islamic related entry dated Nov 23rd, or the contradicting entries between the one dated Nov 26th with Nov 30th, I picked the one that bored me most: this one. It's lame, it's degrading, and it's sure bring alot of memories, personally.

Some people like obstacles. They see it as challenges that makes them better at what they do. Obstacles gives them that special 'energy' after they get through it. It gives them the fix and kicks that keeps them ticking in the company. This kind of people are usually the muscle of a company. They rarely think but when they do, they couldn't stop until the problem is solved.

In the wonderful world of working life, we need to understand what we are being paid for, our strength and weaknesses, and the right moments to raise the white flag quickly if the work is beyond our capability or capacity. If the work is easy, our boss would get an intern to do it for them. If it's too hard, they'd hire a vendor and learn from it. Either ways, it's up to us the cooleee, to move the load and turn the task's status from red to yellow to green. One way or another.

From my limited experience in programming, the solution to your problem could be as simple as a 'misplaced commas' or 'unclosed brackets' or improperly defined objects in your subroutines. I couldn't give a specific solution as your entry did not describe specifically the 'error' found. I'd propose you try to understand the program flow by debugging it row by row until the point where the compiler found the error.


And no. Being an engineer is not as simple as you say it is. We have bigger things to solve than to entertain lazy, whiny programmers who are not detail enough while reading the manual. So we just give them short retorts like the one in your example to save OUR time.

Dahla kerja dok atas kerusi ajer, suruh baca buku manual pun pemalas, nak siapkan program pun nak mencarut-carut. Mai la dok bawah keta ni cari kat mana punca bacaan meter tu tak tepat kalau hero sangat.

19 comments:

podeh3 said...

salam.

Nowadays everybody wanna talk like they got something to say,
But nothin comes out when they move they lips
Just a buncha gibberish.

Nowadays everybody wanna talk like they got something to say,
But nothin comes out when they move they lips
Just a buncha gibberish. (kredit to eminem)

podeh3 said...

salam..

lufkin said,
November 18, 2010 at 1:22 PM

Kalau haram xtau apa2 pasal programming boleh hntr cv jgak x?

ururu5 said,
November 19, 2010 at 10:29 AM

boleh!

aku rase la.. haha!

atan said...
org yg hendak memberi cv penuh dgn harapan tetapi owner plak ckp mcm ni..

ururu5 said,
ape? susah? aku takleh buat? kalau aku takleh buat ko takleh buat? memang la aku takleh buat. aku nih tak reti programming kot. nak carik2 solution kat internet. kat forum pun malas. aku mmg bukan baka programming. bukan saje tak mampu. malah tak layak. sebab programmer nih kene rajin. rajin sangat2. buku2 nak rujuk terlampau lah banyak. internet lagi. kalau keje engineer senang jek. cemane bace meter. manual dia tetap satu.

abu said...
mcm memalukan diri sendiri jer?

ali said...
tu je ke kje engineer yg owner tau? what a shame..

eminem said...
Nowadays everybody wanna talk like they got something to say,
But nothin comes out when they move they lips
Just a buncha gibberish.

Nowadays everybody wanna talk like they got something to say,
But nothin comes out when they move they lips
Just a buncha gibberish.

heh3..

Dark Half said...

i'm not into this line but i still want to gibberish something here! gayahgayhayha
there's no easy job tho' u're just a toilet cleaner.eventually there's always problem in any task we're assigned to.it's just a matter of how one handles it.same goes to me. i used to work in graphic designing line and the pressure of catching up with the datelines plus multiple rejections of my works could be sometimes unbearable. but that's still ok with me, it's the office politics that sucks the most!

podeh3 said...

bring it on..

atan said...
Dark Half ko bnyk cite shin chan ker.. nak2. haha.. klakar2..

Irwan said...

aper ko ngarut ni, podeh? nak cari gado, carilah di gugel...

podeh3 said...

ape linknya lau nak cari gaduh. give me the example please.. heh3..

Dark Half said...

dak podeh3,nak cari gaduh,p blog hellioz.baru layannnn...kalau kau ke sana,cakap dark half kim salam action beam sama dia. heow heow heow

dah p umah hellioz semalam,tgk2 ada pacik guard komen moderesyen.bosan karma arrr

podeh3 said...

salam. owh.. Dark Half, (memandang kan ko ckp aku budak, seronok tul rasa mcm muda sangat) lau nak komen kena click butang follower. ble da jdi follower da satu hal lak nak fokus kat sana(ade jugak yg owner punya blog kena approve kan dulu komen2 yg aku anta baru komen2 aku tadi ade kat ruangan komen.. boring gler). saja je nak bagi tau kat blogger2 yg lain mai bikin panas kat cini. hehe..
(sebenarnya aku lagi ske baca komik manga dan buat pe yg aku ske. huhu..)

tuk en.ururules...
(memandangkan kat anda sampai xde masa nak reply kat ruangan komen ni) aku ade terbaca en3 ko yg ko ni kre kaki dota gak, mai la add aku dgn nama yg sama podeh3, lau ko segan mai letak pe nama ko kat sini. t leh layan sesama. e2 pun lau ko sudi la ea en.ururules.. (heh3..)

bored.. next..

Dark Half said...

scuba,x lama lagi keluar pulak entry kutuk blog yg aktif berkomen hanya 4 org followers jer kat itu raging blog..hahaha..lantakkk!

podeh3,disebabkan kau asik beraction beam tetiba otak aku ter'set' yg kau ni bebudak..hehe. incik uru tgh poning nak settle problem programming agaknya..tu pasal senyap. x pun ,tgh syok layan dota

podeh3 said...

salam...
owh gitu eh. haha.. bukan pe Dark Half, lau serius ngat boring r. tu yg duk beraction beam tu. hehe.. (x fikir lagi yg owner kepada Juru-Rancangan x reply2).

satu g jiran aku lagi klakar. pak cik Abu namanya. umur da lebih 52 tahun. sama la dgn aku ske duk beraction beam. mula2 aku berprasangka kan seperti yg Dark Half fikirkan (disebabkan kau asik beraction beam tetiba otak aku ter'set' yg kau ni bebudak) tetapi setelah aku bertanya kat pak cik Abu itu, beliau menjawab lau serius sangat t hidup pak cik jdi boring. (mgkn ade yg kte x tahu di sebalik pe yg beliau cuba sampaikan, mana x nya, ckit2 action beam. haha.. pakcik2, mcm bebudak la. kata ku di dalam hati.)

ea la kot duk main dota. kadang2 mmg berantu game tu.. hehe..

neyra shazeyra said...

auwwww

Irwan said...

weyh...dark ngan podeh..cubala komen entry weii..penat aku pikir...

Al said...

ntahlah dorang ni
da mlarat plak
kdg2 ak terpikir gk brp dh usia si podeh3 ni
52 gk eh en podeh3?haha

anyway, for ur inform Scuba,
Ururu dah bls komen ko ni kt blog dia
sila terjah...

podeh3 said...

salam..
eh2 en.Al salah tu. tu umur pak cik Abu la. wakaka. xpe2 cuba lagi..

memandangkan en.ururules x brani nak komen kat sini maka saya dgn senang hati mengopi pastekan di sini. wakaka..
(di copy dalam blog mangsa)

irwan said,
December 6, 2010 at 1:08 PM

Salam Cik Ururu,

As much as I would like to comment your whole web-log, or the Melayu-Islamic related entry dated Nov 23rd, or the contradicting entries between the one dated Nov 26th with Nov 30th, I picked the one that bored me most: this one. It’s lame, it’s degrading, and it’s sure bring alot of memories, personally.

you know what to do…

http://aderberani.blogspot.com/2010/12/komen-kepada-juru-rancangan.html


ururu5 said,
December 8, 2010 at 11:08 AM

i do get this all the time do i? please people… im no ‘Cik’ or ‘Miss’ or ‘Mrs’ or ‘Puan’.. demmit!

atan said...
panas2.. wakaka..
(jgn marah eh en.ururules, ni sebagai penambah eratkan hubungan kte dgn blogger2 yg lain.. and just think like this.. how lucky a you if compare than other person. huhu..)

ururules said...

further butthurt komen cam aku malas dah nak layan.. aku tgh saket nih.

tapi betul dowh. tadi takleh komen kat sini.
boleh bace komen aku kat sini.
http://ururules.wordpress.com/2010/12/08/komen-juru-rancangan/

Ka-Ching said...

Irwan said :weyh...dark ngan podeh..cubala komen entry weii..penat aku pikir...

scuba rase terabai wakakaka

sape ske bace komik angkt tangan gayahgayahgayahgayah

podeh3 said...

salam..
rilek la bro. ape emo2 ni.. just another en3 to be reading by someone je la. they just come and go. (seperti semut berkumpul duk nak makan gula2 lolipop adik atan punya yg terjatuh dan melekit)

yg ni baru serius beb.. wa mmg x setuju dgn ckp lu.. yg lain2 wa setuju k, tapi part ni wa tul2 geram.

petikan ni wa copy and paste lu punya blog

http://ururules.wordpress.com/2010/12/08/komen-juru-rancangan/ (perenggan ke sebelas baris ke dua)

petikan tu berbunyi mcm ni..

"malah aku rase aku tak pernah ngaku pun aku org Islam."

mana bleh macam ni bro. wal hal sejahat mana pun lu, lu tetap islam bro. ble ade je kalimah

لاَّ إِلَهَ إِلاَّ الله مُحَمَّدًا رَّسُوْلُ اللهِ

dalam diri lu, pasti lu masuk syurga. skang lu ckp lu x ngaku islam plak. x bleh mcm tu bro. wa bangga wa islam (Alhamdulillah), atan bangga diri die islam, pak cik Abu jiran wa bangga diri die islam. lu pun kena bangga diri lu islam bro. lu jgn serabut bro. lau lu x dapat reply komen2 kat blog pun x pe bro. lau lu x sempat main game dota pun x pe bro. dunia je ni. tapi lu kena ngaku lu islam ea bro.

satu lagi wa doakan semoga lu sihat sejahtera (terbaca pasal penyakit asma bro ni wat wa rasa sedih) dgn harapan ble lu da sembuh lu bleh membuat kebaikan dgn berkhidmat dgn mak lu dan lu ngaku lu islam.. amin

Ka-Ching said...

proud to be islam winkk**

Irwan said...

dalam keterabaianku, aku mengomen komen-komen yang mengomen di blog tukang komen:

no comment

aku pun broing dengan entry ni sebab topiknya boring..

tapi aku kena lalui juga sebab aku nak cuba semua...

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...