Tuesday, December 28, 2010

Komen kepada: Temubual dengan Pakcik Kambing pula

Entry asal:

Tak boleh share entry asal, sebab nantik spoil la, kalau korang nak tau, korang kena klik ke link kat gggg dan baca sendiri.

gggg 


"Woof! Woof!"


Salam Cik Kasim Ahmad,

Entry yang gempak tapi simple. Pelbagai imej seram dan kelakar yang terlintas di kepala saya sewaktu membaca temubual ini. Dan tak dapat saya nak terangkan dalam perkataan pendek macam "Lulz" atau "gggg" atau "I'm not gay but I'm not OK".

Secara subliminalnya, tuan punya kambing itu memang nyata membeza-bezakan kambingnya.

Sungguhpun kambing hitam dan putih sama saja dari jawapan-jawapan Pakcik Kambing, beliau mendahulukan golongan kambing putih. Semua soalan dianggap ditujukan berkenaan dengan kambing putih walaupun si penanya bertanyakan soalan yang umum.

Dan bila ditanya apa hal dengan kambing yang hitam, si Pakcik memadamkan kelebihan kambing berwarna hitam dengan menyamakannya dengan kelebihan kambing putih.

Kambing hitam biasanya dikaitkan dengan lambang kebebasan dan tahan lasak, berbanding kambing putih yang biasanya dikaitkan dengan lambang kesuburan dan kegebuan. Namun, kambing hitam biasanya disembelih dulu sebab ia akan nampak jelas di dalam kawanan kambing bebiri yang lazimnya berwarna putih. Ini juga memudahkan tuan punya kambing mengenal pasti mana kambing dan mana serigala atau anjing.

Daging kambing berwarna hitam secara umumnya mengandungi kandungan lemak yang lebih rendah berbanding kambing putih kerana warna hitam yang menyerap cahaya membakar lebih lemak berbanding dengan warna putih yang memantulkan cahaya.


Kambing hitam juga mempunyai bau badan yang lebih hamis kerana mereka tak perlu susah payah nak jaga kebersihan atau warna bulu seperti kambing putih. Mereka boleh hidup tanpa mandi selama berhari-hari berbanding kambing putih yang kalau tak mandi sehari jer dah nampak kekepamannya.

Sebab sekejap lagi nak masuk waktu Asar, maka saya berenti setakat ini dulu.
Diharapkan agar Cik Kasim berkongsi alamat Pakcik Kambing itu agar saya dapat hantarkan team sosialistas untuk berdemonstrasi, menyerahkan memorandum, serta memperjuangkan hak kesamarataan antara kambing-kambing belaan pakcik tersebut...Sekian.

4 comments:

Dark Half said...

tapi kambing hitam selalu dikaitkan dgn mangsa sesuatu keadaan,contoh paling klasik kes altantuya yg melibatkan razak baginda

Ka-Ching said...

aku telah dikambing hitamkan oleh adik aku dengan sewenangnye menuduh aku menghabiskan aiskrim kat dlm peti sejuk itu argghhh

Dark Half said...

zaman skrg ni kalau sanggup jadi kambing hitam silap2 bleh jadi jutawan,dgn syarat sanggup jadi warganegara luar la..huhu

Irwan said...

aku sanggup...dah lama dah jadi kuda hitam..nak gak jadi kambing

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...