Friday, January 14, 2011

komen kepada: kerja berat perlu makanan yang seimbang

Entry asal:

ntahla.kadang memang rasa nak pitam aje sebab slalu ter skip lunch.bukan sengaja tapi memang tak sempat...sebaik sampai di rumah, saya perlu tarik nafas yang panjang sebelum keluarkan 'tangan-tangan' yang banyak itu utk buat kerja rumah.


harapkan breakfast di awal pagi ajela.

read more...



Salam Cik Diyana,


Pada saya, lunch ialah satu masalah. Dahlah nak kena pikir nak makan apa, dan pada weekdays pulak, nak kena pikir nak makan kat mana. Saya tak suka sangat waktu lunch. Pada saya, cuma waktu breakfast dan tea break saja dah memadai kalau kita sedang bekerja. Saya lebih suka dapatkan heavy breakfast, kemudian kerja non stop sampai Zuhur. Rilek kejap. Pastu sambung sampai tea break. Lepas tea break, update blog pakai internet pejabat. Hehehe

Dan mengunjungi drive thru untuk save masa lunch sebab kita ni ultra-busy, adalah satu kesilapan. Fastfood macam McD, kenyang nya sekejap jer.

Kehidupan berdua apatah lagi berkeluarga memang demanding. Saya sangat respek kepada kaum ibu yang bekerja. Dahlah kena kerja 8 hingga 5. Bila dah sampai rumah, nak kena buat kerja rumah lagi. Dengan anak-anak lagi. Nak kena masak dinner nya...Perghhh.

Jadi, kadang-kadang kita terpaksa ambil jalan mudah demi menjimatkan masa dan tenaga. Kengkadang kita skip lunch. Kengkadang kita makan jajan masa lunch. Akibatnya, keadaan kita selepas waktu lunch amatlah menyedihkan. Sama ada kita mengantuk sebab tak cukup energy sebab skip lunch, atau kita jumpy sebab makan lunch yang bercili tadi.

Solusi yang saya nampak dalam hal ini ialah:
Banyakkan puasa sunat...hehehe.

4 comments:

Ka-Ching said...

Kadang2 org bg alasan x pegi lunch (utk org yg bekerja)sebab DIET. Tapi alasan yg sebenar benar benarnye dah kekontangan sbb gaji x naik harga barang, petrol, makanan sume naikkk... (kenape mcm out of topic aje ni?)

~* chirpy_chummy *~ said...

yep, setuju! pose sunat adalah yg terbaik. mudah, selesa, dan jimat.

p/s: jgn niat pose sbb nk diet je sudey.. niat musti btol. :p

Diyana Zulkifli said...

heh.trima kasih la ek tolong buat entry khas plak pasal dilema saye ni..kdg mmg pun dptkan breakfast yg berat cuma kdg tu,xde yg menarik d hati pagi2 tu.heh. drive thru itu adela dsbbkn mcm susah aje nak turun ke kedai/restoran dgn anak yg lasak...huhu.sorang2 plak tu.klu anak mood baik,bolehla heret die masuk kedai makan.hehe.itu baru yg kakak..blum pegi amik yg adik.klu yg adik masuk kereta, lagi lintang pukang sementara nak sampai ke rumah..x bleh nak lenggang lenggok mcm bujang2 dl lagi haa..semuanya perlu pantas.hehe

Irwan said...

pergh..makin respek pada golongan ibu...mana para bapa?

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...