Thursday, August 25, 2011

Bantulah Sahabat!

Entry ini ialah repost dari blog KulupSakah. Kepada yang berkelebihan, bantulah. Semoga Allah bantu kita pula disaat kita memerlukan bantuan

Kepada yang mengikuti twitter, pasti akan terjumpa dengan RT berkenaan bantuan untuk saudara @bumilangit dalam dua tiga hari ini. Gua tak pasti apa masalah sebenarnya, maka gua copy dan paste ajer entry dari bro Kulup:


Adik Safiah Mardhiah, 5 tahun akan menjalani pembedahan 'open heart surgery' bagi menutup lubang pada jantungnya. Dia merupakan anak kepada salah seorang aktivis- Mohd Zulfadzli Abdul Halim atau lebih dikenali sebagai Zul Bumilangit. 

Ini adalah pembedahan kedua setelah prosedur pertama pada disember 2010 menggunakan tiub TEE gagal kerana diameter lubang yang terlalu besar. Pembedahan kedua ini lebih berisiko kerana melibatkan tulang dadanya dibelah untuk mengeluarkan jantung. 

Untuk pengetahuan, semua kos perubatan dan pembedahan ini tidak ditanggung oleh pihak insuran kerana ia dikira kecacatan sejak lahir. Dalam pembedahan kali kedua ini akan dijalankan di Institut Jantung Negara pada hari raya ke 10 (10 September 2011) dan dijangka menelan kos sebanyak RM25,000 yang mana sebahagian daripadanya ditanggung pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat. 

Selain itu, isteri beliau terpaksa berhenti kerja untuk penjagaan pos surgeri yang mengambil masa sekitar 2 - 3 bulan sebelum Safiah boleh ke sekolah semula. 

Harapnya, disebalik kemeriahan kita menyambut hari raya, ada yang sudi menghulurkan bantuan dan sumbangan bagi meringankan beban, apatah lagi pada bulan Ramadhan ni. 

Sumbangan boleh disambungkan terus kepada Mohd Zulfadzli (Maybank) 162209905368 

atau hubungi beliau di 0192717548 atau melalui emel di 

mohdzulfadzli.abdulhalim@malaysiaairlines.com atau jonbuobage@yahoo.com 

Kes adik Safiah Mardhiah boleh dirujuk di IJN melalui no MRN: 215319

2 comments:

bumilangit said...

terima kasih tuan! alhamdulillah dana untuk pembedahan telah cukupi, tapi saya masih berharap rakan2 masih sudi menghulurkan doa agar safiah selamat menjalani pembedahan dan pulih seperti sediakala. hati saya benar2 tersentuh dan terharu kerana dianugerah rakan2 dan kenalan seperti kalian. terima kasih banyak! hanya Allah mampu balas jasa baik tuan

Irwan said...

Ameen..Kita ni kerdil jer bro. Kita perlukan semua untuk jadi besar...

Semoga Allah mudahkan urusan kita SEMUA..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...