Wednesday, December 15, 2010

Ahh..here it is..


I just came back from my holidays and feel very enthutiastic to start a fresh week. I got new tricks to try and am eager to see if it works.

Before that, I'd like to say THANKS to AlexiaArqam and Nami for their entries. I can feel the love, bros. I was expecting replies from the BOYS, but hei, look at my luck? The big bros themselves came to play. Well, I admire you two but to that guy from hell and the other 2 punks-wannabes, you guys are bitches all along.

Heck, eventhough the zombie has pledge his allegiance through this, I am still drooling over Nikotin Untuk Zombie lately. I don't care which side you're on Zoul. A good read is a good read.

After reading the 2 cool entries (well, after my suspicion has been confirmed, that is) I was in my; what you called as 'serbanistas' mode, ready to unleash my wrath as my reply to both (two birds with ONE STONE), when I accidentally flipped into Ururu's page. I read "Rukun Rukun". And asbab of that, I will hold my horses of hell from stomping you two, for now. Ururu's entry cooled me down.

Why? Because he got it. I don't care where the idea of this entry came from but I am so relieved to have known that somebody gained something out of it. We (Podeh3 and me) were worried if we have sent somebody to hell because of what happend last week. So instead of going around, entertaining my whiny side and the big bros of socialistas, I'mma gonna talk about Ururu's cool entry: Rukun-Rukun.


Back to Malay language.


Bagus punya pemerhatian dan persoalan. Pemerhatian kau: kita kena jaga syahadah. Sebab, ia mudah terbatal dan kita tak tau kita mati bila. Dan Mati tanpa syahadah itu satu kerugian. Maknanya kau ada kefahaman. Tapi kefahaman dalam Islam ni membuahkan lebih banyak persoalan. Dan persoalan ini lagi bagus dicari jawapannya melalui guru. Set-set korang suka dengan Fadilah Kamsah. Aku sarankan kau hantar email kat dia, suruh komen entry kau ni. Sebab aku pun nak tau jugak jawapannya kerana aku pun buat pemahamanku dari tembakan sendiri juger.

Cuma cara kau melihat soal syahadah tu masih belum cantik. Instead of kau kena ingat pukul 1015am kena mengucap atau 345pm kena mengucap, baik kau mengucap sekali dan fokus pada PENGEKALANNYA. MAcam kau dah ambik wudhu masa waktu Maghrib dan kau cuba kekalkan sampai waktu Isyak. Bila dah ngucap, janganlah buat apa-apa yang boleh membatalkannya. Aku bukan ustaz, jadi pergi tanya ustaz apakah perkara yang boleh membatalkan syahadah. Dengan cara ni, barulah kau akan paham perenggan seterusnya.

Aku juga setuju dengan isu imam yang solat kat surau yang sempit, takyahlah doa panjang-panjang. Pandang-pandanglah orang kat luar tu yang dok tunggu giliran nak bersujud pulak. Kes sebegini hanya akan dilihat oleh orang yang JAGA solatnya. Yang sering memperbaharui syahadahnya. Walaupun pada awalnya, dia pun taktau kenapa dia masih bersolat tapi perangai cam cibai. Mungkin rutin. Mungkin sebab nak cover depan sesapa. Pepehal pun niat dia, dia tetap dapat manfaat sebab tingkatan ikhlas paling rendah ialah beramal sebab nak dapatkan dunia. Masuk jugaklah dalam senarai...OK la tu...

Dan entry kau yang sebelumnya juga menarik. Aku rasa, lepas ni kau takkan kering idea lagi jika kau terus menerus berpikir perkara-perkara ni. Tapi, aku pesan pada kau agar sentiasa memverify pandangan kau tu dengan apa yang sepatutnya menjadi iktikad kita ahli sunnah wal jamaah. Takut nantik setan mazhab dan setan sufi kencing kau pulak nantik. Penipuan mereka amat halus, jadi selalulah berdamping dengan orang yang alim, wahai Abdul Halim. Tu nama bapak aku, tu...

Dan kau kena letgo principle kau tentang Melayu tu jika kau nak belajar. Takut setan cucuk kau arah ni pulak, terus kau jadi cam hari tu...Padahal Podeh3 takde provok pun. Tapi, semua yang berlaku ada hikmahnya, tak begitu? ;p

Dan sebab entry dah panjang sangat, aku sarankan agar kau selalu mengomen di blog payabesarpedas untuk persoalan yang seperti ini...

Jangan buang masa nak pikir nak tulis entry apa. Atau melayan blog yang bagi info yang tahun depan kita tangguh baca pun takper. MARI KITA CUBA FAHAMI REALITI, secepat mungkin kerana masa sudah semakin suntuk. Lusa dah Jumaat. Silap-silap kiamat, beb..

Eniwei, kipapdegudwek!

7 comments:

Ka-Ching said...

insaf dan insaf...

Irwan said...

tulah kak ching..aku pun...

Ka-Ching said...

"eniwei kipapdegudwek"
asyik tergelak je bace ayat tuh dah macam jampi plak adoi hahaha

Anonymous said...

Il semble que vous soyez un expert dans ce domaine, vos remarques sont tres interessantes, merci.

- Daniel

Dark Half said...

woohooo, il ressemble à quelqu'un apprécie votre travail, tukang komen!

Irwan said...

itu spam la dark...mamat daniel ni pernah buat komen yang sama kat pbp...


tengok: aku tarahal dengan spam...

Dark Half said...

tapi spam leh delete je kan?
aku pun tara hal. tp entry kat blog aku yg paling byk kena spam adalah ttg islam. kebanyakan bahasa asing

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...