Monday, December 20, 2010

Komen kepada: Konsep psikologi mudah

Entry asal:

Was-was, sudah gosok gigi atau belum, berulang-ulang - obsessive compulsive.

Akan gagal periksa, pasti, kalau membaca pun tidak menjadi - pesimis.

Berasa malu, rendah diri, orang lain hebat, kita tidak, berasa tidak cantik - low self esteem.

Dia kelihatannya sombong, lebih baik jangan bercakap dengan dia - nujuman penyempurnaan kendiri.

Air penawar ini boleh menyebabkan lulus dengan cemerlang, hakim pun boleh menjatuhkan hukum yang menyebelahi kita - lokus kawalan luaran

Orang lain menulis, kita membaca - pembaca.

Orang lain menulis, kita 'copy and paste' - itu kurang idea!


read more...

Salam tuan Fakir Fikir

Tidak seperti blog Cik Zarch yang menyesakkan nafas saya membacanya (ayat dia panjang-panjang!), blog tuan lebih mesra alam.

Seperti tuan, saya juga ada penyakit gilakan data. Saya suka mengumpul data visitor yang datang ke blog saya, melihat trend waktu puncak dalam sehari dalam seminggu dalam sebulan, menilai entry-entry popular, cuba menafsirkan psikologi disebalik pemerhatian terhadap data, kemudian mengeluarkan hipothesis yang saya akan verifykan melalui entry saya yang seterusnya.
Saya lakukan ini dalam blog payabesarpedas. Blog itu mulanya nak cerita pasal kisah budak underground yang duduk kat kampung. Kelamaan, saya endup bercerita pasal Dia (yang memang menjadi buah mulut saya setahun dua ini)

Dan entry tuan yang ini, amatlah menarik kepada saya. Kerana dari symptom yang tuan observe, tuan mendiagnosekan keadaan psikologi si pelaku. Kebanyakannya adalah umum dan mungkin juga benar berdasarkan data historikal.

Tetapi manusia ini dinamik. Ia berubah-ubah. Statistik yang kita perolehi hari ini, hanyalah benar pada hari ini saja. Yang tak berubah ialah Allah. Dan statistik hanyalah 'flavor' kepada keseluruhan populasi. Sebab tuan pasti tahu, statistik yang baik dimulakan dengan asking the right question, at the right time, at the right crowd.

Saya cuba beri perspektif saya dari apa yang tuan telah tulis dan saya harap ini ialah permulaan kepada sebuah persahabatan bermanfaat:


Orang lain bertepuk tangan, kita bertepuk juga - mengelakkan orang bersangka buruk terhadap kita

Orang lain mengarah, kita mengikut - mendidik nafsu

Semua orang lain ketawa riang, kita bermuram durja - zikrulmaut

Banyak hal harus difikirkan, runsing dan kacau bilau - prioritization problem

Kepala kita sahaja yang betul, orang lain semua salah - budakbudak

Was-was, sudah gosok gigi atau belum, berulang-ulang - akibat tak fokus masa solat

Akan gagal periksa, pasti, kalau membaca pun tidak menjadi - pemalas

Berasa malu, rendah diri, orang lain hebat, kita tidak, berasa tidak cantik - fikrah semasa ghash

Dia kelihatannya sombong, lebih baik jangan bercakap dengan dia - bersangka buruk/kena main dengan setan

Air penawar ini boleh menyebabkan lulus dengan cemerlang, hakim pun boleh menjatuhkan hukum yang menyebelahi kita - hopers

Orang lain menulis, kita membaca - cari idea

Orang lain menulis, kita 'copy and paste' - tukang komen

p/s: Yang last tu, lawak jer. Punch line untuk entry ni.

5 comments:

FakirFikir said...

Terima kasih Sdr Irwan kerana komen. Orang lain menulis kita mengomen. Kita menulis orang lain mengomen - komen mengomen.

No worries. Sejuta manusia dengan sejuta cerita dengan sejuta pandangan.

Selamat berkenalan.

tips kartu kredit said...

rada bingung juga baca blog ini, tapi tak apalah, komen intinya...hehehe

kalo berkenan silahkan kunjungi saya ya..

Ka-Ching said...

wow....

itu ajelah yg muncul dlm otak aku lepas bace entri yg ni...

fakirfikir cayalah!

Irwan said...

Perghhh...fakir fikir datang weyhhhh...

kartu: saya dalam perjalanan ke sana..sabar...

Kakching: wow-weee? hehehe

Dark Half said...

ini baru blog pencerahan minda..haha
senang nak digest jugak

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...