Monday, December 20, 2010

Komen kepada: Jelesnya


Entry asal:

Aku ada la member yang aku anggap kawan baik. Dia pernah menjadi tempat aku bertanyakan nasihat. Kalau aku ada masalah aku mintak tolong dia, dia ada masalah aku tolong. Boleh la dikatakan berkawan baik la. Walaupun dah lama tak jumpe, tapi kami still contact sampai sekarang...

...Tapi perangai dia dah macam orang yang dah lupa asal usul. Tak macam kawan yang aku kenal dulu. Kawan aku dulu elok je. Tak suka cakap besar. Rendah diri. Sekarang?? Aku pun tak tau la nak cakap macam mana.
Aku tak mau tulis nama dekat sini. Kalau ada dia terbaca, harap dia faham-faham sendiri la.

Baca selengkapnya di sini


Salam Mr.Khai,

Entry kau yang ni sangatlah menarik. Sebab ada banyak perspektif yang boleh dicabangkan darinya.

1) Kau cemburu sebab dia lebih berjaya dari kau. Dan api cemburu itu sepatutnya dipadamkan dengan air kebaik sangkaan sebelum ia merebak. Kau patutnya berbangga mengenali seseorang yang sudah berjaya. Kau sepatutnya mengambil pelajaran manalah tau kot-kot ada benda yang kau boleh buat untuk berjaya juga.

2) Pada aku, api cemburu itulah yang telah membuahkan perasaan menyampah kau pada kawan kau itu. Bila kita dah benci sesuatu, maka segala apa yang orang tu buat akan nampak buruk pada kita. Samalah bila kita dah suka akan sesuatu, segalanya nampak baik dan positif. Bahkan kutukan, kritikan bahkan kepoyoan seseorang itupun nampak macam satu cabaran atau lawak agar kau berusaha dan memahami dengan lebih gigih lagi.

3) Standardlah orang yang dah berjaya gebangnya besar. Takkan orang miskin plak nak cakap besar, kang orang cakap tak sedar diri plak. Dan bila kau tak biasa dengan manusia jenis ni, maka kau masih kurang bergaul. Kau boleh elakkan bergaul dengan mereka tetapi aku cakap kau rugi gila. Tak caya, cuba kau pergi mingle dengan mamat dan minah dalam majalah Malaysian Tatler. Aku jamin 80% semuanya cakap besar. Jadi, adakah mereka cibai? Tak. Itulah mereka. Kita ni pulak, yang baik kita ambik, yang buruk, kita cubalah jauhkan dari melekat pada diri kita.

4) Jangan benci orang. Lebih-lebih lagi orang yang kita pernah kenali. Sebab biasanya, kita AKAN berperangai macam orang yang kita benci itu. Dan janganlah putus kawan. Jahat-jahat dia, dia kawan ajer. Bukan awek atau bini kau.

Aku harap kau tak marah dengan aku yang memang macam bagus ni dan rilek-rilek laa dalam hidup kau. Maafkan ajelah kepoyoan kawan kau tu, kau bukan rugi apa, pun. Kalau telinga dah tak tahan, kau bla jelah. Tapi aku cakap, kau kena naikkan semangat kau dan belajar tahan dengan semua ni. Kalau tidak, kau akan semakin melarikan diri dan dunia akan terasa semakin sempit...


Entry Emo dan personal menarik visitor, asalkan ia dikongsi dan tidak dicakap dalam hati...

27 comments:

mrKhai said...

kamoo tau tak betapa bangganya aku lepas baca entri nie...memang tak tipu, series aku bangga, bukan apa...entri nie memang khas untuk aku dan bukan untuk orang lain..thanks untuk nasihat..tapi yang tertulis adalah untuk melepaskan apa yang ada di hati..sebab tu aku tak sebut nama...pendapat aku..better aku tulis dalam blog yang tak ada orang kenal aku.dari aku rulis dalam status facebook..betul tak? lagi satu, aku still je kawan dengan dia, memang salah aku sebab tak nasihat..apa2 pun terima kasih untuk entri yang menarik...

Gayahspears said...

aku tak paham dengan kau.. perlu ka mghentam camni???
kau tak kenal dia so jgn nk bg tanggapan buruk.. sebab tu blog peribadi dia.. suka hati dia la nk tulis ape pon.. aku malas nak gaduh2 .. kau pon da besar panjang boleh pikir baik ka buruk...
kita manusia bukan sempurna mane pon...
aku kawan sampai mati... biar lantak lah orang nak cakap ape pon pesal kawan aku tu... kalo memangis susah nak dapat tapi kawan ketawa ramai.. so kau renung2 kan ya... n3 kau memang menarik tapi kalo si dia yg membaca ape rase??? tak yah cakap hal kepoyoaan kalo kau sendiri tak tau maksudnya..sila rujuk kamus dewan bahasa dan pustaka..hahahaha

salam,jaga diri,hiasi peribadi~

Al said...

hmmmm...ak dpt lihat pemikiran yang bercanggah di sini
sblm melarat, baik siram air cepat2..

kefahaman tentang sesuatu perkara tu sgt penting kan...haha

Ka-Ching said...

neno neno neno bomba datang nk padamkan api...haha

Irwan said...

sebelum yang lain, aku ke gayah spears dulu...

Aku selalu ke blog Mr.khai yang lain. Dan sebab blog ini peribadi, maka aku bagi komen yang bersifat peribadi. Ia hanya akan difahami oleh empunya diri...

Anyway, semua point yang aku nyatakan, memang bunyinya macam menghentam Khai. Itu jika anda melihat aku sebagai penghentam.

Tapi, aku mengandaikan Mr. Khai seorang yang berfikiran positif (berdasarkan entry dan blog dia yang lain), maka aku berilah komen yang bersifat cabaran. Nak tengok, betulke andaian aku.

Macam Entry Cik Eleena dulu yang pasal lelaki Melayu takleh bla tu. Hehehe (apa yang korang tau paasl Cik Eleena setelah membaca komennya di sini?)

Dari komen Mr. Khai di atas sekali, aku telah meng confirmkan andaian aku itu. Maka bolehlah aku terus rapat dengannya.

Nak rapat dengan seseorang, kita kenalah kenal. Dan sebab ada macam-macam orang dalam alam maya, maka kita kenalah buktikan andaian kita tu, sebelum ke peringkat seterusnya, tak gitu, Dark?

Al, Kak ching dan Cik Gayah:
Bagus. Kena padamkan api keraguan dengan bertanya...jangan main assume..

Al said...

pencerahan yg baik dr tuan tanah

Ka-Ching said...

cayalah scuba hehehe

mr.khai selamat kenal2 yaaa...

Alya_Amor said...

hahaha... korang yang kecoh pe hal... lantaklah fahaman ape pon... berbalik pada tujuan korang berblog...
kalo api simpah dgn petrol lagi la membara..so renung2 kan...hahahaha

Encik MamaT said...

glemer la mr khai..... auuwww...

Alya_Amor said...

mamat...hahaha.. tau xpe... biarkan dia makin pemes..huhu

Irwan said...

alya_amor: kalau api semakin marak, maka bonus lagi pada aku...huhu (serampang dua mata meyhh)

Encik mamaT: saya cuma menumpang ajer, di samping sebagai salam perkenalan dari saya yang tak seberapa ni...

Alya_Amor said...

mr.Izwan nk tny satu ja... kamu mmg suke hentam n3 orang ya..huhu.. menarik... bonus ego kamu makin tinggi ya. syabas.hahahaha

Irwan said...

mr izwan says:

ye ke? ada setengah menghentam. ada setengah menggalakkan diri dihentam...tapi ye..secara general nya, it's all about gegegege

Al said...

hahaha..ak mkin konfius dgn entri ni dismping komen2 sini
da mkin bercabang-cabang plak halatujunya

salam cik gayah aka alya
rsenya lme x bersua kn
trimas sbb memeriahkn suasana
hrp dpt luangkn masa bace entri lain dlu utk lbh mmahami

erk..skema smcm je ayat ak..

Irwan said...

ooohhhh alya tu cik gayah ke? bipolar disorder ke, apa ni?

skema? Tak ah..u sound like a virgin...

Dark Half said...

assume= making an ass between 'u' and 'me'
baik,cikgu!

gayah,rilek2 dah la.aku x tau sape yg ayie maksudkan.tp korang penah saling membantu dulu kan?ayie tlg set up blog WP ko, ko tlg topkan tuk dia kan?salam2

Dark Half said...

pehhhh...cepat je scuba dpt detek gayah n alya org yg sama.jgn emo sgt gayah, nnti jadi cam aku

Alya_Amor said...

memang aku orang yang same pon nape??? ade masalah ka bro??? ko ni yg megelabah pesal

Alya_Amor said...

tak gune kalo umo cecah 30an ke atas kalo fikiran masih cam budak kecik yg baru menyusu ibu~ hahahaha..
dark, aku rilez ja, suke jugak join kat cni.. best2... hahahah

al..
bro al yg lame tak terjah gayah..huhuh...membusykan diri kat cni ya..huhu

mrKhai said...

jap2...apa blog aku yang lain yang dimaksudkan...bukan apa..nak betulkan kalau ada yang silap..

Dark Half said...

yg kau nak hangin tak tentu pasal ni pehal gayah?org yg dimaksudkan mrKhai tu kau ke?kalau bukan,pehal kau nak menggelabah..haha..aku tau ko tujukan kat tukangkomen :)

x tau plak kau dah tukar fesyen bogel kepala pulak skrg.sebelum kata org lain fikiran tak matang,cermin dulu diri sendiri.aku cakap ni utk remind diri sendiri gak

JuanYuan said...

xtau nk komen ape..kang komen lebih2 tambah 'panas' lak..hahaha

jaga diri hiasi peribadi..

*amik tagline gayah..hehe

Gayahspears said...

dark half.. mane ade aku lebih2.. hahaha.. aku saje bg panas...huhu

pergh.. dark half...marah aku siot... seyes aku terase nak nages lak..hahahaha

Gayahspears said...

jap2.. nak g amek cermin kasi make up tebal cket.. boleh??? hahahaha

Dark Half said...

bukan marah.aku pelik tetiba kau care sgt dgn topik ni.sapa saja yg mrKhai maksudkan,aku doakan korang tak gaduh2 lagi.lgpun dia tak maki2 ke apa.dia menyatakan rasa hati dia.ntah2 org yg dimaksudkan tu pun dah buat entry kaw2 tentang dia.fair n square la kan?

jaga diri hiasi peribadi~pandai kau pilih tag ni

Gayahspears said...

huhu... aku memang pandai pon bro..cam ko jugak pandai design header aku... jasamu ku kenang.... thnk ya dark.. aku saje nk buat gempak tak sangka blh melarat camni..hahahah
peace no war bebeh~ jap2 nk buat n3 pasai pengaduhan yg kelakar ni..huhu

Irwan said...

aku nampak apa yang alya buat kat sini dan aku suka. teruskan. bukanlah perbincangan namanya jika semua yang datang mensyuarat sekadar mengangguk, yes maam atau komen 'series lol' atau lulz ajer...

aku macam bebudak? Maafkan aku. bila aku bercakap dengan bebudak, aku wiki-wawa dan gugugu.

Bila aku bercakap dengan PHD, aku akan menerobos jauh ke sanubari, lebih dalam ke sudut hati.


Kepada tuan rumah yang guna style rage dalam blog dia, aku pun rage la...

Ikut kandang mana kita bertandanglaaa...

dan aku juga nampak apa yang dark cuba buat. Aku suka dengan ke emo an dark. reminded me of myself..

eh..aku suka dengan semua orang..aku taknak membenci. Tapi aku lebih utamakan kebenaran dari kengkawan dan aku akan lash even pada kengakwan kalau dia tak betul. Dan aku lash lebih kuat pada kengkawan daripada mengelash orang yangtak aku kenal...

kenapa lash kat kawan lagi kuat dari lash orang lain? sebab dengan kengkawan ajer kita boleh main lawak kutuk makbapak. Jangan buat benda yang sama dengan orang yang tak rapat...


comprende?

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...