Monday, September 5, 2011

Tak Tau mana nak Mula atau Malas?


Pengkritik:  Merekalah mata kita yang sebelah lagi.
Agar perspektif ada depth


Aku plan aku nak buat beberapa entry, komen blog-blog mangsa aku dan siri itu akan berlarutan selama sebulan. Senang sikit aku takyah update blog ni hari-hari cam duludulu lagi. Sebab sekarang aku dah kerja kilang balik. Dan bila dah kerja kilang, aku kena kawal sikit perangai berblogging aku ni.

Bukan apa. Nak menaip satu entry memakan masa sebenarnya. Walaupun pada tahap genius cam aku ni, ia mengambil masa sekadar lima nam minit, namun masa tetap masa. Dan kalau macam plan aku nak komen setiap blog yang aku dah save kan dalam hardisk laptop kilang ni malam NI jugak, ia akan mengambil masa sejam dua jugaklah. Tu part menaip jer tu. Belum part mengarang, edit, cover line, masukkan NLP dan keyword berkenaan lagi.
Menulis? Menaip? Mengarang?

Menulis entry blog ni unik padaku. Pada aku, kalau menulis, tapi sekadar simpan jadi pekasam dan tak bagi orang baca serta bagi pendapat mereka terhadap pendapat kita, adalah boring. Diari tu lainlah cerita. Tapi, dah alang-alang kita susah payah duduk dalam postur yang tak betul selama 30minit menulis something yang accessible via internet, apalah salah kalau kita dapat dua tiga pulohsen hasil dari usaha penat lelah tulang belakang kita tadi. Dan kat sinilah keunikan utamanya menulis di blog.
Ahhh...Terjun jer laaahh

(Entry ni aku nak pergi arah yang lain, tapi dah termengarut arah yang ni, layan jerlah)


Dari situ namanya kita mahukan exposure, maka memang lojiklah kalau kita memblogwalk atau mentwitkan hasil tulisan kita tadi. Kalau nak harap orang kat luar tu, nak datang kat blog kau dan baca apa benda yang kau nak cakap, jangan haraplah. Sebab diorang pun ada masalah dan blog serta wall yang perlu mereka update. Jadi, kau kena ada saluran di mana kau boleh vent kan hasil kerja kau ni. Sama ada dengan orang-orang yang sekepala. Atau pun, unsuspecting conspicous internet surfers yang memang harihari berjuta-juta jumlahnya kat alamaya ni. Dan ofkozlah masa kau memarketingkan entry terbaru kau tadi, kau kena guna ayat yang kalau sesapa baca, mesti mereka rasa macam nak klik link kau macam:


"Beb, gua jumpa gambar lu bogel, Boleh tahan jugak, lu ni kan? Klik kat sini"

Atau...


"Klik kat sini dan saksikan orang Malaysia bakar bendera pada Hari Merdeka"

Dan salurkan ayat-ayat power ini di chat room, twitter atau mana saja yang kau suka. Dalam sepuluh, pasti ada sekor mamat yang termakan dengan katakata kau. Maka ia akan menjadi masalah kalau kau promo pada 30 orang kawan kau saja. Kau kena ada list yang sentiasa berkembang. Sebab pertama ialah agar makin ramailah orang yang exposed dengan material kau dan sebab kedua ialah agar kau dapat view yang BERLAINAN sebab kalau kau dok bergaul dengan orang yang sama jer, besar kemungkinannya korang ni akan sekepala. Ada baik ada buruknya tapi, objektif penambahbaikan ialah mendapat perspektif yang berlainan agar momentum sentiasa segar.


Ahh..Aku nak kurangkan bercakap, maka aku berenti takat ni dulu. Aku mula mengomen besok ajerlah...Preparekan jerlah blog masing-masing dengan entry power-power..Hehehe


ZZZZZ

6 comments:

EnciK AxixOu said...

uih entry ngko neh . Bce 2kali baru spruh aq paham . Tp coment2 lg best dr stkat kt shoutbox tulis 'bw' cm ape je.g best dr stkat kt shoutbox tulis 'bw' cm ape je.

Nazri Razra said...

Selamat Hari Raya
Maaf Zahir dan Batin..
Tumpang lalu kat blog ni..
Teman numpang glemer sket..
Auuummm!

Irwan said...

AxixOu : Yup...Ada macam-macam jenis pengomen dalam blog ni. Tapi the main ethics is that, most of us comment to show to the writer that we've been here...hehehe. I think that's more than enuff already...

Nazri: Tumpang? Kedatanganmu adalah penghargaan kepada ku..cheeeh

podeh3 said...

EnciK AxixOu: kena baca 4 kali la lau nak faham semua. huhu..

Irwan said...

Takper...tak paham pun takper

dong dong23 said...

coach outlet store online
oakley sunglasses
coach outlet
oakley vault
hollister clothing store
michael kors outlet
gucci handbags
cheap oakley sunglasses
tory burch outlet
michael kors outlet
coach outlet
nike nfl jerseys
nike roshe runs
oakley sunglasses
michael kors outlet
michael kors outlet
coach outlet
hermes bag
louis vuitton
gucci handbags
jordan 3
coach outlet store online clearances
kobe bryant shoes
christian louboutin outlet
cheap jordan shoes
jordan 6
abercrombie
louis vuitton
polo ralph lauren
louis vuitton handbags
lebron james shoes
abercrombie & fitch
louis vuitton handbags
fitflops
ghd flat iron
cheap jerseys
michael kors outlet
louis vuitton handbags
ralph lauren outlet
michael kors outlet
20167.21wengdongdong

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...