Tuesday, January 4, 2011

Mengarut 101 (Kelas satu Mawar-2)



"Podeh3 sebab keadaan masih belum terdesak, maka dia masih dalam mode menyamar sebagai kepala traktor. Err, Al: sebab dia tengah sibuk buat sesuatu. Anonymous, anonymous kata dia err, dia...." jawab Chirpy Chummy


seorang budak bermuka pucat cam hantu Korea naik ke atas meja sambil membuat isyarat lucah dengan jari dari kedua-dua tangan kurniaan tuhan.
Ju? Is that you?


"Lanchowwww!!! Yeahhh!"

dia melompat ke atas meja, buat aksi action beam, kemudian diikuti oleh budak pakai baju dalam tshirt lambang sabit dan bintang warna merah



"Fak komeng moder-resyengggg!!! Yeah!!!"


Mereka melompat ke atas meja dan terpekik terlolong sambil buat fak.


"Woii!!! Hormat pada guru, lah. Kita sebagai orang Malaysia yang bergama rasmikan igama Islam mestilah berkelakuan sopan dan manners, terutamanya di hadapan guru yang akan memberikan kita aelllmmmm...."

perkataan 'ilmu' dengan a'in pekat itu tak sempat dihabiskan oleh DH sebab dipotong oleh hantu Korea kiut yang atas meja...


"Lancau la budak chembeng. Sikit-sikit emo. Sikit-sikit bilang abang. Fak cikgu ganti! Fak cuti bersalin 90hari. Fak sistem pendidikan. Fak..."

aku pegang tangan budak tu dan menggenggamnya dengan kuat, tanda aku tak suka dengan bahasanya. Apalah dosa budak ni sampai camni sekali budinya dalam tanah airku ini. Dan aku? Aku cuma menganggap semua ini hanyalah eighttofive dan 20 hari setahun, cuti bergaji. Aku tak pernah mendekati muridmuridku. Aku tak pernah melihat mereka sebagai INSAN sebelum ini. Mereka bukan sekadar nama dalam senarai kelas gantiku. Mereka mula mempunyai makna...Tak macam budak kelas aku yang Form 5 tu.

...

Aku melepaskan genggamanku. Budak terus melompat ke meja seterusnya dan menyambung aktiviti mengefaknya. Diikuti oleh budak baju merah...






"Raar-Raar!"
"Raar! Raar!"

Budak nama Dark Half tadi menjeritjerit memarahi mereka agar mereka hormat pada guru dan turun dari atas meja...


...






..kemudian diikuti oleh budak Chirpy Chummy tadi. Kemudian seluruh kelas mula sorak-menyorak, main tolaktolak dalam kelas macam satu gig skinhead zaman aku mudamuda dulu.


...



Darkhalf pun dah sekali berada kat atas meja.



...Aku cuma memikirkan kenapalah dalam banyak-banyak keja, keja jadi cikgu jugak, yang aku ni akhirnya? Kalau camni budak form One, aku tak taulah kandang haiwan apa yang berada kat sekolah rendah atau prasekolah. Aku respeklah diorang. Tibatiba aku rasa macam nak jadi spokeperson golongan pengasuh seMalaysia pulak...


Form five camtu, perangainya. Form one, camni perangainya...Aku risau. Sepatutnya kerajaan ketatkan lagi syarat kelayakan nak jadi cikgu, ni. Ni dah tahap profesional tahap expert dah ni. Hishhhh. Terasa benarrr ketagih nak batal puasa rokok time-time camni...


...
Pengetua Marhaen

Aku perasan Pengetua Marhaen dan Cikgu Gedek dari kelas sebelah menghulurkan kepala mereka meninjau keadaan kelas aku yang hiruk pikuk. Aku tau apa yang aku perlu lakukan.

Aku hentakkan buku Teks Kitab Entry Agong Sepanjang Zaman Cetakan Kedua kuatkuat kat atas meja. Semua terdiam, kaku melihat gelagatku. Aku kerutkan keningku.
Cikgu Gedek


Kemudian aku senyum.


"Kamu pernah main Perkasakan Vokab Anda, tak?"




bersambung...

13 comments:

Pena Marhaen said...

adoii..boleh migrain jadi pengetua kat sekolah ni.

Irwan said...

gunakan panadol extend...hehehe

eszol said...

baru ku ngerti

rupanya prequel cerita aritu

ok2

Irwan said...

hehehe

Al said...

Err..saye sudah dtg nk buat haruk dlm kls

mntk ijin ye

Along Tapa said...

haha..baru form 1 dah tunjuk kepala..bai..skinhead punya cerita, bebudak dah tak faham la...haha

Gorengbaek - Pesan cikgu kat sekolah adik aku aritu..bijak2~~

Hangit habis dah - Makin lama aku hidup.makin bosan dibuatnya...

Dark Half said...

ko x nak join dak 2 ekor tu ke, along? senang sket aku nak pecahkan kepala dorang secara berirama..huh..emo!emo!

Irwan said...

fuiyo...dark...ganas ni...? second level of emo, nampak?

Along Tapa: skinhead? budak2 tak paham? bagus...

Al: Anda dalam kelas form 5! Buat apa kat sini? Ni kelas form One

kuasa_ju_on said...

Woi, gambar ju on tu dah letak back link belum.

Aku backhand kang!

Irwan said...

eeee...takuttt...

Dark Half said...

weyyy..anak murid nak backhand cikgu ganti laaa..bhuahbhuahannnn

Irwan said...

nak backhand cikgu? dream on..cikgu baling dengan duster ni kang...tambah putih lagi bedak kat muka Ju-On, tu kang...

Ka-Ching said...

ju-on yg dalam mood keganasan weee~

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...