Wednesday, January 19, 2011

komen kepada: Kenapa Lelaki Patut Segera Meminang Seorang Guru?

Entry asal:

Salam semua.
Oh, ini adalah penulisan bergandingan dengan seorang teman yang pendiam.
Dia menulis tentang - "Kenapa Wanita Patut Menyesal Jika Menolak Lamaran Seorang Jurutera" (Ya, anda bakal jurutera, terima kasih)

Sebelum kamu semua baca dengan lebih lanjut, suka untuk aku mengingatkan ini adalah penulisan santai. Bukan tidak biasa kena maki dengan pembaca, tapi habiskan baca baru maki aku boleh? Terima kasih sekali lagi sambil tunduk-tunduk kepala macam orang Jepun (jeling-jeling bakal jurutera tu)


...Dan ya, ini bukan penulisan untuk menjual diri atau mengiklankan peribadi.
Ini tulisan santai sekadar suka-suka untuk melepaskan tekanan, sebagai satu bentuk terapi.
Oh, siapa yang tidak puas hati, anda dibenarkan untuk memaki...

baca sampai habis...



Salam Cik Zara,

Saya tak taulah cik ni seorang cikgu ke tidak, tapi point yang dinyatakan sebagai jawapan kepada tajuk entry memang tepat dan jitu dan saya sebagai tah sapasapa ntah menyokong padu 6 pecahan yang telah diberikan.

Lagipun entry ni ada kena mengena dengan perjalanan blog ini sekarang. Berikut adalah 6 point tersebut beserta komennya.



1. Hidup Berjadual.
Hidup cikgu pompuan memang berjadual. Pompuan memang terer buat jadual. Cikgu lelaki takde jadual. Yang ada hanya rutin. Samalah dengan engineer. Apatah lagi bakal engineer.



2. Dedikasi, komited dan penuh komitmen. (Ini ambil fakta sana)
Kerja guru bermakna menjadi role model dan role model kena jaga imej dan reputasi 24 jam seminggu. Kat rumah dengan anak bini pun kena jaga sebab anak boleh cerita hal sebenar kat kengkawan dia.



3. Tidak boleh menipu atau berpeleseran.
Part ni samalah macam point nombor 2 tadi.



4. Terapi melepaskan tekanan.
Yang ni amat perlu apabila kerja seseorang melibatkan interaksi dengan orang yang lain. Sebagai escapism, biasanya diperuntukkan sejumlah dana untuk menjaga prestasi pekerja sebab penjawat awam menjawat jawatan sampai pencen. Dan morale mereka perlu dijaga, maka mereka perlukan sesi terapi.




5. Banyak cuti sekolah dan kerja cuma separuh hari.
Ini kelebihan sebab letih jadi role model tadi.



6. Penampilan.
Takkan nak pakai turutan baju kurung yang sama ajer setiap minggu? Nak kena tukartukar untuk elakkan fitnah.

Pendek kata, kepada para pencari jodoh atau abang engineer; sila rembat Cik Zara sementara stok masih ada.

4 comments:

LORD ZARA 札拉 said...

Ha ha ha~

XD

Terima kasih Irwan.

:)

Dark Half said...

waahhh..cikgu zara. penulisan beliau memang berhantu. jadi, mmg x pelik kalau lebih 1200 org share artikelnya di FB. dah lama aku tak baca tulisan zara. novel dia pun menarik. ada gaya bahasa tersendiri..

tetiba ayat aku ke'zara'an..haha

cikgu ramai peminat, PointBlankShot pun bleh main tweet2 ngan cikgu..hehe

Hellioz999 said...

ahahah nama aku dimensi di sini

Dark Half said...

hai hellioz!
x lama lagi masuk rtm3 la lu...LULZ!
http://www.mazidulakmal.com/2011/01/hellioz.html

There was an error in this gadget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...